İstifasız bürokrasi

İstifasız bürokrasi

15 Temmuz’a ilişkin sözleri tepki uyandıran Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış “Cumhurbaşkanımızın iradesiyle tayin oldum. O alırsa üzülmem ama istifa edersem saygısızlık olur” dedi. Dikkat çeken ifadeler, devlet yönetimine hakim olan düşündürücü zihniyeti yansıttı. Liyakatle atama yerine siyasi kriterle ‘bir yere getirilme’ anlayışı, bürokrasinin kendinde istifa hakkını bile bulamadığını ortaya koydu.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Ahmet Yaramış, darbe girişiminin dördüncü yıldönümünde Afyon Kocatepe Üniversitesi’ndeki ‘15 Temmuz’u Anlamak’ konulu panelde tartışılan ifadeler kullandı. Yaramış, burada yaptığı konuşmada “Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş nedamet duyan kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor. Tarihte biliyorsunuz birçok darbe girişimi oldu. Bu darbelerin topluma vermiş olduğu zararı azaltmak için zaman içinde nedamet duyan, pişmanlık duyan insanları da bizim kazanmaya çalışmamız gerekiyor” dedi. Tepki çeken sözlerin ardından özür dileyen Yaramış, konuşma öncesi İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı 15 Temmuz konulu bir videonun izletildiğini kaydederek “Çok duygulandığımı belirtmek isterim. O duygu yoğunluğu ile konuşma metnim önümde olmasına karşılık irticalen konuşmayı tercih ettim. Cümlemde ‘karışmamış’ kelimesi yerine sürçülisan ederek ‘karışmış’ kelimesini kullanmışım” diye konuştu.

‘İLGİLİ MAKAMLARA GÖNDERDİM’

Kendisine yönelik tepkiler sürerken, Yaramış’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazdığı belirtildi. Hürriyet’e konuşan Yaramış, tepkileri görünce üzüldüğünü kaydederek, şunları söyledi: “Nedamet duyan, pişmanlık duyan kişiler, bu darbe teşebbüsüne karışmamış, ihanet tarafını görünce iltisakını kesmiş ve etkin pişmanlık gösterip mücadeleye katılanları kast ettim ve tekrar FETÖ’nün eline düşmemesi için kazanmamız gerektiğini söylemek istemiştim aslında. Cumhurbaşkanımıza ‘karışmış’ kelimesini yanlış kullandığımı anlatan bir metin yazdım. Kendisinden de bu cümleyi yanlış kullandığımı ilettim ve pişmanlığımı dile getirdim. Ne ifade etmek istediğimi, düşüncemi yanlış ifade ettiğimi, aslında düşüncemin ne olduğunu Sayın Cumhurbaşkanımız ile paylaştım. Karışmış kelimesinin sürçi lisan olduğunu ifade ettim. Bilgi yazısı hazırlayarak ilgili makamlara gönderdim. Ben Sayın Bakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın her türlü kararını saygıyla karşılarım. Çünkü ben Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ile buraya tayin oldum, o tayin etti, o aldığında hiç üzülmem. Görevim hizmetim buraya kadarmış derim. Cumhurbaşkanımız isterse, gereğini yaparım, istifa ederim. Ama ben kendim istifa edersem bunun saygısızlık olacağını düşünüyorum.” Yaramış’ın ifadeleri, herkes için demokratik hak olan istifa müessesesi ve mekanizmasının artık akla bile gelemediğini ortaya koydu. Bürokraside ‘Koltuğu veren alır’ anlayışının hakim olduğunu gösterdi.

İNCE: İRADESİNİ DEVREDENİN KURUMUNA NE YARARI VAR

CHP eski milletvekili Muharrem İnce, Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış’ın istifa sözlerine tepki gösterdi. İnce, sosyal medyadaki açıklamasında “Cumhurbaşkanı istifa et deyince zaten istifa etmiş olmuyorsun, kovulmuş oluyorsun. İstifa etmek için bile icazet bekleyen, şahsi iradesini “şahsım”a devreden bir kişinin yönettiği kuruma, memlekete ne yararı olur?” ifadelerine yer verdi. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da “Ülkemizde ehliyet ve liyakat mefhumu maalesef sadece tek bir kişiye biat etmekten geçiyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN