İyi gidiyor bozmayın

İyi gidiyor bozmayın

Virüsle mücadelede kritik eşikte iki önemli ‘gevşemeyelim’ uyarısı geldi... DSÖ: Türkiye’de vaka sayıları dengelendi. Ancak belli düzeyde artış sürüyor. Temkinli iyimserlik içindeyiz. Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz: Vaka yüzde 1 bile değil. Toplumun yüzde 60’ı enfekte olana kadar yayılma potansiyeli var. Kontrolü elden bıraktığımız anda virüs hızla yayılabilir.

Türkiye, 11 Mart’ta başlayan koronavirüsle mücadele sürecinde önceki gün açıklanan verilere göre 2 bin 491 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 101 bin 790 kişinin de hastalığa yakalandığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü’den (DSÖ) ise Türkiye’nin Kovid’le mücadelesine ilişkin bir haftada farklı yönde açıklamalar geldi. 16 Nisan’da DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Henri Kluge, Almanya, İspanya, İtalya ve İsviçre’den pozitif verilerin geldiğini belirterek “Fakat bazı ülkelerde azalma yok ya da artış var. Bu ülkeler arasında İngiltere, Türkiye, Belarus, Ukrayna ve Rusya yer alıyor” ifadesini kullanmıştı. DÖS, dün yaptığı açıklamada ise salgının Türkiye’deki durumu konusunda temkinli iyimserlik içerisinde oldukları ve vaka sayılarının dengelenmeye başladığı belirtildi. Açıklama, DSÖ Avrupa Bölümü’nün basın toplantısında yapıldı. DSÖ Olay Yönetim Ekibi’nden Catherine Smallwood, BBC Türkçe’nin Türkiye’de salgınının durumuyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi: “Şu anda Türkiye’de vaka sayısının 100 bine yaklaştığını görüyoruz ve geçen hafta içerisinde vaka artış oranı da yaklaşık yüzde 47 oldu. Yani belli bir düzeyde artışların halen sürdüğünü görüyoruz. Ancak Türkiye’de çok erken aşamalarda uygulanmaya başlanan önlemler sayesinde genel eğilimde vaka sayıları azalmaya ya da dengeye oturmaya başladı. Genel olarak Türkiye konusunda vaka sayılarının dengeye oturmasıyla birlikte temkinli bir iyimserlik içerisindeyiz.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise önceki günkü Bilim Kurulu toplantısının ardından olumlu mesajlar vermeyi sürdürdü ancak rehavet uyarısı yaptı. Koca “Yeter ki düşünceli ve bilinçli hareket etmekten taviz vermeyelim. Ulaşacağımız güzel yarınlar bugün alınan tedbirler sayesinde olacaktır. Erken tanı ve tedavideki başarımızla vefat oranlarımız her geçen gün düşüyor. Yoğun bakım hasta sayımız azalıyor. Hazırlıklı olmasaydık, tablo, ABD ve Avrupa’dakine benzeyecekti. Bulunduğumuz nokta toplumun ortak başarısıdır. Daha iyi bir sonucun mümkün olduğunun kanıtıdır” dedi. Ramazan Ayı’na dikkat çeken Koca “Ramazanın özelliği, insana alışkanlıklarının dışına çıkma gücü vermesidir. Ramazan, tedbirleri esnetmenin bahanesi olmamalı. Kalabalık iftarları, sohbetleri gelecek yıla erteleyelim. Rahmet ayı, hastalıklarla sonuçlanmasın. Hayatın kademeli şekilde normalleşmesi, kuralların uygulanmasıyla mümkündür. Hastalık, öngördüğümüz şekilde seyrediyor. Bilinçli olursak, normalleşme gecikmeyecektir. Umut, en doğru kelime. Fakat bu umut tedbirsizlikle tehdide dönüşmemeli” değerlendirmelerin bulundu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de Ramazan uyarısı yaptı. Özlü “Bu Ramazan ezberleri bozmamız gerekiyor. Bu ayı nasıl geçireceğimiz çok önemli. Ramazan kırılma noktası olmamalı” diye konuştu.

TOPLUMUN YÜZDE 60'I ENFEKTE OLANA KADAR HASTALIK YAYILABİLİR

Son günlerde salgına ilişkin olumlu mesajlar ve normal hayata dönüş tartışmaları başlarken, Bilim Kurulu’ndan uyarı geldi. Dr. Serap Şimşek Yavuz “Türkiye’deki rakamlara bakıldığında koronavirüs vaka sayısı yüzde 1 bile değil. Toplumun yüzde 60’ı enfekte olana kadar bu işin yayılma potansiyeli var. Bir aşı bulunana kadar birkaç yıl bu işin sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini kolaylıkla söyleyebiliriz” dedi. Gazete Duvar’a konuşan Yavuz, hızlı seyrin artmaması için çalıştıklarını söyledi. 4 Mayıs’a kadar sürecek olan seyahat yasağının yeniden uzatılabileceğine işaret eden Yavuz, şöyle devam etti: “Çok dinamik bir süreç. Hala hızlı bir enfeksiyon yayılımı var. Koronavirüs şu anki bulaşma özelliklerini sürdürürse kontrolü elden bıraktığımız anda hızlı bir şekilde toplum içerisinde yayılma potansiyeli var.” Yavuz ayrıca DSÖ kodları üzerinden başlayan ‘şüpheli vaka-ölüm sayıları’ tartışmaları için de “Ölüm oranı olarak bakıldığında bir gizleme olarak düşünmüyorum” yorumunda bulundu.

53 ÜLKEYE TIBBİ YARDIM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ve Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmeler, İngiltere Sağlık Bakanı Hancock ile telefonda ve Rusya Sağlık Bakanı Murashko ile ise video konferans yöntemiyle yapıldı. İngiliz Sağlık Bakanı Hancock, Koca ile görüşmesinde bu zor süreçte İngiltere’nin en çok ihtiyaç duyduğu koruyucu malzemeleri gönderen Türk hükümetine şükranlarını iletti. “İngiltere’ye çok önemli bir yardımda bulundunuz, Türkiye bu süreçte en büyük tedarikçimiz oldu” ifadelerini kullanan Hancock, bundan sonraki süreçte de yakın iş birliğini sürdürmek istediklerini vurguladı.

Rus Bakan Murashko da Türkiye’den satın alınan tıbbi malzemeler için Koca’ya teşekkür etti. Koca da görüşmelerde, tüm dünyanın bu olağanüstü dönemde yakın iş birliği ve yardımlaşma içinde bulunması gerektiğini belirterek Türkiye’deki tedavi süreçleriyle ilgili mevkidaşlarına detaylı bilgi aktardı. Hastalık belirtisi gösteren tüm vatandaşları vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaya davet ettiklerinin altını çizen Koca, erken dönemde başlanan tedavi ile başarılı sonuçlar aldıklarına işaret etti. Koca, Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşmesinde “Aynı coğrafyada bulunan iki ülke olarak özellikle koronavirüsle mücadele konusunda iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bilim insanlarımız ile Rus bilim insanları arasında tecrübe paylaşımı sağlanabilir” ifadelerini kullandı. Görüşmelerde, hem İngiliz hem de Rus bilim insanları ile Koronavirüs Bilim Kurulu arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması konusunda mutabakata varıldı. Türkiye bugüne kadar Almanya, Bosna Hersek, Kosova, İngiltere, İran, Çin, KKTC, Filistin, İspanya, İtalya, Somali, Sırbistan, Tunus’un aralarında yer aldığı 53 ülkeye tıbbi malzeme desteğinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN