İzmir depreminin ses kaydı, dinleyenleri ürtüyor

İzmir'i vuran 6.9 şiddetindeki depremin yer altındaki sesini Kocaeli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hamdullah Livaoğlu paylaştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verdiği bilgiye göre, dün saat 14.51'de Ege Denizi'nde,16,54 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Kocaeli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hamdullah Livaoğlu, Kuşadası istasyonunda deprem anında kaydedilen ürkütücü sinyal sesini işitilebilir hale dönüştürerek paylaştı. 

DEPREM SESİ YA DA UĞULUSU NEDİR?

Depremler, devasa levhaların birbirini itip, birbirini kırması veya birbirinin üzerine binmesi sonucunda oluşur. Büyük kara parçalarının depremin oluşma sırasında ortaya çıkarmış oldukları büyük enerji aynı zamanda büyük bir ses de üretir. Enerji salınımının neden olduğu ses, deprem anlarında veya depremden kısa süre önce sessiz ortamda kulakla da duyulabilir.

Teknolojik aletlerle depremin gerçek anlamda kaydedilen, doğrudan hareketli levhalardan de ses saydı alınır. Bu sesler, fay hattına en yakın noktalarda levha hareketinin sesini kaybeden ve titreşimlerini ölçen aygıtlarla kaydedilir. Bilinen ilk depremin ses kaydı 2011 yılında yapılan ve 9.0 üzerinde ölçülen büyük Japonya depreminden alınmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN