Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? Bu gecede hangi dualar okunur?

Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? Bu gecede hangi dualar okunur?

Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? ve Kadir gecesi hangi dualar okunur? sorularının yanıtını haberimizde bulabilir bu gece peygamberimizin okuduğu duayı ve tesbihleri öğrenebilirsiniz.

Kur'an-ı Kerim'in Hazreti Muhammet’e indirilmeye başlandığı gece Kadir gecesindir. Bu gecede edilen duaların ibadetlerin makamına ulaştığına ve kabul edildiğine inanan Müslümanlar Kadir Gecesi hangi namaz kılınmalı? Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? ve saat kaçtadır? ibi soruların yanıtını araştırıyor. Haberimizde Kadir gecesi namazı ve 'bu gecede hangi dualar okunur'un yanıtını bulabilir ve ibadetlerinizi eksiksik yerine getirebilirsiniz.

Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Kadir Gecesini ibadet ederek geçirmek isteyenler tarafından google gibi arama motorlarında aranıyor.  10 Haziran Pazar akşamını Pazartesi sabahına bağlayan bu gecede Müslümanlar ibadet ederek geçirirler. Bu gece peygamberimizin okuduğu dua kadar Kadir gecesi namaz da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Kuran-ı Kerim'in indirildiği bu değerli gecede Kadir Gecesi namazının nasıl ve saat kaçta kılınacağını sizler için derledik.

18-06/10/namaz.jpg

KADİR GECESİ NAMAZINA NİYET EDİLİRKEN ŞUNLAR SÖYKLENİR

"Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber..

1. Rekatta Fatiha ve İnna Enzelnahu

2. Rekatta Fatiha ve İhlası Şerif

3. Rekatta Fatiha ve İnna Enzelnahu

4. Rekatta Fatiha ve İhlası Şerif okuyarak kılınır

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR? HANGİ SURELER OKUNUR?

Ramazan ayının 27. gecesine denk gelen Kadir Gecesi'nde 4 rekat Kadir Gecesi namazı kılınır. Kadir Gecesi namazı yatsı namazından sonra Vitir Vacibi namazının ardından kılınır. Bu konuda sahih bir hadis de vardır. Hz. Aişe (ra) annemiz Resulullah’ın (asm) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: 

“Her kim kadir gecesini ihya eder; içinde iki rekât namaz kılar, bu gecede istiğfar ederse, Allah-u Teala kendisini bağışlar. Allah’ın rahmetine dalar, Cebrail (as) kendisini kanatları ile sıvazlar. Cebrail (as) kanatları ile kimi sıvazlarsa o kişi cennete girer.” (İmam Gazali - Kalplerin Keşfi) Rivayet edildi ki; “Her kim kadir gecesinde iki rekât namaz kılar da her bir rekâtında 1 fatiha 7 kere ihlâs okursa selam verdiğinde ise 70 kere;

EN AZI 2 EN ÇOĞU BİN REKATTIR

“Estağfirullahe ve etübü ileyh (Allah’a tövbe eder ve mağfiret talep ederim)” derse Allah-u Teala kendisini ve anne babasını affetmedikçe yerinden kalkmaz. Allah-u Teala cennete melekler gönderir de onlar onun için ağaçlar dikerler, köşkler yaparlar ve ırmaklar akıtırlar. Kendisi de bunların tümünü görmedikçe dünyadan çıkmaz.” (Gunye, Dürre-tül Vaziin)

Rivayet edildi ki; “Kadir gecesi namazının en azı iki rekât, ortası yüz rekât ve en çoğu da bin rekâttır. 100 rekât kılınacaksa Fatiha’dan sonra bir kere Kadir Suresi, 3 kere ihlâs suresi okunur. İki rekâtta bir selam verilir. Selamdan sonra Resulullah’a (asm) salât-ü selam okunur.” (Şir’at-ül İslam, Ruh-ul Beyan)

KADİR GECESİ'NDE TESBİH NAMAZI

Bütün kandiller ve mubarek gecelerde olduğu gibi Kadir Gecesi'nde tesbih namazı kılmak da büyük sevaptır. Ancak şunu unutmamak gerekir. Tesbih namazı da nafile bir ibadettir ve her zaman kılınabilir. Yani Müslümanların tesbih namazı kılmak için illa özel günleri beklemesine gerek yoktur. Tabii bu gecelerde yapılan tüm ibadetlerde olduğu gibi tesbih namazının da sevabı kat kat fazladır. Bu yüzden Kadir Gecesi gibi her ibadetin ve duanın misliyle karşılık bulduğu kutlu saatlerde tesbih namazı kılmamın büyük faziletleri vardır. 

Tesbih namazı ile ilgili hadisleri de sizler için derledik:

18-06/10/2-1528636642.jpg

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

İbn-i Abbâs ve Ebû Râfî -radıyallâhu anhüm- anlatıyor: Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- Abbâs bin Abdülmuttalib'e dediler ki:

"Ey Abbâs, ey amcacığım! Sana bir iyilik yapayım mı? Sana bağışta bulunayım mı? Sana ikram edeyim mi? Sana on hasleti nasıl yapacağını bildireyim mi? Eğer sen bunu yaparsan Allâh senin bütün günahlarını; önceki-sonraki, eski-yeni, hatâen yapılan, kasden yapılan, küçük-büyük, gizli-açık yani hepsini affeder. Bu on haslet şunlardır: dört rek'at namaz kılarsın. Her bir rek'atte Fâtiha sûresi ve bir sûre okursun. Birinci rek'atte kıraati tamamlayınca, ayakta olduğun hâlde on beş kere 'sübhânellâhi ve'l-hamdü li'llâhi ve lâ ilâhe illallâhü va'llâhu ekber' dersin. Sonra rükû yapıp orada aynı tesbihi on kere söylersin, rukûdan başını kaldırır on kere daha söylersin. Daha sonra secde yapıp aynı tesbihi on kere söylersin. Secdeden başını kaldırınca da on kere tekrarlarsın. Tekrar secdeye varıp yine on kere aynı tesbihi söylersin. İkinci secdeden başını kaldırınca da on kere söylersin. Böylece bir rekatte bunları yetmiş beş defâ söylemiş olursun.

Aynı şeyleri dört rek'atte de yaparsın. Dilersen bu namazı her gün bir kere kıl. Her gün yapamazsan haftada bir kere, haftada yapamazsan ayda bir kere, o da olmazsa yılda bir kere yap. Yılda bir kere de kılamazsan hiç olmazsa ömründe bir kere yap."

Tesbih namazı 4 rek'attir. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur: 

"Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym."  

Bu tesbih, namaz içinde şöyle okunur: 

• 15 kere Sübhâneke'den sonra (Fâtiha ve zamm-ı sûreden önce), 

• 10 defa Eûzü Besmele, Fâtiha ve zamm-ı sûreden sonra, 

• 10 defa Rükûda, 

• 10 defa Rükûdan kalkınca ayakta (kavmede), 

• 10 defa Birinci secdede, 

• 10 defa İki secde arasındaki oturmada (celsede), 

• 10 defa İkinci secdede, 

Birinci rek'atte okunan bu tesbihlerin adedi 75'tir. İkinci rek'atte aynı sıralama ile yine 75 defa okunur. Üçüncü ve dördüncü rek'atler de böyle kılınır. 

Bütün namazlarda olduğu gibi, tesbih namazında da, Kur'an'dan bir şey okunacağı zaman, Kur'ân-ı Kerim’in herhangi bir yerinden okumak mümkündür. "Şu sure okunmaz veya mutlaka şu sureyi okumak gerekir" diye bir şart yoktur. Ancak İbn Abbas'a (r.a.), "Bu namaz için belirlenmiş bir sûre biliyor musun?" diye sorulunca, "Evet, et-Tekâsür, el-Asr, el-Kâfirûn, ve el-İhlâs" diye cevap vermiştir.

Tesbih Namazı, kılınması teşvik edilmiş bir namazdır. Bunu alışkanlık haline getirmek müstehaptır. Tembelllik etmemek lâzımdır. 

Kılmasını bilmeyenlerin de istifade etmesi, öğrenmeleri maksadıyla cemaatle de kılınabilir. Cemaatle kılınırsa imam olacak kimse bu namazı kılmayı evvela nezreder ve namazı kıldırırken kıraatı ve tesbihleri her yerde cehrî (sesli) okur. Cemaat ise sükut eder, dinler. 

Tesbih namazında yanılma olursa, sehiv secdesinde bu ilave tesbihlerin okunması gerekmez. Namaz kılan aklında bu tesbihlerin sayılarını tutabiliyorsa, bastırarak da olsa parmakları ile saymaz. 

18-06/10/1-1528636629.jpg

KADİR GECESİNDE GÜNAHLARDAN ARINMAK İÇİN OKUNACAK DUA

Arapçası

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Okunuşu

Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afva fa’fu annâ (bizi) annî (beni)

Anlamı

Allahım sen çok affedicisin, çok cömertsin, affetmeyi de seversin
Beni affet (merhamet et)

KADİR SURESİNİN OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm…

İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

Ve ma edrake ma leyletülkadr

Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

Selamün hiye hatta matle'ılfecr

AMİN…

Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla…

Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

 

KADİR GECESİ DUASI

Ey Güzeller Allah’ım! Ey güzelliği akılara hayret ve durgunluk veren Bedi olan Allah’ım. Seni çok seviyoruz. Ne olur Kadir Gecesi ve Habibin (sav) aşkına Sen de bizleri çok sev. Bu gecemizi, bu günümüzü, bu haftamızı, bu ayımızı, ömrümüzü hayırlı eyle. Bize ve nesillerimize uzun hayırlı ve sıhhatli bir ömür ver. Geçmiş devirlerde peygamberlere, alimlere nasıl hayırlı işler yaptırdıysan bizlere de öyle hayırlı işler ve dualar yaptır. Meleklerin dillerine destan olacak hayırlı işler ve dualar yapmayı bizlere lütfeyle. Vakti gelmiş bekarlara Saliha eş ver. Evlilerin Sana olan aşkını arttır Allah’ım. Evlilerin evleri mutluluk ve huzur yuvası, Cennet köşesi olsun Allah’ım.

Ey Güzeller Allah’ım Habibin (sav) ve Kadir Gecesi hürmetine;

Evladı olmayanlara hayırlı evlatlar, evladı olanlara da uzun, hayırlı ve sıhhatli bir ömür ver. Sen latifsin lütfeylemeyi seversin. Evlatlarımızın ilmini, fehmini ve zekalarını attır. Bizleri ve kıyamete kadar gelecek nesillerimizi Senin, Habibinin ve insanların yanında kadirli eyle. Gençlerimize gençliklerini Senin yolunda kullanmayı lütfeyle. Gençlerimizi Dünya ve içindekilere tenezzül etmekten Sen koru. Hakiki Sevgili Sensin. Sana aşık, vurgun, tutkun olmayı bizlere lütfeyle. Mecnun’un Leyla’ya, Ferhat’ın Şirin’e olan aşkından daha derin bir aşkla Seni sevelim, Sana meftun olalım. Gençlerimizi Allah Aşığı, Peygamber Sevdalısı eyle.

Kadir gecesi duası videolu okunuşunu ve KADİR GECESİ hangi dualar edilmesi gerektiğini haberimizde bulabilirsiniz. Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilecek olan bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinde okunacak dualar ve ibadetler için bire bin ölçüsünde karşılık var. Bu nedenle bu mübarek gecede güzel bir dua ile gökyüzüne açılacak eller karşılıksız kalmayacaktır ve geri çevrilmeyecektir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN