Kamu bankaları da özel bankalara uyuyor

Kamu bankaları da özel bankalara uyuyor

Kredi ve kredi kartı borçlarının 72 aya kadar yapılandırılmasına ilişkin yönetmeliğin Başbakanın açıklamasına rağmen bankalar hala yapılandırmaya yanaşmıyor. TÜSODER Onursal Başkanı Ağaoğlu, ”Kamu bankaları da diğer bankalara uyuyor” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

Bankalara borçlu tüketicilere yaklaşık 15 gün önce müjdeli haber veren Başbakan Binali Yıldırım, kredi ve kredi kartı borçlarının 72 aya kadar yapılandırmasına ilişkin yönetmeliği geçtiğimiz günlerde açıkladı. Fakat birçok özel banka yapılandırmaya ilişkin gerekli adımı atmıyor. Hatta bazı özel bankalar bu konuda vadeleri 72 ay yerine 36 ay gibi sürelerde kısıtlamaya da çalışıyor. Bu durumda kamu bankaları ne yapıyor?

FAİZ AYARI GETİRİLMELİ

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Kamu bankaları da 72 aya kadar yapılandırma konusunda özel bankalara uyuyor. Eğer başvuru sahibi bilinçli bir şekilde bankanın bütün kaçış yollarını kapatırsa, banka bu sefer yüksek faiz oranlarıyla bu yapılandırmayı gerçekleştiriyor. Borcu yapılandırmadan çok, nasıl yapılandırılacağı konusunda bir açıklama daha yapılmalı. Uygulamayı yapan bankalarda türlü zorluklar çıkartarak, faiz uygulamasıyla karşılık veriyor” diye konuştu. Bankaların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kredisi faizlerinin indirilmesine yönelik önerisini yerine getiriyor gibi yapıp, özellikle yapılandırma konusunda adeta köşe bucak kaçtığını söyleyen Ağaoğlu, bankacılık sektörünün aynı tutumu kredi kartı borç yapılandırmasında da sergilediğini ileri sürdü. Ağaoğlu, “Hiçbir banka bu yönetmeliği dikkate almadı, hatta gazete ve televizyon kanallarının uydurması olduğunu ileri süren bankacılar oldu” dedi.

FARKLARI OLMAYACAK

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yapılandırma konusunda tüketicilerden geri dönüş aldıklarını belirterek şunları söyledi: “72 aya kadar vade deniyor ama banka 48 ay yapalım diye baskı uyguluyorlar. Bankalar tüketici kredisinin üzerinde bir faiz oranı uyguluyor. Kamu bankalarıyla ilgili bir bildirim şuana kadar gelmedi. Daha çok yeni neredeyse 10 günlük bir durum. Daha belki genelgeler bile onlara ulaşmamış olabilir. Ama ben kamu bankalarının de pek farklı olacağına inanmıyorum” dedi.

’SADECE ZİRAAT AÇIKLAMA YAPTI’

Ziraat Bankası konuyla ilgili bizlere yaptığı açıklamada, mevcut bireysel kredi borçlarında ödeme güçlüğüne düşen tüm müşterileri için geri ödemeyi olumlu etkileyebilecek şekilde yasal mevzuata uygun taleplerini değerlendirmek için hazırlıklarını yaptıklarını belirttiler.

Banka yetkilileri, kredi faiz oranları hakkında bir bilgi vermeyerek şöyle devam etti: “Şubelerimiz bu konuda bilgilendirilmiş ve yetkilendirilmiştir. Bankamız  bugünde ve gelecekte de müşterilerine finansal destek vermeye devam edecek olup, misyonuna uygun yaklaşımı sergileyecektir” açıklamasında bulundular. Halkbank ise konuyla alakalı müşteri gizliliğinden ötürü bilgi veremedi ve Vakıfbank yapılandırma ile ilgili açıklamayı gün içinde yetiştiremedi.

KARAR HAKKI BANKALARDA

Bülent Deniz, “Karar verme hakkını bankanın insafına terk eden bu düzenlemede iyileştirme yapılmaması durumunda bekleyen 11 milyon kredi kart borçlusunun birikmiş 260 milyar liralık borcunun yapılandırılması heba edilmiş olacaktır. Bankaların farklı faiz oranları kredi kart borçluları eşitsizliğe yol açabilecek sonuçlara gebe mevcut düzenleme, amaçlanan sonucu doğurmayacaktır” diye konuştu.

BDDK YAPILANDIRMA ŞİKAYETLERİYLE İLGİLENMİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) başvuran bir vatandaş, kurumdan şöyle bir cevap aldı: “Yürürlükte bulunan 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun uygulanmasında, bankalar tarafından kişi veya firmalara kredi kartı tahsisinde, kredi kullandırılmasında verilen kredilerin yeniden yapılandırılmasında, buna ilişkin yeni kredi tahsisinde veya verilen kredilerin ve kredi kartı borçlarının geriye ödenmesinde taksit ve kolaylık sağlanmasında, borç/alacak mutabakatı yapılmasında Kurumumuzun her hangi bir aracılık görevi bulunmamaktadır.” Borçlu kısaca kredi veya kredi kartında taksitlendirme uygulaması yapmayan bankayı bildiriyor ve BDDK bizi ilgilendiren bir durum değil diye cevap veriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN