Alain Aspect kimdir, nereli kaç yaşında? Alain Aspect nobel kazandıran çalışmaları

Alain Aspect kimdir, nereli kaç yaşında? Alain Aspect nobel kazandıran çalışmaları

2022 Nobel Fizik Ödülü’nü kuantum mekanikleri konusunda yaptığı çalışmalarının sonucunda Fransız fizikçi Alain Aspect, Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi John F. Clauser ve Avusturyalı kuantum fizikçisi Anton Zeilinger layık görüldü. Peki, Alain Aspect kimdir? Alain Aspect nereli? Alain Aspect kaç yaşında? Alain Aspect hangi çalışmayla Nobel ödülü aldı?

2022 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kuantum mekaniği ile ilgili yaptığı çalışmalarından dolayı Alain Aspect, John Francis Clauser ve Anton Zeilinger bu ödüle layık görüldü. Peki, Alain Aspect kimdir?

ALAİN ASPECT KİMDİR?

Alain Aspect, 15 Haziran 1947 senesinde dünayay gelmiştir. Kuantum dolaşıklık üzerine deneysel açıdan çalışmalar geçerkleşetiren Fransız fizikçi Alain Aspect, Joh Clauser ve Anton ZEilinger ile beraber 2022 Nobel Fizik Ödülü’nün üçte birini almaya hak kazandı. "dolaşık fotonlarla yapılan deneyler, Bell eşitsizliklerinin ihlalini tespit ettiği ve kuantum bilgi bilimine öncülük ettiği için" Alain Aspect, Ecole Normale Superieure de Cachan’da (ENS Cachan) Eğitimini tamamlamıştır. 1969 yılında fizikte toplamayı geçerek yüksek lisansını Université d'Orsay'de yapmmıştır. Buranın ardından askerlik görevini yerine getirerek Kamerun’da 3 sene öğretmenlik yapmıştır. 1980’li yılların başında doktora tezi üzerine çalışmalar yaparaken, Albert Einstein, Boris Podolsky ve Nathan Rosen’in kuantum mekaniğinin reductio ad absurdum’unun yani onun ima edilen uzaklıkta hayaletimsi eylem, aslında iki parçacık keyfi bir şekilde büyük bir mesafe ile ayrıldığında gerçekleşmiş gibi görünmekteydi. Dalga fonksiyonları arasında bir korelasyon bir zamanlar alt parçacıklardan biri ölçülmeden önce bozulmayan aynı dalga fonksiyonunun parçası oldukları için kaldılar. Doktorasını da 1983 yılında Université Paris-Sud'dan (eski adıyla Université d'Orsay) almıştır.

Alain Aspect

Alain Aspect bunun yanı sıra 2008 senesinde Heriot-Watt Üniversitesi’nden fahri doktora almıştır.

ALAİN ASPECT NE TÜR ARAŞTIRMALAR YAPTI?

Stuart Freedman ve John Clauser'ın 1972'deki ilk deneyini takiben Aspect'in deneylerinin, Bell'in eşitsizliklerinin CHSH versiyonunda, özellikle bir yerellik kaçağını kapatarak ihlal edildiği tezine daha fazla destek verdiği düşünülmekteydi. Fakat yerel gerçekçiliğe uygun alternatif açıklamalara izin veren boşluklar bulunmasından dolayı sonuçları tamamiyle kesin değildi.

Alain Aspect

Bell’in eşitsizlikleri üzerine gerçekleştirdiği çalışmalarının ardından Aspect, nötr atomların lazerle soğutulması çalışmalarına yönelerek Bost-Einstein kondensatları ile ilgili deneylere yoğunlaşmıştır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN