Orhan Oğuz kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı, hangi görevlerde bulundu? İşte biyografisi

Orhan Oğuz kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı, hangi görevlerde bulundu? İşte biyografisi

Uzun yıllar akademi dünyasında çalışmalarda bulunan ve dersler veren Prof. Dr. Orhan Oğuz, 1969-1971 yılları arasında Adalet Partisi'nden milletvekilliği ve Süleyman Demirel hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi'nin kuruluşunda yer aldı, buralarda rektörlük görevinde bulundu. İşte, Orhan Oğuz'un hayatı...

Hayatının büyük bir bölümünü eğitim faaliyetleriyle geçiren Prof. Dr. Orhan Oğuz, 1970'li yıllarda kısa süre siyasete girmesinin yanı sıra, 90'lı yıllarda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı olarak görev yaptı. Eğitime hizmetlerinden dolayı Eskişehir'de bir okula adı verildi.

ORHAN OĞUZ NE ZAMAN ÖLDÜ, HASTALIĞI NEYDİ?

Bir süredir yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle hastanede tedavi gören Orhan Oğuz, 19 Ekim 2021 Salı günü 98 yaşında vefat etti.

Eski Milli Eğitim Bakanı için ilk tören yarın (20 Ekim 2021 Çarşamba günü) saat 13.00'te Marmara Üniversitesi'nde düzenlenecek. Törenin ardından Orhan Oğuz için Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde ikindi namazını müteakiben cenaze namazı kılınacak.

ytqow-1634647936-5851.jpg

ORHAN OĞUZ'UN HAYAT HİKAYESİ

1923 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Eskişehir'de gördü. Lisans eğitimini İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'nda (Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) tamamladı. Doktorasını 1948-1951 yılları arasında Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yaptı.

1951-1957 yılları arasında İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde (Dokuz Eylül Üniversitesi), 1951-1955 yılları arasında Afganistan'ın Kabil Üniversitesi'nde doçent olarak dersler verdi. Daha sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne (Marmara Üniversitesi) geçti ve 'profesör' unvanı aldı. 1958-1969 yılları arasında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Anadolu Üniversitesi) ile Osmangazi Üniversitesi'ni kuran akademik kadroda yer aldı, kurucu başkan olarak görev yaptı.

Orhan Oğuz, 1965 genel seçimlerinde Adalet Partisi'nden (AP) Eskişehir Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 1970-1971 yıllarında 3. Süleyman Demirel Hükümeti'nde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.

1978 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığı'na seçildi. Bu akademinin 1982 yılında Marmara Üniversitesi'ne dönüştürülmesinden sonra rektörlüğe getirildi.

28 Şubat Süreci sonrasında Mart 1997 tarihinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı'na getirildi. Bu görevinden Aralık 1997'de ayrıldı.

Mesleğinin yanı sıra anılarını kitap olarak yayımladı. Eskişehir'de bir Anadolu lisesine adı verildi.

Orhan Oğuz, 19 Ekim 2021 tarihinde 98 yaşında hayatını kaybetti.

Evli ve iki çocuk babasıydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN