Celal Şengör kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapar? İşte biyografisi

Celal Şengör kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapar? İşte biyografisi

Tam adı Ali Mehmet Celal Şengör olan ünlü jeolog, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nde öğretim üyesi olarak dersler veriyor. Üniversite eğitimini yurt dışında alan bilim insanı, televizyon programlarında açık ve net söylemleriyle kamuoyunun gündeminde yer alıyor. İşte, Celal Şengör'ün hayatı...

Verdiği bir röportajda, eski Almanya Cumhurbaşkanı Adolf Hitler'e hayran olduğunu dile getiren Celal Şengör, "Hayran olduğum tarafı bir kere samimiyetine hayrandım, bu adam bütün varlığını milletine adamış bir adamdır, her şeyiyle... İkincisi Almanya'yı çöplüğün içinden aldı inanılmaz bir güç haline getirdi. Kolay bir iş değil... Gerçek bir lider ve nereye ne yatırımı yapacağını bilen bir adam" diye konuştu.

CELAL ŞENGÖR'ÜN HAYATI

24 Mart 1955 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Celal Şengör aslen Balkan göçmenidir. Baba tarafından Arnavut, anne tarafından Sırp'tır.

Robert Koleji'nden mezun oldu. Lisans eğitimini New York Eyalet Üniversitesi Jeoloji bölümünde tamamladı. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora yaptı.

Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye'ye geri dönen Celal Şengör, 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden bölümünde 'asistan' olarak görev yapmaya başladı.

1982 yılında State University of New York at Albany'den doktora aldı. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin Başkanlık Ödülü'nü, 1986 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı. 1986 yılında, İTÜ Maden Fakültesi'nde Genel Jeoloji bölümünde doçent oldu.

1988 yılında Neuchatel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru unvanına sahip oldu. 1990 yılında Academia Europaea'ya kabul edilden Celal Şengör, aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın 'Bilgi Çağı Ödülü'nü kazandı.

1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseldi. Bir yıl sonrasında ise Türkiye Bilimler Akademisi'nin kuruculuğunda bulundu ve TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu.

Celal Şengör, ileri seviyede İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini ifade ederken; Felemenkçe, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesini okuyabildiğini de dile getirdi.

Fransa, İngiltere, Avusturya ve ABD'de misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Celal Şengör, ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne üye olan ilk Türk bilim-insanı oldu. Yapısal jeoloji ve tektonik alanlarında çalışmaları ile dünyaca ünlü olan Şengör, bu konularda 175 makale ve 6 bilimsel eser kaleme almıştır.

1997-1998 yılları arasında, Cumhuriyet gazetesinde 'Zümrütten Akisler' adı altında yazdığı deneme yazıları, 'Zümrütname' adı altında kitaplaştırıldı. Ulusal ve uluslararası pek çok dergide editörlük ve yayın kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

ÖZEL YAŞAMI

1955 doğumlu olan Celal Şengör, 2021 yılı itibarıyla 66 yaşındadır.

1986 yılında Oya Maltepe ile evlendi. Çiftin, H. C. Asım Şengör (d.1989) adında bir oğlu bulunuyor.

Celal Şengör 1.76 metre boyunda, 124 kilo ve koç burcudur.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @prof.dr.celalsengor kullanıcı adıyla yer almaktadır.

CELAL ŞENGÖR KİTAPLARI

2019 - Bilimin Büyüsü
2017 - Bilgiyle Sohbet Popüler Bilim Yazıları
2016 - Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?
2016 - Cehennemdeki Üniversiteliler
2015 - Newton neden Türk değildi?
2015 - Aptalı Tanımak
2014 - Bilgiyle Sohbet - Popüler Bilim Yazıları
2014 - Dahi Diktatör
2006 - 99 Sayfada İstanbul Depremi
2004 - Yaşamın Evrimi
2003 - Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler
2001 - Hasan Ali Yücel Biyografi ve Türk Aydınlanması
2000 - Deprem Kuşağı Deprem Nedir? Ne Değildir (Çeviri)
1999 - Zümrütname

CELAL ŞENGÖR'ÜN ALDIĞI ÖDÜLLER

1984 - Londra Jeoloji Cemiyeti, Başkanlık Ödülü
1986 - TÜBİTAK, Bilim Ödülü
1988 - Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi, Şeref Bilim Doktoru (Docteur ès sciences honoris causa)
1991 - Kültür Bakanlığı, Bilgi Çağı Ödülü
1994 - Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı, Rammal Madalyası
1998 - Collège de France Madalyası
1999 - Londra Jeoloji Cemiyeti, Bigsby Madalyası
2010 - Guztav-Steinman Madalyası
2017 - Arthur Holmes Madalyonu
2017 - Mary C. Rabbitt Jeoloji Tarihi ve Felsefesi Ödülü
2020 - Eduard-Suess Madalyası

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN