Abart egzoz ne demek, cezası ne kadar? Abart egzoz hakkında bilinmesi gerekenler

Abart egzoz ne demek, cezası ne kadar? Abart egzoz hakkında bilinmesi gerekenler

Abart egzoz nedir, cezası var mıdır? Soruları merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Trafikte abart egzozun yasak olup olmadığı ve varsa cezasının ne kadar olduğu merak konusu oldu. Tüm bu soruların cevabını haberimizden bulabilirsiniz...

Abart egzoz, adından da anlaşılacağı gibi, yabancı dillerde abarth olarak adlandırılır, yani abartılı egzoz anlamına gelir. Özellikle Türkiye'de yüksek araba sesi çıkaran ve kalitesiz bir arabayı kaliteli bir araba gibi gösteren egzoz çeşidine abartılı egzoz denir. Modifiye bir şekilde aracın egzozuna eklenen bir cihazdır. Bazıları sadece görünüm olarak egzozun üstüne ekler. Öte yandan, bazı egzoz cihazları, tüm egzoz sistemini değiştirerek, ses ve ateş gibi başka şekillerde değiştirilmesine izin verir.

Ülkemizde Tofaş modellerinde sıklıkla gördüğümüz büyüteçli egzoz borusu bazen bir görünüm için ucuna takılır, bazen de ses ve ateşli olarak değiştirilebilir. Tofaş arabalarının büyütülmüş, kumandalı, kumandasız veya vanalı egzoz gibi Ferrari tarzı arabalara benzer görünmesini sağlayan ve bir süreliğine herkesin dikkatini çeken 3 farklı çeşidi bulunuyor.

Kumandasız olan modeller her vites değiştirdiğinde otomatik olarak ateş ve her sürüşte yüksek ses çıkarır. Öte yandan, vanalı sistemi manuel olarak çalıştırılır, içeriden kontrol edilebilir ve sesi kapatabilir ve istediğiniz zaman Açma - Kapat düğmesi ile istediğiniz zaman ses çıkarır.

Abart egzozlu araçlara modifikasyon yapıldığında performansın artacağı söyleniyor ve alıcılar performansın gerçekten artacağına inanıyor, Ferrari gibi ses çıkaracak ve Ferrari gibi sürecekler. Ancak şunu bilmek önemlidir ki Tofaş arabası, Tofaş arabası gibi ses çıkaracak şekilde simüle edilse bile performansı asla artmaz. Abart egzozlar performans artışı değil, sadece sesi artırmak için modifiye edilmiş bir cihazdır.

abart egzoz

Abart Egzoz Yasak Mı?

Abart egzozlar ilk olarak 1949 yılında Carlo Abarth tarafından bulunmuş ve ismini buradan almıştır. 1971'de FIAT markası, bu değiştirilmiş şirketi Abarth ile birlikte satın aldı. Ayrıca abartılı olarak dilimize girer ve zamanlar abartılı ve abart anlamına gelir. Her ne kadar abartılı olarak kullanılsa da kanunda adı gürültü çıkaran araçlar olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, abartılı egzoz trafik ceza kanunu tarafından yasaklanmıştır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30. 1 - B maddesine göre kanunda şöyle yazıyor.

Bozukluk ve eksiklikleri mevcut olan araçlar ile görüş alanı engellenip her hangi bir kaza durumunda içeridekiler için tehlike arz edebilecek aksesuar, süs, eşya ya da benzeri çıkıntıları bulunan araçları kullanmak ve kullandırmak yasaktır. Karayolunu kullanan sürücüler için tehlike arz edecek biçimde bulunan ya da görüşü engelleyerek çevredekileri de rahatsız edecek şekilde gürültü, ses ya da duman çıkaran bütün araçlar kanunen kullanılması kesinlikle yasaktır.

Bu durumdan da anlaşılacağı gibi Abart egzoz kullanımı trafik kuralları tarafından yasaklanmıştır ve para cezası ile sonuçlanacaktır.

Abart Egzoz Takmanın Cezası Nedir?

Bildiğiniz gibi trafik cezaları her yıl artıyor. 2016 yılında 199 TL para cezası ve 8 ceza puanı kesilirken, 15 gün içinde ödeme yapanlara indirim 149,25 TL. Ancak 2018 yılında bu ceza 1002 TL'ye yükseldi. Ayrıca erken ödeme yapanlara yüzde 751,5 TL indirim uygulanıyor. Ayrıca sürücüye de 20 ceza puanı verilir. Cezaların sadece kuralları çiğneyen sürücülere verildiğini unutmayın.

Son olarak araca trafiğe çıkmadığı gerekçesiyle ceza kesildi. Kanunen bu araçların 7 iş günü boyunca dolaşmasına izin verilmektedir. Bu 7 iş günü içerisinde, taktığı büyüteç tüpünü veya diğer aksesuarları ihlale tabi olmak kaydıyla 7 iş günü içerisinde söküp belgelendirmelidir. Bu süre içinde gerekli şartların sağlanmaması durumunda araç iade yetkisi verilmediği takdirde dolaşımdan men edilecektir.

Tespit edildiği halde araç aynı ceza ile tedavüle çıkarsa, bu kez para cezası, araç kullanma yasağı ve araca bloke para cezası verilir. Bu şekilde ilk suçta sadece para cezası olması halinde trafik polisi ikincide aracı bağlama yetkisine sahip olduğu için aracı hemen bağlayabilmektedir.

Abart Egzoz Vize ve Denetimden Geçer Mi?

Tüvtürk yönetmeliğinde orijinal egzoz sisteminin değiştirildiği ve modifiye edilen araçların ağır kusurlu olduğu hükmü yer almaktadır. Başka bir deyişle, aşırı emisyona sahip kişiler testi geçmek için egzozu değiştirmelidir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN