Kamu spotu nedir, ne demektir? Kamu spotu nasıl yapılır? Kamu spotu konuları ve örnekleri

Kamu spotu nedir, ne demektir? Kamu spotu nasıl yapılır? Kamu spotu konuları ve örnekleri

Kamu spotu hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkmaktadır. Kamu spotunun ne olduğu ise vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki, kamu spotu nedir, ne demektir? Kamu spotu içerikleri nelerdir? İşte detaylar...

Kamu spotu, anayasa kuralları doğrultusunda 3C ilkesinde kamu olan dernek ve yapıların kurum ve vakıf gibi çeşitli sivil kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılan Üst Kurul'ca paylaşılmasında kamunun faydası için olduğunu onaylayan eğitici ve öğretici kalitedeki görsel ve işitsel kısa filmlerdir. Kamu spotundaki amaç topluma faydalı, eğitici ve öğretici olan durumları 45 saniyeden fazla olmayacak filmlerle RTÜK onayı ile TV'de yayınlamaktır.

KAMU SPOTU NASIL YAPILIYOR?

Kamu spotu yapmak için öncelikle devlete bağlı kurumlarda size hangi bölümle ilgili, insanlara nasıl bir mesaj verileceği ve amacı sorulur. Bu alanda da söylediğiniz sektördeki firmalar tercih edilir. Kamu hizmeti yapabilme kurallarına uygun belli bir fiyat limiti aşağısında yer alırsa Doğru Temin, eğer limitin üstündeyse ihale isimlerine göre şirket belirlenir. Fakat ihale ile yapılan kamu spotları için bazı olumsuzluklar vardır. En düşük bütçeyle şirketler ihale yönetimiyle kazanma şansına sahiptir. Özellikle rekabet olmadığında çok ucuz fiyatlara verilebiliyor.

Film sektörü para, etki ve yaratıcılıkla ilgili ucu oldukça açık bir sektör. Yapacağınız kamu spotunda önceden tecrübe sahibi iseniz yüksek fiyatlardan gelir kazanabilirsiniz. Fakat hiç teminat ile referansınız olmadığında işiniz ne kadar kaliteli olursa olan başarısız olabilirsiniz.

Kamu spotu işini kabul eden şirket alternatif seçenek olması için minimum üç tane senaryo talep eder. Hazırlanan senaryolardan en çok beğenilen tercih edilir ve devlet kurumuna onay için sunulur. Kamu spotundaki hikaye aynı zamanda kalem çalışmasıyla çizilerek de kurumun onayı için kuruma sunulmalı. Bu sayede kurum hikayeyi kolaylıkla hayal ederek kararını verir.

 kamu spotu nedir

Senaryo onay aldıktan sonra senaryoda rol alacak oyuncu, çekim yeri, seslendirme gibi detaylar kuruma yeniden onay için sunulur. Buradaki onay belgesi ise ön önemli detaydır. Bu dosyaya onay verilmediğinde itiraz ve düzeltme hakkınız bulunur.

Onay işlemleri tamamlandıktan sonra çekimler başlar. Ancak çekimlere de devlet tarafından görevlendirilen yetkililer katılır.

Kamu spotunun sunumu yapacağı zaman ajans firmayla devletin yetkili kurumları için ayrı bir heyecan yaşanır. Haftalarca emek verilen film izlenir ve yorumlanır. Filmde sorun tespit edildiğinde yetkili kurum not alarak bunu yapım şirketine bildirir ve düzeltmesini ister. Yorumların ardından editleme ve düzenleme yapılarak film medya yayın kuruluşuna yollanır. Bu kurumlar da filmi RTÜK'e yollayarak onay beklemeye başlar. RTÜK tarafından onay alan film kısa sürede TV'de yayına başlar. Tüm kamu spotları maksimim bir ay TV kanallarında yayınlanmaktadır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN