Kınama cezası nedir, ne demektir? Kınama cezası silinir mi? Kıdem cezası verilen durumlar

Kınama cezası nedir, ne demektir?  Kınama cezası silinir mi? Kıdem cezası verilen durumlar

Kınama cezası nedir, ne demektir? Kınama cezası kimlere verilir? sorularının yanıtı araştırılıyor. Bizde yazımızda kınama cezası hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaştık. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Bir toplum içerisinde ya da kurumda bulunan kişilerin kurallara uymamaları durumunda ya da disipline aykırı hareket etmeleri sonucunda aldıkları cezaya kınama cezası denir. Kınama cezası maaş kesme cezasından sonra verilen ikinci ceza olarak görülür. Davranışlarında ya da tutumlarında kusurlu olan kişiye yazılı olarak kınama cezası bildirilir.

KINAMA CEZASI HANGİ DURUMLARDA VERİLİR?

Kınama cezası kolay verilen bir ceza değildir. Memur olan kişiler için verilen kınama cezaları sicile işlemektedir. Kınama cezası verilen durumlar şu şekildedir:

Üst makamda bulunan kişilere hakaret etmek ve saygısız davranmak,

Devlet tarafından verilen eşyayı iş haricinde keyfi olarak kullanmak,

Devlet edilmekte olan eşyayı ya da aracı kaybetmek,

İşyerinde çalıştığı arkadaşlarına hakaret etmek, saldırmak ya da rencide edici sözler söylemek,

Üst makamlar tarafından verilen görevleri yerine getirmemek.

Kınama cezası kimlere verilir

KINAMA CEZASI KAÇ YILDA SİLİNİR?

Disiplin müfettişleri tarafından verilen kınama cezaları müfettişler tarafından gerekli görülen durumlarda verilmektedir. Müfettişler kişi hakkında disiplin soruşturması başlatabilir ve kişilerden davranışları ile ilgili savunma talep edilir. Savunmanın yapılması ile birlikte disiplin soruşturması tamamlanarak verilen sonuca göre uygulanan ceza belirlenir. Kınama cezası gerektiren durumlardan biri ne yaşanması ile kınama cezası 15 gün içerisinde kişiye bildirilir. Kınama cezası alan kişilerin davranışlarına dikkat etmesi durumunda ve tekrardan kınama cezası gerektirecek bir durum yaşanmadığında 5 yıl sonra kınama cezaları silinebilir. Bunun için kişilerin üst memuru başvuru yapması gerekmektedir. Gerekli incelemelerin ardından kişinin kendini düzelttiğine karar verilmesi durumunda kınama cezası özlük dosyasından silinmektedir.

KINAMA CEZASI MEMURİYETE ENGEL Mİ?

Kınama cezası alan kişiler devlet memuru olarak görev yapabilmektedir. Ancak kınama cezasının tekrarlanması durumunda yönetmelikler gereğince kıdem atlaması yasaklanmıştır. Kınama cezası alan kişinin davranışlarına devam etmesi durumunda daha ağır cezalar verilmektedir. Bu kişiler meslekten uzaklaştırmaya kadar pek çok farklı ceza alabilir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN