Termik santral ne işe yarar, çalışma prensini nedir? Termik santrallerin yararları ve zararları

Termik santral ne işe yarar, çalışma prensini nedir? Termik santrallerin yararları ve zararları

Günlük hayatta duyduğumuz termik santrallerin ne işe yaradığı, nasıl çalıştığı merak ediliyor. Bizde yazımızda termik santral hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz. İşte termik santral hakkında merak edilen tüm detaylar…

Suyu ısı enerjisine dönüştürmek için kullanılan termik santraller ortaya çıkan buhar ile elektrik enerjisi üretmektedir. Termik santraller doğalgaz ve kömür ile çalışarak elektrik enerjisi üreten bir santral olarak karşımıza çıkmaktadır. Buhar gücü ile çalışan termik santraller ısıtılan suyu buhara dönüştürerek çeşitli türbinler yardımıyla elektrik enerjisi üretir. İşte termik santral hakkında merak edilen tüm detaylar…

TERMİK SANTRAL NASIL ÇALIŞIR?

Termik santraller, 150-160 bar arasında değişen yüksek basınç uygulayarak 550 derece gibi yüksek ısı verilerek suyun buharlaştırılması ile çalıştırılır. Yüksek basınçta buharlaşan su daha sonra alçak basınçlı türbinlere gönderilir. Burada yer alan sistemi çalıştırarak türbinlere doğru giden buhar sayesinde türbinlerde görülen sistem bir enerjinin doğmasını sağlayarak mekanik olan enerjiyi elektriğe çevirmektedir. Termik santraller 3 farklı yakıt ile çalışmaktadır. Termik santraller, kimyasal enerjiyi ısıya, ısı enerjisini hareket enerjisine ve kimyasal enerjiyi elektriğe çeviren olarak üçe ayrılmaktadır.Termik santral içerisinde yer alan temel malzemeler şu şekildedir:

Buhar türbini

Kazan

Jeneratör

Termik santraller yakıt içerisinde bulunan kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek tüm ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak termik santrallerde elektrik üretmek kademeli ve zor bir iş olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte termik santrallerin yararı olduğu kadar çevreye ve canlılara da zararı bulunmaktadır.

Termik Santral Nedir

TERMİK SANTRALLERİN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

Isı enerjisi ile kimyasal enerji ortaya çıkarken bu enerji de elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Yüksek sıcaklık ile birlikte ısınan su buharlaşarak elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Fakat bu işlem sırasında çevreye ve canlılara zarar veren süreçlerde görülmektedir.

Son yıllarda enerjiye ihtiyaç duyulurken santrallerde artmaya başladı. Termik santrallerin çevreye ve doğaya olan zararı nedeniyle bazı kişiler santralleri protesto etmektedir. Termik santralin yararları şu şekildedir:

Düşük kaliteli kömürler termik santrallerde kullanılarak ekonomik açıdan yarar sağlar.

Ucuz kömür ve doğalgazdan elde edilen elektrik ile enerji sağlanır.

Taşınabilir kömür sayesinde birçok yere kolaylıkla termik santral kurulması ayrıca faydalıdır.

Su buharı ile sınırsız bir şekilde elektrik enerjisi üretilir.

Düşük maliyetli elektrik üretimi sağlanır.

Bu nedenlerle termik santral kurulması faydalı bir işlem olarak görülmektedir. Termik santrallerin zararları ise şu şekildedir:

Enerji üretimi sırasında ortaya çıkan kötü gazlar önce havaya daha sonra yağmur suyu ile toprağa karışmaktadır. Bu gazlar sadece doğaya değil canlılara ve insanlara da zarar vermektedir.

Ortaya çıkan zehirli gazlar nedeniyle insanların sağlıkları kötü yönde etkilenirken birçok ölümcül hastalık da ortaya çıkmaktadır.

Zehirli gazlar nedeniyle kanser ve tümör gibi hastalık riskleri artmaktadır.

Termik santralden çıkan zararlı gazlar ozon tabakasını da etkilemektedir.

Bununla birlikte ormanlar ve yeşillik alanlarda zarar görmektedir.

Termik santraller bitki örtüsüne de zarar verirken üretilen tarım ürünlerine de zarar görmektedir.

Termik santraller hava kirliliğine neden olurken birçok canlının da nesli tükenmeye başladı.

Termik santraller nedeniyle çevre sorunları gündeme gelirken küresel sorunlar da ortaya çıkmaktadır.

Termik santrallerin yararından çok zararı bulunurken zararlı gazları önlemek için filtreleme yapılmalıdır. Düzenli olarak bakım çalışmaları yapılarak zehirli gazların çevreye ve havaya zarar vermesinin önüne geçilmesi gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN