Bayramoğlu: Erdoğan'ın oynadığı dış politika rolünün iç politikayı tahvil etmede karşılığı var

KARAR Yazarları Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan KARAR TV'de Rusya Ukrayna görüşmelerinde Türkiye'nin başarısının iç siyasete yansımalarını değerlendirdi.

Rusya Ukrayna görüşmelerinde Türkiye'nin başarısının iç siyasete yansımalarını değerlendiren Bayramoğlu, 'Tayyip Erdoğan'ın oynadığı dış politika rolünün dış politikayı iç politikayı tahvil etme çabalarının böyle bir sosyolojik zeminde karşılığı olduğunu düşünüyorum'' ifdelerini kullanırken Berkan ise konuya ilişkin, Türkiye'nin imajına katkısı olduğunu yapılanın kolay başarılacak bir şey olmadığını dile getirdi.

Rusya Ukrayna görüşmelerinin İstanbul'da gerçekleşmesi üzerine açıklamalrda bulunan Berkan, ''Türkiye'nin imajına katkısı oldu, kolay başarılacak bir şey değil. Hala savaşın devam ettiği bir ülke için barış görüşmelerine davet etmek. Görüşmeler bittikten sonra iki taraftan da teşekkür telefonları almak, iki tarafında minnettar kaldık demesi az bir şey değil. Burada Cumhurbaşkanının kişisel çabasının çok büyük önemi var Tayyip Erdoğan'ın hakkını teslim etmek gerekir. Dışişleri bakanının yürüttüğü mekik diplomasisinin katkısı var'' dedi. Berkan sözlerine şöyle devam etti:

''Tayyip Erdoğan'ın dünya lideri diye bir imajı var, kendisi bunu kurmaya çalışılıyor. Bu bir günde olabilecek bir şey değil bir günde yıkılıp yok olacak bir şeyde değil. Bu bir süreç bu sürecin içinde ona iç politikada kazandırdıkları var onları bir günde kaybetmez ama bir günde ikiye de katlamaz. Erdoğan markasının bir sürü unsuru var, alt unsurlarından bir tanesi ''dünya liderliği'' iddiası o iddiayı tahkim ediyor. Bir toplantıyla oradaki kazanımları ikiye katlanmayacağı gibi Türkiye'nin arabuluculuğu başarısız olsa bile yerin dibine geçmez.''

Konuya ilişkin değerlendirmeler de bulunan Bayramoğlu da, ''Erdoğan her zamanki gibi ya çok akıllı ne yaptığını bilerek ilerliyor ya da kimilerinin söylediği gibi tesadüf ve şans onun yanında duruyor. Türkiye'nin iki arada bir derede kalma politikaları başında sorun olarak görüldü sonra takdir edildi. Fakat bu politikaların bugün bir uluslararası alanda Türkiye'nin kendi gücünü, imajını, varlığını tahkim etme noktasına doğru ilerlediğini görüyoruz. Türkiye'nin izlediği politikaların her iki tarafa güven vermesi önemli. Arabulucu olma konumunda olan ülke sayısı çok az Türkiye bu açıdan doğru bir hatta ilerlerdi. Bunun mevcut siyasi iktidarla ilgili sonuçları ne olabilir bunu kestirmek kolay değil'' şeklinde konuştu. Bayramoğlu sözlerine şunları ekledi:

''Türkiye'de iki tane önemli davranış kalıbı vardır. Vatandaş Sosyo ekonomik konuma ve duruma göre tavır alır. İkincisi de ait olduğu topluluktur ve bu topluluğun değerleri ve çıkarlarına göre tavır alır. Kültürel kimlik yerine ulusal kimlik adını verebileceğimiz yeni bölge yeni dünya koşullarıyla içinde dindarlığın, muhafazakarlığın da olduğu bir ulusçu kimlik tutumun ön plana çıktığını düşünüyorum. Tayyip Erdoğan'ın oynadığı dış politika rolünün dış politikayı iç politikayı tahvil etme çabalarının böyle bir sosyolojik zeminde karşılığı olduğunu düşünüyorum.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN