Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu: Ufak bir kıvılcımla istikrarsızlık yaratılabilir

Yıldıray Oğur ve Yusuf Ziya Cömert'in sunduğu Bi'KARAR Ver'in konuğu Siyasal İletişim Uzamanı Dr. Mustafa Uslu oldu. Uslu, kimlik üzerinden yapılan siyaset olgusuna değinerek, "Kimlik stratejisi iktidara avantaj sağlar, muhalefete dezavantaj. Muhalefet bundan uzak durmalı" dedi. Uslu, yaşanılan enflasyon ve işsizlik oranlarının yükselmesinden dolayı, AK Parti'nin oy oranının yüzde 34'lerin altına indiğini de ifade etti.

Yıldıray Oğur ve Yusuf Ziya Cömert'in sorularını yanıtlayan Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu, siyasette son günlerde devam eden küfür gerilimine değindi. Yaşanılan provokasyonların ve sert dilin siyasette hep mevcut olduğunu vurgulayan Uslu, "İktidar, muhalefet ile birlikte hareket edince seçimi kaybedeceğin anladı. Bundan dolayı sertlik iktidarın dili haline geldi" ifadesini kullandı.

"UFAK BİR KIVILCIMLA İSTİKRARSIZLIK YARATILABİLİR"

Geçtiğimiz günlerde bir şehit yakınına hakaret ettiği gerekçesiyle İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan Grup Başkanvekili görevinden alınarak yerine Samsun Milletvekili Erhan Usta getirilmişti. Türkkan'ın şehit yakına yaptığı hakaret iktidarın gündemindeydi. Kimileri olayın provoke amaçlı olduğunu ifade ederek, kimileri de yapılan hakareti eleştirmişti. Türkiye'nin birçok noktasında protesto yürüyüşleri düzenlendi. Uslu, konuya ilişkin iktidarın yapılan provokasyonlardan rahatsız olmadığını ifade ederek Uslu, "Ufak bir kıvılcımla istikrarsızlık yaratılabilir. İktidarın bu konuda sorumluluk duygusuyla hareket ettiği söylenemez. Bunu önlemek çok mu zor? Anlaşılan iktidar bu provokatörlerin devreye girmesinden çok rahatsız değil" dedi.

"İKTİDAR KAYBECEĞİNİ DENEYİMLEDİĞİ İÇİN ÖFKE DİLİNİ KULLANIYOR"

Muhalefet seçmeninin yaşanılan provokatif olaylar karşısında birlikte olma tutumu sergilediğini ifade eden Uslu, "Yapılan provokasyonlardan dolayı muhalefetin seçmeni birlikte olma yönünde ve hükümetin 'bu sertliği sonuna kadar götürebilir' düşüncesi var. İktidar seçmeni ise resmi dile itibar ediyor, etmeyenlerin sayısı çok az" diye konuştu.

İktidarın, muhalefet ile birlikte hareket etmesi sonucunda seçimi kaybedeceğini deneyimlediğini söyleyen Uslu, "Bundan dolayı sertlik iktidarın dili haline geldi. Sürekli öfke dili kullanıyorlar. Siyasal kültür şekillendiriyorlar" dedi.

"BAHÇELİ, 'BENDEN BAŞKA KURUM YOK' DEMEK İSTİYOR"

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında "MHP, Cumhur İttifakı'nın bir ortağı olsa da işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir" sözlerini değerlendiren Uslu, bu söylemden tek bir şey çıkarılabilir diyerek, "Sayın Bahçeli, iktidar ortağı olup da, nasıl 'muhalefetiz' diyebiliyor. 'Memlekette benden başka kurum yok' demek istiyor. Bu tür şeyler ittifakta birbirlerine olan mecburiyeti arttırıyor" ifadesini kullandı.

"MUHALEFET KİMLİK STRATEJİSİNDE UZAK DURMALI"

Son zamanlarda Kürt meselesi ve muhafazakarlar üzerinden yürütülen kimlik siyasetine değinen Uslu, muhalefetin kimlik stratejisinden uzak durması gerektiğini savundu. Uslu, "Siyasal kimlik stratejisi yapmak iktidara avantaj, muhalefet için dezavantaj sağlar. Çünkü muhalefet çok kimlikli. Muhalefet bundan uzak durmalı. CHP bu yönde iyi gidiyor. Bunu referandumdan bu yana Cumhur İttifak'ı kullanıyor" dedi.

"İŞSİZLİK YÜKSELİRKEN, OY KAYBETMEDİK DEMEK SİYASET BİLİMİNE TERS"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anketlerle ilgili güvenmiyorum sözünü değerlendiren Uslu, "İktidar anketleri önemsiyor" dedi. AK Parti'nin oy oranlarının arttığı yönündeki açıklamalarına ilişkinse, "AK Parti'nin Ağustos 2021'deki oy oranları yüzde 34'ün altına indi ve hala öyle. İşsizlik ve enflasyon yükselirken hiç oy kaybetmediğini varsaymak siyaset bilimiyle ters" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN