Hatay’da akademisyen çiftçi Elif Ovalı’nın 5 dönüm arazide ekimini başlattığı ve 7 yıl süren ürün geliştirme süreciyle beraber 120 dönüm arazide ekilen enginarda ilk hasat zamanı geldi.
Hatay’da akademisyen çiftçi Elif Ovalı’nın 5 dönüm arazide ekimini başlattığı ve 7 yıl süren ürün geliştirme süreciyle beraber 120 dönüm arazide ekilen enginarda ilk hasat zamanı geldi.
Uzun yıllar akademisyenlik yapan Ovalı, Antakya’ya bağlı Arpahan Mahallesi’ndeki aile çiftliğinde kardeşi Adnan Murat Teoman’la beraber tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor.
7 yıl önce 5 dönüm araziye enginar eken Ovalı, ürün geliştirme ve pazar oluşturma süreciyle beraber, enginar üretimini 120 dönümlük alana yaydı. Baharın gelişiyle ekilen enginarda hasat başlarken, 250.000 adet hasat hedefleniyor.
ALIŞILMIŞIN DIŞINA ÇIKMAK İSTEDİ
Hasat süreciyle ilgili bilgi veren Ovalı, "Amik Ovası’ndasınız ve burası bereketli hilal denilen, dünyada ilk defa tarıma geçilen bölgenin bir ucundayız. Arpahan Mahallesi’ndeyiz. Burada alışılmışın dışında aslında çok eskilerde bilinen bir ürün olup sonradan terk edilen enginarı yetiştiriyoruz. Burada tamamen buğday, mısır ve soyanın egemenliği sürerken biz katma değerli ürünler üretmek için enginarı 7 yıl önce ekmeye başladık. İlk önce 5 dönüm arazide çeşit geliştirmeye başladık. Bu bölgede hangi çeşit daha iyi olur, çünkü alışılagelmiş sakız, Bayrampaşa ve hibrit cinsleri var. Hatay enginarı dediğimizde de eskiden beri bilinen bugün Roma enginar olarak da geçen mor enginarlar da var" ifadelerini kullandı.
5 DÖNÜMDEN 120 DÖNÜME TAŞIDI
Deneme sürecinde 5 dönümde enginar ürettiklerini ve ürün geliştirme süreciyle beraber 120 dönüme çıktıklarını belirten Ovalı, "Uzun zamandır bakımına devam ediyoruz. Şu anda artık olgunluk dönemine geldi. Bir konserve fabrikasıyla bunu katma değerli yüksek ürüne dönüştüreceğiz. Umarım bu bölge için bir yenilik, kümelenme ve bölgeye istihdam oluşturacak. Gelir getirecek bir yeni bir ürüne dönecek. Biz de bu enginar kültürünü tekrar bu bölgeye kazandırarak çevre illerde de daha fazla tüketilmesi sağlayarak; Gaziantep, Adana, Bursa, İstanbul, ve çevre illerde bunların daha fazla oraları sevk etmek üzere harekete geçiyoruz. Enginar, iç pazarda da bilinsin istiyoruz ve yurt dışına da gönderiyoruz. Şu anda enginarı işlemeye yönelik çalışmalarımız başladı. Burada ihracatta büyük bir kalem değil henüz ama ürün geliştirmeleri devam ediyor. Öncelikle 5 dönümde bir deneme olarak başlayan üretimimiz şu anda 120 dönüme ulaştı. Kendi içimizde katma değere dönüştürecek bir ürüne döndü. Umarım bereketli olur, bugün hasadın ilk günüydü" dedi.