Bir Ambulans Sürücüsü Nasıl Yetişiyor? İşte Ambulans Sürücülerinin Geçmesi Gereken O Zorlu Etaplar

İnsan canı söz konusu olduğunda saniyelerin bile çok büyük önem taşıdığı olaylarda ambulanslar zamanla yarışarak hastalarını vaktinde hastanelere yetiştirmeye çalışıyor. Zamanla yarışan ve hayat kurtaran bu sürücüler ise bu sorumluluğu almadan önce birçok zorlu eğitimden geçiyor ve daha sonrasında ambulans şoförü oluyorlar. Ambulans şoförlerinin o zorlu eğitimi ise işte böyle yapılıyor.

İnsan hayatını kurtarmak için zamanla yarışan ambulans sürücüleri çok büyük sorumluluklar üstleniyor beraberinde de bu sorumlulukları hakkı ile yerine getirebilmek için zorlu eğitimlerden geçiyorlar.

Çeşitli etaplardan oluşan parkurlarda eğitim görüyorlar

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce personele verilen, "Ambulans Sürüş Güvenliği Eğitimi (ASGE)" ile ileri sürüş teknikleri ambulans şoförlerine sahip olmaları gereken kabiliyetleri kazanmalarında yardımcı oluyor. Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, ambulans kazalarının önlenmesi, etkin ve verimli bir hizmet sunumunun sağlanması amacıyla 2005 yılından itibaren hastane öncesi acil sağlık hizmetleri personeline "Ambulans Sürüş Güvenliği Eğitimi (ASGE)" veriliyor.

Toplamda 32 saat olarak planlanan eğitim 8 saat teorik, 24 saat uygulama ve ardından teorik ve uygulamalı sınav ile tamamlanıp, başarılı kursiyerlere "Ambulans Sürüş Güvenliği Eğitici Eğitimi Başarı Belgesi” veriliyor. Zorlu eğitim sürecinden geçen sürücüler, trafikte karşılaşacağı tehlikeli durumlarda yapması gereken doğru manevraların ve diğer güvenli sürüş becerilerinin kazandırılması amacıyla çeşitli etaplardan oluşan parkuru tamamlıyor.

“Ambulans bir hız aracı değil, kontrollü ve güvenli bir kurtarma aracıdır”

Uzun yıllardır Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde paramedik olarak görev aldığını vurgulayan Koordinatör Ahmet Özkan, “Ambulans Sürüş Güvenliği Eğitimi olarak bilinen ASGE modülümüz hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görevli meslektaşlarımıza sürücü bilgisi, becerisi, tavrı ve tutumunu geliştirmek amacıyla yaptığımız eğitimlerdir. Halk tarafından yanlış bilinen imajı da silmek istiyoruz. Ambulans bir hız aracı değildir. Ambulansın amacı sizin sevdiklerinizi ve sizi en güvenli şekilde hastaneye ulaştırmak ve hayatınızı kurtarmaktır. Bununla ilgili de arka kabinimizde yeterli donanıma sahibiz. Bu yüzden de ambulans bir hız aracı değil, kontrollü ve güvenli bir kurtarma aracıdır. Cankurtarandır” ifadelerini kullandı.

Ambulans sürücülerinin o zorlu eğitimi ise kameralara böyle yansıdı.