Buradan Bakınca, İYİ Parti'nin kararı sonrası Türkiye siyasetinin durumunu tartıştı

KARAR TV ekranlarında Ahmet Taşgetiren, Fehmi Koru, Gülay Erdemli ve Mehmet Ocaktan’ın sunumuyla yayınlanan ‘Buradan Bakınca’ programı, gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. 8 Aralık Cuma günü izleyenleriyle buluşan bölümde, İYİ Parti’nin GİK'teki kararıyla birlikte Türkiye siyasetinin fotoğrafı masaya yatırıldı. Ak Parti'nin uygun adayı bulamayışına dair konuşan Taşgetiren, 'İstanbul'da, Sn. Erdoğan'ın lafını dinleyecek adayın bulunmasında zorluk çekiliyor olabilir' şeklinde konuştu.

MUSTAFA SİVİŞ

Ahmet Taşgetiren, Fehmi Koru, Gülay Erdemli ve Mehmet Ocaktan’ın sunumuyla ekranlara gelen Buradan Bakınca, KARAR TV ekranlarındaki yayın hayatına hız kesmeden devam ediyor. 8 Aralık 2023 Cuma günü izleyenleriyle buluşan bölümde, İYİ Parti’nin GİK toplantısından çıkan karar sonrası Türkiye siyasetinde yaşanan gelişmeler ve olası seçim senaryoları tartışıldı. Ak Parti'nin İstanbul'da aday bulmakta yaşadığı zorluğa dikkat çeken Ahmet Taşgetiren, 'Bir diğer yandan da iktidarın seçilecek adayı bulamaması konusunda, Sn. Erdoğan’ın lafını dinleyecek adayın bulunması var. Kanal İstanbul gibi uykuda olan projeler var. Böyle bir adayı bulmak konusunda zorluk yaşanıyor olabilir.' ifadelerini kullandı.

İşte, detaylar ve birbirinden değerli yorumlar haberimizin devamında...

31 MART YAKLAŞIRKEN, SİYESETİN FOTOĞRAFI

KORU: Bulutlar dağılmaya başladı. Üç aşağı beş yukarı kimin ne yapacağı tahmin ediliyor. Genel olarak büyükşehirlerde MHP, Ak Parti ile birlikte hareket edecek. CHP’ye bakıldığında da görüyoruz ki büyük bir hata yaptılar. Meral Akşener’in niyetini önceden tahmin etmeleri gerekiyordu. Baktığınız zaman İYİ Parti’nin, DEVA Partisi’nin ve diğer partilerin kendi başlarına seçime girmeleri bana biraz tuhaf geliyor. Başarılı olamayacakları bir seçime neden giriyorlar diye düşündürüyor. Onlar seçmenlerini belirlemek istiyorlar ama bu yerel seçimlerde geçerli olan bir şey değil. Ama bu seçimde siyaset o kadar aciz bir görüntü veriyor ki iktidar açısından değil belki ama muhalefet açısından öyle. Ak Parti büyükşehirlerde aday bulmakta zorlanıyor, daha parlak adayları bulamadılar. Ali Yerlikaya’yı alıp belediye başkanı adayı yapmak ise yanlış bir şey. Murat Kurum deniliyor ama öyle göz doldurucu bir şey yok.

12.jpg

CHP’NİN İYİ PARTİ’NİN KAPISINI ÇALMASI NASIL ALGILANDI?

TAŞGETİREN: CHP açısından bakıldığında böyle bir adım bekleniyordu. ‘İYİ Parti’nin kapsını çalmadılar’ yönünde bir eleştiriyi önlemek istediler gibi bir durum da olabilir. Muhalefette olduğu gibi iktidar cenahında da ciddi bir sıkıntı var. Daha önce başarılı olmuş isimleri bile görevden aldılar. Şimdi ekonomi iyi gitmiyor. Sıkı bir durum başlayacak. Bir de bütün adaylar sahibinin sesi gibi algılanıyor. Fakat muhalefet de kazanmak istiyor. İktidar da buraları kazanmak istiyor, bana göre onlar da bir yara alacak. Şöyle de bir ihtimal var, 89’daki ANAP’ın seçim kaybı Özal’da ve partide travma meydana getirmişti.

AK PARTİ KAZANACAK ADAY BULAMIYOR MU? İYİ PARTİ’NİN TAVRI CUMHUR İTTİFAKINI RAHATLATTI MI?

OCAKTAN: Biliyorsunuz genel seçim öncesinde muhalefetin adayı belli değildi. Ama şu an İstanbul ve Ankara’da adayları belli gibi bir durum söz konusu. Bana göre muhalefet şimdi iktidara ‘Hani adayınız kim?’ diye sorabilir. Bence, iktidar Ankara ve İstanbul’da kazanacak aday bulmakta zorlanıyor. Pek çok kişinin adı geçiyor ama kimse bilmiyor. Bana göre, Sn. Cumhurbaşkanı’nın kendisi de bilmiyor, onun da aklında bir sürü şey var. Bir diğer yanda da İYİ Parti’nin verdiği karar Cumhur İttifakı’nda bir rahatlamaya neden olmuştur. İktidara yakın medyada da bir mutluluk havası var. Fakat birtakım ittifaklar olmadan başarıyı yakalamak mümkün değil. Cumhur İttifakı hala birliği sağlamaya dikkat ederken Millet İttifakı sanki seçim kazanmış gibi davranıyor, bunu anlayamıyorum.

1-14.jpg

KORU: Muhalefet adaylarını bekleyen bir başka tehlike var. Mansur Yavaş ile ilgili kapanmış bir dosyayı yeniden açarak davaya doğru işi götürmeye çalışıyorlar. Unutmayınız ki böyle davalar siyasi bir şeye dönüşebilir. Böyle bir dava Ekrem İmamoğlu’nun da başında var. İYİ Parti olayı bence Meral Akşener olayıdır. Akşener 2018’den bu yana seçimleri etkiliyor. Tayyip Erdoğan’ı 2018’de kazandıran Meral Akşener’dir, 2023’de kazandıran yine Akşener’dir. Sanıyorum bu dönemde misyonunun son perdesi. 2023’de muhalefetin adayını seçilemeyecek bir aday diye ilan etti, bunların toplumda karşılığı oldu. O bakımdan ortak bir aday çıkarılmasını da engelledi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı en son tercih edilen şeydi. Tayyip Erdoğan’ın kazanmasını bence bilerek ve isteyerek sağlamış oldu. Masada oturduğu diğer insanları kumar masasına benzetti. Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 48 aldı, eğer öyle yapmasaydı yüzde 50’nin üzerine çıkabilirdi belki de.

TAŞGETİREN: Akşener kendi partisi adına da negatif bir misyon üstlenmiş gibi görüyorum. Yaptıkları partisine bir katkı sağlamadı. İstifalar geliyor ve bunlar önemli kişilerden. O dönemki ifadeleri de ilginç yani. Kendi partisinin ve muhalefetinin genel görüntüsünü aşağıya çeken bir rol üstlenmiş durumda. Bir diğer yandan da iktidarın seçilecek adayı bulamaması konusunda ise Sn. Erdoğan’ın lafını dinleyecek adayın bulunması var. Kanal İstanbul gibi uykuda olan projeler var. Böyle bir adayı bulmak konusunda zorluk yaşanıyor olabilir.

İlgili Haberler