Can Atalay davasında yaşanan hukuki yanlışlıklar neler?

KARAR TV ekranlarının sevilen programı Neden-Nasıl? gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. 7 Kasım 2023 Çarşamba günü canlı yayınlanan bölümde, başta Can Atalay davasında yaşananlar ve CHP'deki değişim olmak üzere pek çok kritik konu masaya yatırıldı. Gülay Erdemli'nin 'Can Atalay davası sürecinde yapılmış hukuki yanlışlar neler?' sorusunu cevaplayan Taha Akyol, ‘Can Atalay davasında, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uymamakta inat ediliyor ' ifadelerini kullandı.

Türkiye siyaseti ve gündeminin nabzını tutan 'Neden - Nasıl?' programı, Can Atalay davasında verilen 'hukuki' kararları ve CHP'yi bundan sonra bekleyen olası durumları değerlendirdi. Gülay Erdemli'nin 'Can Atalay davası sürecinde yapılmış hukuki yanlışlar neler?' sorusuna yönelik, 'Can Atalay davasında, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uymamakta inat ediliyor' şeklinde konuşan Taha Akyol, bundan sonra verilecek kararların da farklı olmayacağının altını çizdi. CHP'nin İYİ Parti ile ittifak yapıp yapmayacağına dair yöneltilen soruya da yanıt veren Akyol, pek çok kritik tespitte bulundu.

‘CAN ATALAY DAVASI SÜRECİNDE YAPILMIŞ HUKUKİ YANLIŞLAR NELER?’

Gülay Erdemli’nin Can Atalay davasına yönelik şu ana kadar yapılmış hukuki yanlışları sorması üzerine Taha Akyol, ‘Hukuken yapılmış yanlışlar hem 13.Ağır Ceza mahkemesinin hem de onu onaylamış Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamakta inat etmesidir. Anayasa mahkemesi diyor ki, Can Atalay’ın tutukluluğunun devamı Anayasaya aykırıdır. Bu kararın bir de 2.maddesi var. Orada da, 13.Ağır Ceza Mahkemesi’nin düzeltmesi gerektiği belirtiliyor. Anayasa Mahkemesi diyor ki, temel hak ve özgürlükler sadece kanun ile düzenlenebilir. Kanunda yargının böyle bir yetkisi yoktur. Hak ve özgürlükler sadece kanun ile düzenlenebilir. Mahkeme ile düzenlenemez.’ şeklinde konuştu.

kapak-1-1.jpg

MUSTAFA SİVİŞ I KARAR

ÖZGÜR ÖZEL’İN BAŞKANLIĞI VE ALTI ÇİZİLEN ‘GÜVENLİ LİMAN’ KAVRAMI

CHP’de yaşanan ve yaşanacak değişimlere dair bazı tespitlerde bulunan Akyol, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘CHP’nin güvenli limanı’ olarak tabir ettiği 2024 yerel seçim başarısının, Özgür Özel döneminde kazanılıp kazanılmayacağına dair yorum yaptı. Taha Akyol konuya ilişkin, ‘Türkiye’de muhalefetin güçlenmesine ihtiyaç var. Zayıf muhalefet denetimsiz ve kontrol edilemez bir yönetime yol açıyor. Her yeni genel başkan parti için bir umuttur. Değişim talebini Kemal Bey’in de kabul ettiği görülüyor. Siyasette başarılı olmanın birinci şartı, hırslı olmaktır ve Özgür Özel de hırslı ve genç bir siyasetçi. Başarılar diliyorum.’ ifadelerini kullandı.

‘ÖZGÜR ÖZEL’İN SEÇİLMESİ SEÇMENE YENİ BİR UMUT OLUR MU?’

Kemal Kılıçdaroğlu döneminde alınan başarısız seçim sonuçlarının seçmende yarattığı hayal kırıklığının Özgür Özel dönemiyle birlikte yeni bir umuda dönüşüp dönüşmeyeceğini tartışan ikili, kritik tespitlerde bulundu. Erdem’in ‘Özgür Özel’in seçilmesi seçmene yeni bir umut olur mu?’ sorusu üzerine Taha Akyol, ‘Muhakkak yani yeni bir lider umut verecektir. Sayın Kılıçdaroğlu kaybetmeyi de olumlu karşıladı. Yeni bir kan geldiği için de parti meclisini büyük oranda değiştirdiler. Bu yenilenme bir beklenti ve umut doğurur fakat bu öyle otomatik olmaz. Muhalefet yapmaları gerekiyor. Halka güven vermeleri ve “Bunlar yapar” dedirtmeleri gerekiyor. Özetle bildiğimiz Özgür Özel’in sahip olduğu özellikler bir avantajdır ama yetmez. Halkın güvenini ve inancını kazanmaları gerekiyor.’ cümlelerini kurdu.

CHP VE İYİ PARTİ YENİ BİR İTTİFAK YAPAR MI?

Erdemli’nin ‘Özgür Özel, CHP’nin yerel seçimlerde özellikle İYİ Parti ittifak yapmasına tekrar yeşil ışık yakar mı?’ sorusunu cevaplayan Akyol, ‘Artık 6’lı masa söz konusu olamaz, bu tamamen bitti. Meral Akşener de bunu açıkladı. Büyük şehirlerde İYİ Parti ile bir müzakere başlaması mümkün. Kemal Kılıçdaroğlu varken oluşan aradaki soğukluk kalktı. Özellikle Ankara ve İstanbul için böyle bir ittifakın oluşmasını temenni ederim.’ ifadelerini kullanarak küçük çaplı ittifakların ortaya çıkabileceği ihtimalinden bahsetti.