Dilan Polat'ın avukatı Hüseyin Kaya açıkladı: 'Enercii' geri dönüyor

KARAR TV'de konuşan Dilan ve Engin Polat çiftinin avukatı Hüseyin Kaya, 'TMSF kayyumlarının, ürünlerin satışı için Dilan Polat'ın sosyal medya hesabı üzerinden reklam yapma konusunda esnek davranma ve ticarete uygun hareket edebilme potansiyeli var' şeklinde konuştu.

MUSTAFA SİVİŞ

Dilan Polat’ı sosyal medyadan takip eden milyonlarca kişi, yakın zamanlarda, cezaevindeki ünlü fenomenin 'Enercii' mottosunu çok daha sık duyabilir!

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un yorumuyla ekranlara gelen Bi' Karar Ver'de konuşan Dilan ve Engin Polat çiftinin avukatı Hüseyin Kaya, 'TMSF kayyumlarının, ürünlerin satışı için Dilan Polat'ın sosyal medya hesabı üzerinden reklam yapma konusunda esnek davranma ve ticarete uygun hareket edebilme potansiyeli var.' ifadelerini kullandı.

İşte, Dilan Polat’ın avukatı Hüseyin Kaya’nın önemli açıklamalarından satır araları…

ELİF ÇAKIR: DİLAN POLAT NEREDE?

HÜSEYİN KAYA: Dün itibari ile hastanedeydi, Cuma günü tekrardan cezaevine gönderileceği bilgisi vardı bende. Ama dün teyit edemediğim bir bilgiye göre tekrardan cezaevine döndüğüne dair bir bilgi geldi.

ÇAKIR: DİLAN POLAT NEDEN HASTANEDEYDİ?

KAYA: Psikolojik stres yaşıyordu. Şartların da zorluğu yüzünden daha önce de psikolojik destek alması nedeniyle hepsi birleşince, ilaçlarını değiştirmek, tetkik yaptırmak ve doktor kontrolü için hastaneye gitmişti. Daha öncedeki haline göre şu anda çok daha iyi durumda.

YILDIRAY OĞUR: DİLAN POLAT’IN ŞİRKETİ YENİ ŞUBE AÇTI, BU NASIL OLDU?

KAYA: Ceza kanunları ve usul yasalarımıza, vergi usul kanununa göre şu anda soruşturulan şüpheli müvekkillerin ticari şirketlerine Savcılığın istemi üzerine TMSF tarafından kayyum atandı. TMSF’nin yaptığı inceleme, analiz ve araştırmalar neticesinde yaklaşık 20 gün önce ticarete devam kararı çıktı. TMSF kayyumları, malların satışı, siparişlerin alınışı, sosyal platformlar üzerinden de bu ürünlerin satışına ilişkin karar verdi. Ve normal şekilde müvekkillerin ceza evine girmeden önceki durumu üzerinden ticari şirketler çalışmalarına devam ediyor. Bu nedenle bunların bir parçası olarak şube açılışı yapıldı. Orada da işlemler, ticaret devam edecek.

OĞUR: AÇILIŞTA ÇOK FAZLA İNSAN VARDI, BU KİŞİLER NASIL TOPLANIYOR, ORGANİZE OLUYOR?

KAYA: Aynı sizin televizyonda toplandığınız, camide cemaatin toplandığı, aynı siyasi partilerde toplantılar yapıldığı gibi toplanıyorlar. Çoğu açılışa geldi çünkü bir dayanışma var. 7 milyon takipçisi olan bir sosyal medya hesabından bahsediyoruz. Hava soğuk olmasına ve o gün Ak Parti’nin aday tanıtım toplantısı olmasına rağmen çok büyük bir katılım oldu, biz daha da fazlasını bekliyorduk. Güzel bir açılış, iyi bir başlangıç oldu. Yakın zamanda Rize ve Bodrum gibi yerlerde birkaç tane daha yeni şube açılışı için çalışmalar devam ediyor.

Bu açılışların bir kısmı önceden planlanmıştı. Şimdi TMSF kayyumları burada tek yetkili, ticaretin her şeyin patronları onlar. Ve onlar da bu ticareti devam ettiriyor, satışları yapıyorlar. Yeni şube başvurularını değerlendiriyorlar, kayyumlar baya bir ticaret erbabı gibi çalışıyor. Bu nedenle bir vatandaş ve avukat olarak onları tebrik ediyoruz.

yeni-proje-42-001.jpg

Şu anda benim dışarıdan aldığım bilgilere göre, satışlar iyi gidiyor. Rakamlar biraz daha netleştiğinde satışların eskisinden daha iyi olacağı yönünde izlenimlerim var. Çünkü bizi arayan eski şubeler bana ‘Birkaç aylık mal alsak, bu iş neticelenecek mi?’ diye soruyorlar. İnsanlar geleceğe dönük yatırımlar yapmak istiyor. Ben bu ticaretin 2-3 katına varacağını düşünüyorum, o göstergeler var. İkincisi, sosyal ve dijital platformlarda satışların yapılması hem vatandaşları hem de şubeleri çok rahatlattı. Yani bu konuda bir sorun yaşamayacaklarını, hesaplarının tekrar kapanmayacağını, işlerinin akamete uğramayacağına olan inançları arttıkça satışlar da artıyor. Aynı zamanda ürünlerin talep edeni kullanıcıların ellerinde kalmamıştı. O nedenle onlar da siparişlerini veriyor. Bana yüzlerce mesaj geliyor tabi ki yetkili ben değilim kayyum. Biz sadece kayyumun daha iyi çalışabilmesi için üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz, haberdar ediyoruz. Dolaylı olarak destekliyoruz. İşler çok iyi olacak.

Şubeler çektikleri zorluklara rağmen ayakta kaldı. Baştaki aktörler tutuklu olduğu halde onlar işlerini devam ettiriyor. Sadece 5-6 tane kapanan oldu ama 130 şubenin çoğu ticaretine devam ediyor. tutukluluk sona erdiğinde moral ve motivasyon da daha iyi olacak. Savcılık da bunu gözetiyor. Kayyumlar da ticaret yapılabilir sağlam bir zemin olduğunu düşünüyor ve hatta şöyle ilginç bir şey söyleyeyim, kayyumlar bence daha farklı stratejiler de uygulayacaklar, kendi görevleri sürdüğü süre boyunca. Bu konuda hevesliler. Satışı arttırmak için daha farklı neler yapılabilir diye düşünüyorlar, bunlar kulağıma geliyor. Ve hatta daha da ilginci kayyumlarda, bu satışların reklamını da Dilan Hanım’ın sosyal medya hesaplarından duyurulması konusunda esnek davranma ve ticarete uygun hareket edebilme potansiyeli var.

ÇAKIR: BİR TARAFDAN KARA PARA VE DOLANDIRICILIKLA SUÇLADIKLARI İÇİN CEZAEVİNDE TUTUKLULAR BİR YANDAN DA TMSF ONLARIN İŞLERİNE DEVAM EDİYOR. BURADA BİR ÇELİŞKİ YOK MU?

KAYA: Hayır yok. Dilan ve Engin Polat, devletin vatandaşları ve asli unsurlarıdır. Masumluk yüzde yüz devam ediyor, neden suçlu ilan edelim.

Hürriyet’in manşetinde yer alan Dilan Polat’ın şirketine ait olan kremlerin ormana döküldüğü yönündeki haberi ben de gördüm, başka yerlerde de paylaşımlar yapılıyor. Bunlar bir iddia, devletin ticari faaliyet yaparak bir şirketi kurtarmaya çalıştığı bir dönemde Hürriyet’in delillendirmeden ve kaynak netleştirmeden yaptığı bir haber ile karşı karşıyayız. Bu fiilin CİMER’e gönderildiğine dair bir dilekçe habere eklenebilirdi, buna ilişkin bir delillendirme yapılabilirdi hatta Dilan ve Engin Polat’ın şirketleri herhangi bir ithalat yapıyor mu diye sorulabilirdi. Bu haberin eli ayağı tutulmaz. Medya etiği ve basın ilkeleri açısından düşündürücü bir haberle karşı karşıyayız.

POLATLAR’IN MAL VARLIĞI VE ŞİRKETLERİ

KAYA: Araçlara el konulmadı. Şirketlere uygulandığı gibi araçların da hepsi TMSF kayyumlarının yönetiminde. Teamüllere ve ticaret kanunlarına uygun bir şekilde işletiliyor. Şu anda işletici konumundaki kayyum. Dava sonuna kadar eğer müvekkillerin durumu başka şekilde değişirse yani normal ekonomik bir suç olan vergi suçuyla ilgili bir yargılama neticesinde TMSF kayyumları kendisine yakışan bir şekilde şirketleri tekrar sahiplerine iade edecekler, tabi ki devletin zararları karşılandıktan sonra. Ve şu anda kayyumlar 2000 kişinin istihdamını sağlayarak hayırlı bir iş yapıyor. Ayrıca devlete vergi geliri sağlanıyor. Bu tür ispatı mümkün olmayan haberler ülkemize zarar verir. Bu anlamda yürütmenin, yasamanın ve yargının hassas olmasını istiyoruz.

ÇAKIR: DİLAN POLAT İÇİN BİR TAHLİYE BEKLİYOR MUSUNUZ?

KAYA: Benim beklentimle ilgili değil ama çok kıymetli başsavcımızın, savcıların dosyanın şu anda ne aşamada olduğunu çok iyi bildiklerini ve bir değerlendirme yapacaklarını düşünüyorum. Ayrıca dört önemli iddia olan bahis, kara para ve uyuşturucu ticareti gibi suçların gerçek olmadığının tespit edileceğini biliyorum. Fiili olarak bu 3 iddianın boşa çıktığını kalan iddianın da vergi suçu olduğunu ve bu suç yüzünden de Türkiye’de bir tutuklama olmadığını ifade etmek isterim.

ÇAKIR: İDDİANAME NE ZAMAN BİTER?

KAYA: Esas itibariyle yargının işi yargıya bırakılsaydı şimdiye kadar bitmiş olurdu. Ama kısa sürede bitecektir.