Ocaktan: Bundan sonra kara para ligindeyiz

Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan'ın sunduğu Buradan Bakınca'da gündemi belirleyen konular ele alındı. Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi hakkında değerlendirme yapan Ocaktan, "Bu karar mahalle bakkalı mantığıyla bile izah edilemez" dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) metnine eklediği ‘indirim için sınırlı alan kaldığının farkındayız’ ifadesiyle piyasa tarafından önden yüklemeli olarak değerlendirilen 200 baz puanlık güçlü indirimle politika faizini yüzde 16’ya çekti. Merkez Bankası faiz indirimi kararından sonra döviz kuru son günlerin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu karara ekonomistlerden de tepkiler gelmeye devam ediyor. KARAR Yazarı Mehmet Ocaktan'da, alınan kararın akıl ve mantığa dayalı bir hedef olmadığını belirterek, "Merkez Bankası'nın aldığı karar mahalle bakkalı mantığıyla bile izah edilemez" diyerek tepki gösterdi.

"BAKKAL MANTIĞIYLA BİLE AÇIKALANAMAZ"

Ocaktan, Merkez Bankası'nın faizle ilgili aldığı 200 baz puan indirimi hakkında şunları kaydetti:

"Bu karar akla mantığa dayalı bir hedef gibi gözükmüyor. Gece yarısı bütün operasyonların sonuçları Türk parasına değer kaybettirmiş, dövizi fırlatmış ve memlekete işler daha kötüye gitmiştir. Döviz ve dolar resmen bağımsızlığını ilan etti. Güven olmazsa, faizi arttırsanız da indirseniz de fayda etmez. Merkez Bankası'nın bağımsız olması gerekiyor. Merkez Bankası bağımsız olmadığı için biz hala 128 milyar doların nerede olduğunu bilmiyoruz."

Ahmet Taşgetiren ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Faiz sebep, enflasyon neticedir" sözüne değinerek "Bana göre insanların faizi savunmaları söz konusu olamaz. Sadece tefeciler faizi savunabilir. Alınan faiz kararı ekonomi bilimiyle izah edilemez" dedi.

"YABANCI SERMAYENİN DÖNÜP BAKMADIĞI BİR ÜLKE HALİNE GELDİK"

Türkiye, FATF tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için "gri liste"ye alındı. Taşgetiren, "Gri listeye alınan ülke sayısı 22. Türkiye 23'üncü oldu. Bu olay Türkiye'nin imajını yaralayan bir hadise" diye değerlendirdi.

"Türkiye adına büyü bir talihsizlik" diyen Ocaktan ise, "Bundan sonra kara para ligindeyiz. Türkiye'nin zaten hukuki güvenirliği, hukuk devlet nosyonu zayıfladığı için, uzun süredir yabancı sermayenin dönüp bakmadığı bir ülke durumunda. Bu karardan sonra Türkiye'nin önünde zor güler var demektir. Kendi toplumunun özgürlüğünü, hukuk güvenliğini sağlamadan başka bir yerden yatırım beklemek mümkün değil. Sen kendi halkını desteklemiyorsun ki kim gelip sana yatırım yapacak?" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN