Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı Türkiye'deki ekonomik krizin nedenlerini işaret etti

KARAR TV'de konuşan Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, 'Türkiye’deki ekonomik krizler neden oldu? Belli ki israf var, para yerinde harcanmadı. Ülke gelirlerinin, bu kadar insanın israfına yetmesi mümkün değil. İşte, deniz bitti. 100 milyar liralık tasarruf tedbiri, 3 milyar dolar yapıyor. Türkiye’nin açığı 3 milyar dolar ile kapatılır mı? Fetva verecek yatıp yuvarlanan birtakım hocaları, imamları da buluyorlar, fetva alarak yolsuzluk yapıyorlar' dedi.

MUSTAFA SİVİŞ | KARAR

Ahmet Taşgetiren ve Yusuf Ziya Cömert'in yorumuyla ekranlara gelen Yüzleşme programına konuk olan Eski İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, hali hazırda milyonlarca kişiyi derinden etkileyen ekonomik krizin nedenlerine dair konuştu. İslam ile bağdaşmamasına rağmen yolsuzluk ve haramın ülkemizde çok yaygın olduğunu ve bunun da artık sistemi son derece fakir bir hale getirdiğini vurgulayan Çağrıcı, sözde hocaların sözde fetvaları ile hareket edenlerin yolsuzluk yaptığının altını çizdi.

Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, '2000’lerin başından itibaren baktım da neredeyse birkaç senede bir tasarruf tedbirleri kararnamesi açıklanmış. Bunun anlamı gayet net, açık: Demek ki kararlar alınıyor ama uygulanmıyor. Batı ülkelerinde böylesine yoğun bir yolsuzlukla mücadele gündemi yok çünkü buna ihtiyaç duymuyorlar. Bizde de "Deveyi hamuduyla yutuyorlar" diye bir tabir var. Deveyi hamuduyla yutuyorlar, adam hiç ırgalamıyor. İsmini vermeyelim, herkes tanır, siyasetin de çok kullandığı bir adam vardı işte Almanya’da falan gazete çıkarıyormuş. Milletten biriktirdiği paraları topladı ve bununla gelip boğazdan yalı satın aldı. Bunu da bir toplantıda anlattı, bir arkadaş da "Ben fıkıh hocasıyım, topladığınız paraların hepsi haramdır ve geri vermeniz lazım" dedi. Adam ne cevap verdi biliyor musunuz, "Benim bu millette daha çok hakkım var, Allah yolunda hizmet ediyorum. Bir yalı almışım çok mu" dedi. Bu mantık, bu fetva her tarafı sardı. Yani İslami, İslamcı denen kesimlerde, bu fetva hakim oldu. Ve fetva verecek, yatıp yuvarlanan birtakım hocaları, imamları da buluyorlar. Zaten onları kullanıyor, onlardan fetva çıkararak her türlü yolsuzluğu "Siz cihat ediyorsunuz, size haram değil" sözlerini alarak işliyorlar. Bu davranış, İslami siyasetin Türkiye’nin gündemine taşındığı günlerden bu yana yaşanan bir durum' şeklinde konuştu.

ca-cleanup-1.png

'100 MİLYAR TL HEDEFLENİYOR, TÜRKİYE'NİN AÇIĞI 3 MİLYAR DOLAR MI?'

'Kur’an-ı Kerim’de "Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyiniz" diyor. Bütün dinlerde, tüm insanlarda, tarihin her dönemine uyarlanacak bir prensiptir. Ne kadar sade ve güzel bir sözdür. Bu ölçülere uygun yaşayan bir Müslüman, iyi birisidir. Şimdi devletin tasarruf tedbirleri adı altında bir program çıktı. Kur’an-ı Kerim’deki "Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz" ayeti gayet açık ve anlaşılır. Türkiye’deki bütün bu ekonomik krizler neden oldu? Belli ki israf oldu, belli ki yerinde harcanmadı, doğru harcanmadı, yeteri kadar harcanmadı. Bir belediye başkanının odasının 500 metrekare olması şart mı? Yani 500 metrekare büyüklüğünde bir ilçe belediye başkan odası gördüm ben. Şart mı bu? Sanki ayet yiyiniz içiniz israf ediniz demiş gibi hareket ediyorlar. Affedersiniz o odanın ısınması, hizmeti, temizliği, mobilyası, malzemesi var. Bütün bunlarında da milli ekonomiden götürdüğü bir pay var. Ve Türkiye’de böyle yüzlerce il-ilçe var. Her birinin bu kadar masrafı kaldırması mümkün değil. Bu ülkenin gelirlerinin, bu kadar insana ve israfa yetmesi mümkün değil. İşte, deniz bitti. 100 milyar liralık tasarruf tedbiri ne kadar ediyor, 3 milyar dolar yapıyor. E şimdi, Türkiye’nin açığı 3 milyar dolar ile kapatılır mı? Müslüman bir ülkenin ana gündemi yolsuzluk olabilir mi ama oluyor işte. Yolsuzlukla mücadele ediliyor ama işin kötüsü bir yandan da yolsuzluk devam edecek.'

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN