Uras: Toplumsal muhalefeti sindirmeye yönelik cadı avı

KARAR Yazarı Ali Bayramoğlu ve konuğu Ufuk Uras KARAR TV'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sezen Aksu ve Sedef Kabaş açıklamalarından muhalefet cephesindeki gelişmelere kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

Ufuk Uras KARAR TV'de Ali Bayramoğlu'nun konuğu oldu. Sezen Aksu ve Sedef Kabaş hakkında değerlendirmelerde bulunan Uras, ''Bu cadı avı sonuç itibariyle bütün toplumsal muhalefeti susturmaya, sindirmeye yönelik bir hamle'' dedi. Uras, muhalefetin aday tartışmaları üzerine de '' Benim kanaatim Millet İttifakı'nın adayının Kemal Bey olacağı yönünde, Kemal Beyin bunu istediğini biliyorum ''ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı Sezen Aksu ile ilgili yeni bir açıklama yaparak "Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir" dedi.

Konu üzerine konuşan Uras,

''Bu konuda Sezen Aksu ile anlaştıkları görülüyor çünkü Sezen Aksu da açıklamasında mesele ben değilim memleket meselesi demişti ben herkesim demişti. Sayın Cumhurbaşkanı da aynı şeyi söylüyor ben Sezen Aksu'yu kastetmedim hepinizi kastettim demek istiyor. Dolayısıyla orda bir uyumsuzluk görmüyorum. Türkiye'de 15 Temmuz'dan sonra yeniden inşa edilmek istenen siyasetin merkezini daraltarak mı yoksa kapsayıcı bir şekilde mi inşa edeceğiz. Cumhurbaşkanı milleti temsil eder derken o millet bütün bileşenleri ve renkleriyle mi oluşuyor yoksa tekçi bir millet tabanımı içine mi sıkıştırıyor. Buradan baktığımızda bir cadı avıyla karşı karşıyayız. Sedef Kabaş meselesinin de ben kişisel olduğu kanaatinde değilim. Bu cadı avı sonuç itibariyle bütün toplumsal muhalefeti susturmaya sindirmeye yönelik bir hamle. Tabi ki Türkiye'de ve dünyanın her yerinde kimsenin kimseye hakaret etme özgürlüğü yok ama bütün bunlar tutuksuz yargılanmaya engel değil. Sezen Aksu gibi toplumun müzik hafızasına yönelik bu kadar hedef gösterme kabul edilebilir bir şey değil. Çünkü 19 Ocak'ta Hrant Dink'in katledilmesinin 15. yılında bu tarz hedef göstermelerin iş yeri ve evinin önünde eylem yapmalarının ne anlam taşıdığını bilen bir hafızaya sahibiz. Nitekim Rakel'de kutsal kitaba atıfta bulunarak ''Onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar onları affet Rab'' diye bir ifade kullanmıştı. O yüzden ne yaptığını bilmek çok önemli'' Uras sözlerine şöyle devam etti:

''Sezen Aksu'nun özel bir durumu var arafta giden bir isim. Bir tarafta yetmez ama evet saldırısına uğramış yani 12 Eylül Anayasası değişmezse Erdoğan'a karşı daha iyi mücadele edilebilir saçmalığını kabul etmeyerek 12 Eylül Anayasası'nın değişikliğinden yana tutum almış diğer yandan da iktidar yanlısı saldırısıyla da karşı karşıya kaldı. Bir başka boyutu Adem ile Havva ile ilgi yaygın seküler bir kullanımı var. Atlanan Adem ve Havva'dan beri kullanılır derken insanlığın başında beri diye kullanılır. Dini açıdan bakıldığında da bilgelik ağacının meyvesinin yemesinin bir cehalet olarak görülmesi dini metinlerde çok açıktır. Peygamberlik vasfı dünyaya savrulduktan sonra başlar. Vahim olan siyasi yani siz artık camiye girdiğiniz andan itibaren siz artık müminsinizdir. Cumhurbaşkanı değilsinizdir, başbakan değilsinizdir, genel müdür değilsiniz. Camiye girdiğiniz anda siyaseti kutsileştirmeniz kutsal olanı da siyasileştirmeniz de bir problem vardır. Anlaşılan bütün bu problemler kendisine söylendi ben de burada Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir geri adım attığını düşüyorum. Bence iyi de yaptı bunu tırmandırmak doğru değil.''

MİLLET İTTİFAKININ ADAYI KEMAL BEY


Cumhurbaşkanlığı seçiminin başa baş geçeceğini dile getiren Uras, ''Ben Millet İttifakı'nın yaptığı çalışmalarla, yol haritasını netleştirerek parti devlet bütünleşmesine karşı çıkan herkesi yan yana getirme siyasetini son derece olumlu buluyorum. Benim naçizane tavsiyem İmamoğlu 2024 yerel seçimlerinde İstanbul'da yeniden aday olmaya konsantre olmalıdır. Buna bütün enerjisini sarf etmelidir. CHP Genel Başkanın beyanından sonra başka türlü olması düşünülemez. Benim kanaatim Millet İttifakı'nın adayının Kemal Bey olacağı yönünde, Kemal beyin bunu istediğini biliyorum. Siyasetin adabı da diğer muhalefet partilerinin genel başkanın iradesini sorgulamasına uygun değildir. Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı böyle bir irade ortaya koyuyorsa diğerlerinin hayır olmasın, Ahmet Necdet Sezer modeli olsun deme durumu yoktur. Yeni sistemde Fahri Korutürk, Ahmet Necdet Sezer modelleri çöp tenekesine atılmıştır. Dışardan birini alalım, monte edelim, böyle bir şey olmayacağını büyük ölçüde biliyoruz'' şeklinde konuştu.

Uras sözlerine şunları ekledi:

''Son noktaya geldiğimizde bir değişiklik beklemiyorum. Millet İttifakı'nın adının yeniden formatlanarak Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin dahil olduğunu bir yapılanma olarak düşünmekte fayda var. Yuvarlak masa metaforu iyi bir şey pergeli bir tarafa koyduğumuzda eşitler arası bir ilişkiyi ima eden bir dairenin seçilmesi anlamına geliyor. HDP'nin diğer sol partilerle birlikte parlamentoda seçime girmesi. Seçim yasasında dar bölge ve daraltılmış bölgeden vazgeçti Sayın Erdoğan barajın yüzde 7'ye indirilmesi gündemde. Bu partiler seçime girdiğinde barajı yüzde 10'da tutar ve bu partilerin barajı geçmemesi sağlanabilir. Cumhurbaşkanı seçiminde HDP'nin AK Parti'nin işine yarayacak bir formülasyonun içinde olmayacağını düşünüyorum. Dün Sayın Erdoğan bir kere daha Öcalan- Demirtaş gerilimini kaşıdı. Aslında Öcalan'da üçüncü seçenek dereken AK Parti ve CHP seçeneği dışında şimdiki durumu işaret ediyordu. HDP'nin demokrasi ittifakı içerinde tutum belgesinde ifade ettiği zeminde sol partilerle ilerlemesini. HDP'nin kendi yönetimi varken var olan yönetim dışındaki adreslere gönderme yapmak doğru değil. Herhangi bir Kürt seçmen nezdinde bir karşılığı olmadığını biliyoruz. Kapatılma davası ve kayyum siyaseti büyük ölçüde Kürt seçmeni tahkim etmiş vaziyette''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN