‘Karışmayın’ diyen çok işgali sorgulayan yok

‘Karışmayın’ diyen çok işgali sorgulayan yok

Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini 30 yıldır işgal altında tutan Ermenistan’ın saldırılarına karşı dünya itidal çağrısından başka şey yapmadı. Batılı siyasetçilerin verdikleri 'Ankara bu işe karışmasın' mesajları ise çözümsüzlük savunmasına dönüştü.

Ermenistan’ın sivillere saldırılarının ardından Azerbaycan cephe hattında karşı operasyon başlattı. BM’nin Dağlık Karabağ’daki Erivan işgalinin bitirilmesine yönelik 1993’te kabul ettiği karara rağmen küresel aktörler harekete geçmedi. İç konjonktüre ve lobilere göre siyaset belirleyen liderlerin tavrı, bugüne kadar kalıcı barışa gidecek zemini engelledi. Rusya, Fransa ve ABD’nin eş başkanlığını yürüttüğü Minsk grubu da 28 yıldır adım atmadı.

BARIŞI SAĞLAYACAK ÇÖZÜM YOLUNU KONUŞAN YOK

Türkiye’nin “İşgal bitsin” çağrısına ise başkentler ‘iç hesap’la karşılık verdi. Kremlin Sözcüsü, Bakü’ye destek açıklamalarını onaylamadıklarını belirtti. Desteği azalan Macron “Savaşçıl açıklamalar nedeniyle özellikle Ermenistan’a yönelik endişeliyiz” dedi. Başkanlık seçimleri öncesi Ermeni lobilerine göz kırpan Biden ise Trump’a “Başka ülkeler çatışma dışında kalmalı” çağrısı yaptı. ‘Müdahil olunmasın’ taleplerine karşın silahları susturacak bir yol haritası belirtilmedi.

ERİVAN'A MAGADİZ SAVUNMASIYLA DARBE

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 27-30 Eylül’de 2 bin 300 Ermenistan askerinin öldüğü ve yaralandığını, 200’den fazla top ve füze sisteminin yok edildiğini duyurdu. Ermenistan ordusuna bağlı bir taburun ağır kayıplarla mevzilerini terk ederek kaçtığı, Ermeni güçlerinin Madagiz’de gerçekleştirdiği saldırının püskürtüldüğü bildirildi. Bakanlık, Ermenistan’a ait iki savaş uçağının dağa çarparak düştüğünü de açıkladı.

karar-manset-1-ekim-002.jpg

'KARIŞMAYIN' DİYEN ÇOK İŞGALİ SORGULAYAN YOK

Azerbaycan’ın dünyaca tanınan topraklarında süren Ermeni işgaline karşı mücadelesine Türkiye’den verilen desteğe yönelik sesler yükseldi. ABD Başkan adayı Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Kremlin sözcüsü Türkiye’nin destek veren tutumunu ağız birliği etmişçesine eleştirirken Ermeni işgali konusuna hiç değinmediler.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde Pazar günü patlak veren gerilim giderek tırmanırken uluslararası camianın bölgedeki Ermeni işgalinden çok Türkiye’nin Bakü’ye verdiği desteğe tepki göstermesi dikkat çekti. Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı. Ancak bu gerçeğe rağmen dünya siyasetinin aktörleri savaşa yol açan işgale çözüm bulmak yerine ateşkese odaklanmış durumda. ABD Başkanlığı’na aday olan Joe Biden dünkü Twitter paylaşımında, “Dağlık Karabağ’da ve çevresinde can kayıpları hızla artarken Trump Yönetimi, Ermeni ve Azeri liderleri derhal gerilimi düşürmeye çağırmalı. Ayrıca Türkiye gibi ülkelerden bu çatışmanın dışında kalmalarını talep etmeli” dedi. Bu paylaşıma tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Biden’a “Ermenistan’dan da işgale son vermesini ister miydiniz? Yoksa sadece Ermeni lobisinin karalama kampanyalarına teslim mi olurdunuz?” sorularıyla tepki gösterdi. Biden’ın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Türkiye’yi hedef aldı. Macron, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’daki krize ilişkin açıklamalarını ‘düşüncesiz ve tehlikeli’ olarak niteledi ve Ankara’yı ‘savaş yanlısı’ bir söylem kullanmakla suçladı. Dışişleri Bakanı Memduh Çavuşoğlu ise Macron’u, “Azerbaycan toprakları için endişe duymazken, Ermenistan’a dayanışma göstermesi işgali desteklemesi anlamına gelir” diye eleştirdi.

eremn-001.jpg

Diğer yandan Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin Azerbaycan’a her türlü desteği vermeye hazır olduğu yönündeki açıklamasına Rusya’nın nasıl baktığı sorusuna Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Elbette bu tür açıklamaları desteklemiyoruz, kabul etmiyoruz. Dün de söylediğim gibi, yangına körükle gidilmemeli. Tüm bölge ülkelerini itidale, çatışmanın taraflarını da askeri faaliyetleri derhal durdurmaya çağırıyoruz” cevabını verdi.

ÇAVUŞOĞLU: HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ

Azerbaycan büyükelçiliği’ni ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Söz konusu Azerbaycan olunca toprakları işgal edilen Azerbaycan ile işgalci Ermenistan’ı eşit tutuyorlar. Bu yanlış bir şey. Sahada ve masada Azerbaycan’ın yanındayız. Artık bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz. Türk diplomasisi olarak dünyanın her yerinde kardeş Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da, “Her hal ve şart altında Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu bir kere daha ilan ediyoruz. Türkiye tabii ki bu provokasyona karşı sessiz kalmayacak” dedi.

MSB TÜRK SİHALARI İDDİALARINI YALANLADI

AZERBAYCAN: DÜŞEN UÇAKLAR DAĞA ÇARPTI

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), Ermenistan resmi hesaplarından Türk uçak ve SİHA’larının kendilerine karşı kullanıldığına dair kanıta dayanmayan yalan iddialarda bulunulduğu belirtilerek, “Bunlar Ermenistan’ın karşısında Türkiye’nin olduğu algısı yaratarak, arkasındaki desteği arttırma maksatlı kara propagandasından başka bir şey değildir.” ifadesi kullanıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev de, Ermenistan’a ait 2 Su-25 savaş uçağının önceki gün dağa çarparak düştüğünü bildirdi. Ermenistan tarafının başkalarını suçlamak yerine ikinci uçak ve pilotu hakkında bilgi vermesinin daha iyi olacağını vurgulayan Hacıyev, “Uçaklardan birinin Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 uçağı tarafından düşürülmesine ilişkin iddialar tamamen saçmadır ve Ermenistan’ın dezenformasyonudur” ifadesini kullandı

daga-carpti-001.jpg

'ERMENİLER ÇEKİLİRSE ÇATIŞMALAR DURUR'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Azerbaycan’ın tek koşulu Ermenistan ordusunun geri çekilmesidir. Eğer geri çekilirlerse çatışmalar durur” dedi. Yaralanan askerleri hastanede ziyaret eden Aliyev, “Ermenistan askerlerinin Azerbaycan topraklarında ne işi var? Ermenistan halkı evlatlarını Azerbaycan topraklarına göndermesin. Biz topraklarımızda savaşıyoruz. Bizim askerlerimiz kendi topraklarında şehit oluyorlar. Öz topraklarımızı kurtarıyoruz.” dedi.

Azerbaycan ordusunun başarılı bir operasyon yürüttüğüne işaret eden Aliyev, “Stratejik tepeleri işgalcilerden kurtarıp, bir takım yerleşim birimlerini işgalden kurtarıp, uzun bir dönemden sonra bu topraklara girdik. Bu topraklarda bayrağımızı açtık. Artık bu topraklardan bizi kimse çıkaramaz.” diye konuştu. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tekrar sağlayacağını vurgulayan Aliyev, “Türkiye’den de çok sayıda destek mesajı alıyoruz. Bu haklı davada, bizimle birlikte savaşmak hakkında isteklerini ifade ediyorlar. Buna teşekkür ediyorum ancak buna ihtiyacımız yok. Azerbaycan güçlü bir orduya sahiptir. Türkiye’ye ve kardeşim Recep Tayyip Erdoğan’a,derin teşekkürlerimi iletiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın net duruşu gösteriyor ki Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye, Azerbaycan’ın yanındadır ve Azerbaycan da Türkiye’nin yanındadır” diye konuştu.

aliyev.jpgaliyev-002.jpg

KUŞATMA HAREKATI

Azerbaycan ordusu, topraklarını işgalden kurtarmak için başlattığı karşı saldırıda Ağdere-Terter yönünde Ermenistan güçlerini kuşatma altına aldı. Azerbaycan savunma bakanlığının verdiği bilgilere göre, Ermenistan ordusunun Terter ilinin işgal altında bulunan Tonaşen köyünde konuşlanan bir taburu mevzilerini bırakarak kaçtı. 2 bin 300 Ermenistan askerinin etkisiz hale getirildiği, işgal altındaki Hocavend ilinin Şuşakend bölgesinde Ermenistan’a ait 1 S-300 sisteminin de imha edildiği kaydedildi.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN