Kaşıntı neden olur, ne iyi gelir? Sebepleri belli oldu

Kaşıntı neden olur, ne iyi gelir? Sebepleri belli oldu

Kaşıntı, gün içerisinde insanların konsantrasyonunu bozmakla kalmayıp, özellikle gece uykularının bozulmasına ve gün içinde enerjisinin düşmesine neden olurken evde uygulanan basit yöntemlerle kaşıntıdan kurtulmak mümkündür…

Kaşıntıya neden olan etkenler arasında, en çok böcek ısırmaları, alerjiler ve cilt hastalıkları bulunmaktadır. Elbette pek çok hastalıkta olduğu gibi kaşıntı altta yatan hastalığın tedavisi olmaksızın sonlanmaz ancak çoğu zaman bir komplikasyon olan kaşıntıya iyi gelecek uygulamalar da mevcuttur.

KAŞINTI NEDEN OLUR?

Cilt durumundan kaynaklı

Kuru cilt (kseroz), sedef hastalığı, egzama (dermatit), yanıklar, uyuz, yaralar, böcek ısırıkları ve kurdeşen dahil olmak üzere birçok cilt rahatsızlığı kaşınır.
İç hastalıklarından kaynaklı

Kaşıntılı cilt, altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunların arasında böbrek yetmezliği, karaciğer, tiroid hastalıkları demir eksikliği anemisi, multipl miyelom ve lenfoma dahil olmak üzere belirli kanserler bulunur. Bununla birlikte, diyabet, sıkışmış sinirler ve zona (herpes zoster) gibi hastalıklar kaşıntıya neden olabilir.

Psikiyatrik hastalıklardan kaynaklı

Kaşıntılı cilde neden psikiyatrik hastalıklara örnek olarak obsesif kompulsif bozukluk depresyon ve anksiyete gösterilebilir.

Tahriş ve alerjik reaksiyonlardan kaynaklı

Yün, sabunlar kimyasalla, ve diğer maddeler cildi tahriş edebilir ve kaşıntıya neden olabilir. Bazen zehirli sarmaşık, parazitler kozmetik veya gibi madde alerjik reaksiyona neden olur. Ayrıca narkotik ağrı kesici ilaçlar (opioidler) gibi bazı ilaçlara verilen reaksiyonlar deride kaşıntıya neden olabilir.

Gebelikten kaynaklı

Hamilelik sırasında bazı kadınlar ciltte kaşıntı yaşarlar.

kasinti-neden-olur-ne-iyi-gelir-sebepleri-belli-olduu.jpg

KAŞINTIYA NE İYİ GELİR?

Mentol uygulamak

Mentol, nane ailesinin bitkilerinde bulunan uçucu bir yağdır. Soğutucu etkisi vardır ve ağrı ve kaşıntıyı gidermeye yardımcı olabilir. Ancak, esansiyel yağları cilde uygulamadan önce daima bir taşıyıcı yağda seyreltin.

Soğuk uygulamak

5-10 dakika boyunca etkilenen bölgeye soğuk bir ıslak bez veya buz paketi uygulamak kaşıntılı cildi rahatlatmak için iyi bir yoldur. Soğutma, kaşıntıya katkıda bulunabileceği gibi iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Diğer bir seçenek ise nemlendirici krem ve losyonları buzdolabında saklamaktır. Bu, bir kişi cilde uyguladığında doğrudan bir soğutma etkisine sahip olmalarını sağlayacaktır.
Islak sarma tedavisi

Islak sargı tedavisi, gazlı bezden veya cerrahi ağdan yapılmış suya batırılmış kumaş sargıların kaşıntılı cilt bölgelerine uygulanmasını içerir.

Bu sargılar cildi yeniden nemlendirip yatıştırırken, çizilmeye karşı koruyan fiziksel bir bariyer sağlar. Bu tedavi özellikle çocuklar için faydalı olabilir.

Yulaf ezmesi

İnce öğütülmüş yulaf ezmesini su ile karıştırın. Ortaya çıkan çözelti, cilt yüzeyinde nemi kapatmaya yardımcı olan koruyucu bir bariyer oluşturur. Yulaf ezmesi, kuruluğu ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Yulaf ezmesi ayrıca, cilt tahrişini azaltmaya yardımcı olarak bilinen antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Alternatif olarak, bir kişi ince öğütülmüş tozu doğrudan banyo suyuna ekleyebilir.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, insanların binlerce yıldır doğal bir yara dezenfektanı ve antiseptik olarak kullandıkları asetik asit içerir ve kaşıntılı bir kafa derisi rahatlatma özellikle yararlı olabilir.

Sirkenin 1'e 1 oranında su ile seyreltilmesi önerilmektedir. Solüsyonu saç derisine uygulayın ve ılık suyla nazikçe durulamadan önce kurumasını bekleyin.

Sirke, açık yaralarda yanma hissine neden olabilir. Derisi çatlamış ve kanayan kişiler bu tedaviden kaçınmalıdır.

Nemlendiriciler

Kremler ve losyonlar gibi nemlendiriciler, cildin en dış tabakasının nemlenmesine yardımcı olabilir. Kaşıntı ve kuruluğa neden olan cilt koşullarını yönetmek için genellikle gereklidirler.

İyi bir nemlendirici, nemlendiriciler ve yumuşatıcılar içerir. Nemlendiriciler cildin içine su çekerken, yumuşatıcılar cildin yüzeyinde nemin hapsolmasına yardımcı olan koruyucu bir film oluşturur.

En iyisi nemlendiricileri banyo veya duştan hemen sonra cilt hala biraz nemliyken uygulamaktır.

Yüksek yağ içeriğine sahip bir nemlendirici kullanın

Suyla temas ettiklerinde elleri nemlendirin

Gece boyunca cildin nemli kalmasına yardımcı olmak için yatmadan önce nemlendirin

Karbonat

Karbonat, antifungal özelliklere sahiptir ve araştırmalar, bunun, çoğu kaşıntıya neden olabilen çeşitli mantar cilt rahatsızlıkları için etkili bir tedavi olduğunu öne sürmektedir.

Sıcak bir banyo için karbonat bir bardak dörtte biri eklemenizi önerilmektedir. Alternatif bir seçenek, bir kişinin doğrudan kaşıntılı bölgelere uygulayabileceği bir macun oluşturmak için karbonatı biraz suyla karıştırmaktır.

Stresi azaltmak

Araştırmalar, psikolojik stresin kaşıntıyı tetikleyebileceğini gösteriyor. Stres zamanlarında artan kaşıntı yaşayan kişiler, yoga ve farkındalık meditasyonu gibi belirli stres azaltma tekniklerini denemekten fayda görebilir.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN