Kırklareli’de bağımsız sürpriz

Kırklareli’de bağımsız sürpriz

Türkiye’nin kilitlendiği seçimde en büyük yarış Marmara Bölgesi’nde yaşandı.

Balıkesir gün boyu tablo İYİ Parti ile AK Parti arasında değişirken Kırklareli’de bağımsız aday sürprizi yaşandı. Mehmet Siyam Kesimoğlu sandıktan birinci çıktı.

MARMARA BÖLGESİ

KIRAN KIRANA YARIŞ

Türkiye’nin nüfus ve ekonomik anlamda lokomotifi olan Marmara seçimin kıran kırana geçtiği bölge oldu. Çanakkale, Tekirdağ, Edirne ve Yalova’da CHP mevcut konumunu korudu. Ana muhalefet partisi Bilecik’i ise AK Parti’den aldı. Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Sakarya’da AK Parti zirvedeki yerini korudu. Bölgenin en büyük ili olan mega kent İstanbul’da ise yarış kıran kırana geçti. CHP’li Ekrem İmamoğlu ile AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın yarıştığı İstanbul’da adaylar arasında oy farkı AA’nın verilerine göre 4 bin 443’tü. Eski Meclis Başkanı Yıldırım, gazetemiz baskıya giderken yarışı önde götürüyordu. Kırklareli’de ise bağımsız aday Mehmet Siyam Kesimoğlu kazandı.

 

19-04/01/kirikkale.jpg

CHP'DEN SAHİLLERDE ATAK

AKDENİZ BÖLGESİ

Akdeniz Bölgesi’nde 2014 mahalli idareler seçimine göre AK Parti Hatay, Adana, Mersin, Antalya ve Burdur’u ana muhalefet partisi CHP’ye kaptırdı. Bölgede AK Parti Isparta ve Kahramanmaraş’ta tekrar ipi göğüslerken Osmaniye’de Cumhur İttifağı ortağı MHP’nin adayı seçildi. CHP Türkiye’nin en önemli illeri arasında olan eski kalesi ve ileri gelen turizim merkezlerinden olan Antalya ile Mersin’i AK Parti’den Adana’yı da MHP’den geri aldı.  

19-04/01/h1-1554081023.jpg

EGE BÖLGESİ

AFYONKARAHİSAR VE MANİSA'DA MHP İTTİFAKLA KAZANDI

Bir diğer sahil bölgesi Ege’de CHP 2014 yerel seçimlerine göre kendi elindeki İzmir, Muğla ve Aydın’ı konumunu korudu. Cumhur İttifağı’nın ortağı MHP, bir önceki dönemde AK Parti’nin kazandığı Manisa ve Küktahya’da birinci geldi. AK Parti’nin ise Uşak, Afyon, ve Denizli’de belediye başkanları seçildi. Bölgede değişim sadece AK Parti’nin 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ittifak ortağı olan MHP Manisa ve Kütahya’da adaylarını seçmeyi başardı.     

19-04/01/h2.jpg

MANİSA VE KÜTAHYA'DA MHP KAZANDI

Ege’de Manisa ve Kütahya’da Cumhur İttifakı’nın desteklediği adaylarla yarışa katılan MHP, 31 Mart’tan zaferle çıktı. Adayları yarışı önde bitiren MHP iki kentte 5 yıl boyunca belediyeleri yönetecek. Yarışın nefes kestiği Uşak’ta ise AK Parti’nin adayı sayımın sonunda birinci oldu.

İZMİR'DE SEÇMENLER ENGEL TANIMADI

Oy vermek isteyen engelli ve yaşlılar, görevlilerin yardımıyla oy kullanmanın mutluluğunu yaşadı.

MHP, BAHÇELİ'NİN MEMLEKETİ OSMANİYE'DE GÜCÜNÜ KORDU

2018’deki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde AK Parti ile Cumhur İttifakı’nı kuran MHP yerel seçimlerde de bu ortaklığını sürdürdü. Osmani’ye de Cumhur İttifakı’nın desteklediği  MHP’nin adayı Kadir Kara yüzde 53.60 ile kazandı. Adana’da ise MHP yarışı CHP’nin adayı Zeydan Karalar’a kaybetti. Karalar yüzde 53.04 ile yarıştan birinci olarak çıktı. MHP’nin iddialı olduğu Mersin’de ise CHP’nin adayı Vahap Seçer yüzde 45.13’la kazandı.  

TURİZM BAŞKENTİ ANTALYA'DA BÖCEK DÖNEMİ

Daha önce CHP’nin kalesi olarak ifade edilen Antalya sürpriz bir şekilde AK Parti’ye geçmişti. AK Parti adayı Menderes Türel’in yıllarca yönettiği Antalya bu seçimde tercihini yine CHP’den yana kullandı. CHP’nin  adayı Muhittin Böcek yüzde 50.78 ile nefes kesen yarıştan birinci olarak çıktı. AK Parti’nin adayı Menderes Türel, yarışı ikinci olarak tamamladı.   

AK PARTİ EGE'DE İKİ İLİ İTTİFAK ORTAĞINA DEVRETTİ

2014 mahalli idareler seçimlerinde AK Parti’nin zaferle ayrıldığı Manisa ve Kütahya’da MHP koltuğu devraldı. MHP’li adaylar Cumhur İttifakı’nın desteğiyle yarışı birinci olarak tamamladı. Bölgede sürpriz yaşanmazken CHP iddialı olduğunu belirttiği Denizli’de sandıktan birinci olarak çıkamadı.

TARİHİ KENT BİLECİK'TE CHP'Lİ SEMİH ŞAHİN SÜRPRİZİ

Marmara’da Kırklareli’den sonra bir sürpriz de Bilecik’te yaşandı. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin zaferle çıktığı Bilecik’te bu seçimlerde CHP’nin adayı Semih Şahin yüzde 50.4 ile kazandı. Rakibi AK Partili Nihat Can yüzde 41.86 ile ikinci oldu.  

GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

DİYARBAKIR'DA KAYYUM SANDUIKTAN ÇIKMADI

Güneydoğu’da AK Parti 2014 yerel seçimlerinde olduğu gibi Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’i tekrar kazandı. AK Parti ayrıca bir önceki seçimde HDP’nin kazandığı ve daha sonra kayyuum atanılan Şırnak’ta bu seçimlerde kendi adayını zirveye taşımayı başardı. Bu sonuç bölgedeki en büyük sürpriz oldu. Şanlıurfa’daki yarış ise önceki seçimlerin aksine HDP ile AK Parti arasında değil, AK Parti ve Saadet Partisi arasında geçti. Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin’de ise önceki seçimlerde olduğu gibi HDP açık ara farkla zirveyi kimseye bırakmadı.

19-04/01/h4.jpg

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

ANKARA 25 YIL SONRA EL DEĞİŞTİRDİ

İç Anadolu Bölgesi’nde en büyük değişiklik Ankara’da yaşandı. Başkentte 25 yıl aradan sonra Belediye Başkanlığı koltuğu değişti. CHP ile İYİ Parti’nin kurduğu Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Mansur Yavaş yüzde 49.9 ile zafere ulaştı. Kıran kırana geçen yarışta Cumhur İtifakı’nın AK Partili adayı Mehmet Özhaseki yüzde 47.8 ile ikinci oldu. Bölgede diğer bir sürpriz de Kırşehir’den geldi. 2014’te AK Parti’nin kazandığı belediyeyi CHP devraldı. Eskişehir’de ise CHP’li Yılmaz Büyükerşen yine koltuğunu korumayı başardı. Çankırı’da ise Cumhur İttifakı’nın desteklediği MHP’li İsmail Hakkı Esen yarışta birinci oldu. AK parti ise iddialı olduğu Sivas, Kayseri, Nevşehir Niğde Aksaray, Yozgat, Kırıkkale ve Konya’da yarıştan zaferle ayrıldı.  

19-04/01/h6.jpg

MANSUR YAVAŞ 5 YIL SONRA KAZANDI

2014 yerel seçimlerinde AK Partili Melih Gökçek’le yarışa giren Mansur Yavaş, kılpayı kaybetmişti. 5 yıl sonra yine CHP’den aday olan Yavaş, kıran kırana geçen maratonun sonunda başarıya ulaştı. Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş, oyunu ailesiyle birlikte kullandı. 

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

KOMİSİNT BAŞKAN MAÇOĞLU HDP'Yİ DEVİRDİ

Seçimlerde en büyük sürpriz Doğu Anadolu’dan geldi. TKP’nin ‘Komünist Başkan’ olarak tanınan adayı Mehmet Fatih Maçoğlu, Doğu Anadolu bölgesinin Tunceli ilinde başkan oldu. Maçoğlu, yüzde 32.7 ile zaferini perçinledi. Bölgede Hakkari, Van ve Kars’ta HDP zafere ulaştı. Malatya, Elazığ, Bingöl, Bitlis Erzurum, Erzincan’da AK Parti kazandı. AK Parti Kars’ı HDP’ye, Aradahan’ı ise CHP’ye kaptırdı. Her seçim yarışın MHP ile HDP arasında geçtiği Iğdır’da bu kez MHP zaferle çıktı. Doğu Anadolu’da MHP Erzincan’da da ipi göğüsledi.

19-04/01/h7.jpg

KARADENİZ BÖLGESİ

CHP AK PARTİ'DEN BOLU, ARTVİN VE SİNOP

AK Parti’nin oy deposu olarak adlandırılan Karadeniz’de CHP, Sinop, Bolu ve Artvin’i ciddi oy farklarıyla iktidar partisinden aldı. AK Parti’nin oy kalesi olarak anılmaya başlanan Bolu’da CHP’nin kazanması bölgenin en önemli sürprizi oldu. MHP ile Cumhur İttifağı’na giden AK Parti ise Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Tokat, Samsun, Zonguldak, Düzce ile Çorum’da kendi adaylarını seçtirmeyi başardı. AK Parti’nin Cumhur İttifakı ile desteklediği MHP ise Bayburt, Amasya, Kastamonu, Bartın Karabük’te kazanmayı başardı.

19-04/01/h8.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN