Değişim seçimi

Değişim seçimi

Türkiye bir demokrasi sınavını daha olgunlukla geçirdi. Çok sayıda ilde oy oranları birbirine yakın seviyedeydi. Ankara’da CHP adayı Yavaş yarışı önde tamamladı. En büyük çekişme İstanbul’daydı. Gece yarısına kadar sandık sonuçları açıklanmadı. CHP’nin veri akışının kesildiğine ilişkin iddiası tartışma yarattı. Hem Yıldırım hem İmamoğlu ‘Kazandım’ açıklaması yaptı.

Türkiye iki ayı aşan en stresli yerel seçim kampanyalarının ardından dün sandığa gitti ve 5 yıl boyunca kentlerini yönetecek yeni belediye başkanlarını seçti. Seçimde, yaklaşık 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanırken herkesin gözü üç büyükşehirdeydi. Ankara’da CHP adayı Mansur Yavaş 1994’ten bu yana AK Parti ve Milli Görüş geleneğinden gelen partilerin yönettiği kentin yeni başkanı olmayı başarırken İstanbul’da ise yarış son saniyelerle kadar nefes nefese sürdü. İzmir’de sandıktan sürpriz çıkmadı ve CHP adayı Tunç Soyer  58.13 oy oranıyla başkanlık koltuğuna oturdu.

TEBRİK ETMEYİ DE BİLİRİM

Türkiye’nin soluğunu tutarak takip ettiği İstanbul seçimlerinde sonuç gece geç saatlere kadar netleşmedi. Sandıkların kapanmasından 4 saat sonra iki aday arasındaki fark bini bulmuyordu. YSK’nın partilere veri akışını kesmesine tepki gösteren CHP adayı Ekrem İmamoğlu, rakibi Binali Yıldırım’ın açıklamasına da itiraz etti: “Süreç tamamlanmadan kazandık demesini netice olarak ayıplıyorum. Süreci beklesinler” dedi. “Bu bir tarafın kazanma bir tarafın kaybetme seçimi değildir. Ben takdir tebrik etmeyi bilirim, aynı şekilde tebrik edilmeyi de beklerim” diyen İmamoğlu “Zira sürecin en hassas bir şekilde neticelenmesi için görev yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bizim girişlerimiz devam ediyor. Bu da manipülasyonun başka ayağıdır. Kendilerini uzun yıllardır görev yapmış devlet adamı kimliği ile kendilerini sorumluluğa davet ediyorum. Süreç tamamlanmadan kazandık demesini netice olarak ayıplıyorum. Süreci beklesinler.” 

19-04/01/istanbul-1554078169.jpg

KAZANDIĞINI AÇIKLADI AMA

Tüm Türkiye’de nefes nfese kesen yarışın en heyecanlı geçtiği il İstanbul oldu. AK Parti ile CHP arasındaki fark son saniyeye kadan bin-5 bin oy arasında gidip geldi. YSK verilerinin uzun süre kilitlendiği bir süreçte herkes İstanbul’a odaklandı. Son ana kadar veri girişi yapılan megakentin oy verileri tartışmalarının odağında yer aldı. Seçim sonuçları ile ilgili tartışmalar sürerken AK Parti İstanbul belediye başkan adayı Binali Yıldırım açıklama yaptı. Yıldırım  “İstanbul’da seçim sayımları gayrıresmi sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul’da seçimi kazandık”dedi. Yıldırım, “İstanbul’da seçim sayımları gayrıresmi sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul’da seçimi kazandık. Bu süreçte İstanbul halkının bize verdiği yetki için çok teşekkür ederim. İstanbulluları, İstanbul’a verdiği sözlerin takipçisi olmalarını istiyorum. İnşallah İstanbul’u 15 milyonun mutlu ve huzurlu yaşayacağı şehir haline getireceğiz” dedi.

19-04/01/ankara.jpg

SONUÇLARA HERKES SAYGI DUYMALI

Cumhur İttifakı’nın AK Parti’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, eşi Neşe Özhaseki ve kızı Zeynep Özhaseki Yurt ve damadı Mehmet Salih Yurt ile Yenimahalle ilçesindeki Sofuoğlu İlkokulu’nda oy kullandı. Tüm parti temsilcilerinin ve adaylarının, kaza bela olmadan, büyük bir olgunluk içinde kampanyalarını sürdürdüğünü ifade eden Özhaseki, “Keşke bazı üzüldüğümüz şeyler olmasa diyoruz ama yine de ülkemizin herhangi bir yerinde çatışma olmaması, kan akmaması, bir kimsenin burnunun kanamamasını demokratik olgunluk olarak görüyorum” diye konuştu. Seçim çalışmaları sırasında herkesin söyleyeceğini söylediğini belirten Özhaseki “Bundan sonra ortaya çıkacak sonuca herkesin saygılı davranması icap ediyor. Takdir milletin, millet ne derse o olur” dedi.

19-04/01/izmir.jpg

YAŞADIĞIM EN DÜZEYSİZ SEÇİMDİ

Ankara 1994’ten bu yana yaklaşık 25 yıl sonra yeniden CHP yönetimine girdi. CHP’nin adıyı Mansur Yavaş oldukça sert geçen seçim kampanyasının ardından 3 puana yakın bir farkla başkanlık koltuğuna oturmayı başardı. CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş oyunu Çukurambar semtindeki Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi’ndekullandı. Oy kullanacağı okula eşi Nursen ve kızı Armağan ile giden Yavaş, sonucun Ankaralı hemşehrilerine hayır getirmesini diledi. Sandıklardan güzel bir sonucun çıkacağına inandığını ifade eden Yavaş “Seçmenin iradesi en büyük iradedir. Onun dışında konuşulanların hepsi boştur. Maalesef istemediğimiz şekilde bir seçim geçirdik. Projeleri konuşmak yerine... Bu ikinci seçimim ve en düzeysiz seçim olduğunu söyleyebilirim. Bunun cevabını benim yerime seçmenimiz, Ankaralı’nın vicdanı sandıkta verecektir. Önce Ankara’mıza, sonra ülkemize sonuçların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

19-04/01/dort.jpg

FRAGMAN BİTTİ FİLM BAŞLIYOR

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer ve kızı Duygu Soyer ile oyunu Sığacık 80. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu’nda kulandı. Soyer, seçim çalışmalarının güzel ve tatlı bir telaş olduğunu vurguladı. Soyer “Tabii fragman bitti, film başlıyor. Bundan sonrası daha çok daha yoğun olacak. Her seçim bir demokrasi sınavıdır. Bugün de herkesin bu sınavdan başarıyla geçeceğine inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.” diye konuştu.

DEMOKRASİ VE ADALET ÖN PLANA ÇIKMALI

HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Adnan Selçuk Mızraklı, Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki Cemil Özgür İlkokulu’ndaki 1152 No’lu sandıkta oyunu kullandı. Mızraklı, seçimlerin hayırlı olması dileğinde bulunarak “Bütün seçimlerin olduğu gibi hukukun gölgesinde, demokrasiye ve adaleti tekrardan perçinleyecek ve üretecek bir seçim atmosferi olması herkesin yararınadır, bunu belirterek demokrasiye ve adalete vurgu yapıyorum” dedi.

19-04/01/diyarbakir.jpg

EYNESİL'DE HEDEFTEKİ BAŞKAN GİTTİ

Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün gerçekleştiği Giresun’un Eynesil ilçesinde ilk sonuçlara göre CHP’nin adayı Ahmet Latif Karadeniz öne geçti. Rabia Naz’ın babası, “Çocuk cinayetine karşı oy kullandınız, hepiniz evladınıza sahip çıktınız” diye konuştu. 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün gerçekleştiği Giresun’un Eynesil ilçesinde Anadolu Ajansı’nın açıkladığı ilk sonuçlara göre AK Partili mevcut belediye başkanının karşısında CHP’nin adayı Ahmet Latif Karadeniz önde gidiyor. Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan, oy kullanımı sonrası Eynesil’de bir konuşma yaparak, “Ey Eynesil milleti, hepinize şükranlarımı sunuyorum. Çocuk cinayetine karşı oy kullandınız, hepiniz evladınıza sahip çıktınız. Bugüne kadar yargı önü açık olduğu halde korunan zalime Allah’ın izniyle hesap soracağız” ifadelerini kullandı.

TUNCELİ'DE 'KOMİNİST BAŞKAN' HDP'Yİ YIKTI

Tunceli’de Demokratik Halk Dayanışması’nın Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Fatih Mehmet Maçoğlu, 800 oy farkıyla seçimleri kazandıklarını açıkladı. Demokratik Halk Dayanışması adayı Maçoğlu’nun en yakın rakibi ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı Nurşat Yeşil oldu. Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından ise Maçoğlu’nu destekleyen vatandaşların seçim bürosu önünde toplanarak kutlama yaptıkları görüldü.

CHP'YE BAĞIMSIZ ADAY ŞOKU

Seçimin çekişmeli sürdüğü Kırklareli’de seçim yarışı Bağımsız Belediye Başkan Adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu, MHP ve CHP adayı arasında devam ediyor. Oy sayım işlemi sürerken Kırklareli Bağımsız Belediye Başkan Adayı Kesimoğlu yüzde 37,97’lik oy oranı ile Türkiye’de seçim yarışını önde götüren tek bağımsız belediye başkan adayı. Mevcut belediye başkanı görevi sürdüren Kesimoğlu, CHP’den aday gösterilmeyince seçimlere bağımsız olarak girme kararı almıştı. 

 

 

 

19-04/01/sf4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN