Koltuklar değişti oranlar sabit kaldı

Koltuklar değişti oranlar sabit kaldı

Katılımın yüzde 84’ü aştığı seçimlerde Türkiye büyük bir değişim dalgası da yaşadı. Oy oranları birçok ilde başbaşa giderken 2018 seçimlerindeki ittifakların oy oranlarını yine korumaları dikkat çekti. AK Parti 2014’te kazandığı 2 büyükşehir ve 6 ili kaybederken CHP ise büyükşehir sayısını 10’a il sayısını da 10’a çıkarmayı başardı.

31 Mart Mart seçimleri resmi olmayan ittifakların kurulduğu ilk seçim olarak siyasi tarihimize geçti. AK Parti ve MHP ittifakına karşı CHP - İYİ Parti cephesi yer aldı. Kıran kıran geçen seçimlerden Cumhur İttifakı zaferle ayrıldı. 2014’de yüzde 43.1 ile 18 büyükşehir, 30 il 561 ilçe kazanan AK Parti 2019’da oy oranını 45,8’e çıkardı ancak sahip olduğu belediyelerde azalma yaşadı. AK Parti kesin olmayan sonuçlara göre; 16 Büyükşehir, 24 il, 535 ilçe, 178 belde toplam 753 belediye başkanlığı kazandı.

CHP BELEDİYE SAYISINI ARTIRDI: 2014 seçimlerinde yüzde 26,6 oy oranıyla 6 büyükşehir, 8 il 158 ilçe kazanan CHP de oy oranını yüzde 30,8’ı çıkardı belediye başkanlık sayısını da artırdı. Kesin olmayan sonuçlara göre CHP, 10 Büyükşehir, 10 il, 191 ilçe 19 belde olmak üzere toplam 240 belediye kazandı.

MHP İKİ BÜYÜKŞEHİR KAYBETTİ: AK Parti ile ittifak kuran MHP’de de değişim vardı. 2014’te yüzde 17,6 oy olarak 3 büyükşehir, 5 il 106 ilçe kazanan MHP 2019’de oy oranını yüzde 6’ya geriledi. Büyükşehir sayısı 1’e düştü, 11 il, 147 ilçe 70 belde olmak üzere toplam 229 belediye başkanlığını kazandı.

HDP’DE BÜYÜK ÇÖKÜŞ: 2014 seçimlerine göre en büyük gerileme ise HDP’de yaşandı. 2014’te 3 büyükşehir 8 il ve 167 ilçe kazanan parti 2019’da yine 3 büyükşehiri aldı. Ancak il sayısı yarı yarıya azalarak 4 il, 50 ilçe, 9 belde olmak üzere 66 başkanlık kazanmayı başardı.

İYİ PARTİ’DE HAYAL KIRIKLIĞI: İlk kez yerel seçimlere katılan İYİ Parti ise 19 ilçe 5 belde toplam 24 belediye başkanlığı kazandı.
Kırıklareli’de de 1 bağımsız başkan yarışı önde tamamladı.

ŞIRNAK'TA AK PARTİ ZAFERİ

Şırnak’ta, Belediye Başkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre ‘Cumhur İttifakı’nın adayı AK Parti’li Mehmet Yarka (56) kazandı. Evli ve 3 çocuk babası iş adamı Mehmet Yarka, resmi olmayan sonuçlara göre, merkez ilçenin 54 bin 272 seçmeninden büyük çoğunluğunun oyunu aldı. Kullanılan oyların yüzde 61’inden fazlasını alan Yarka, en yakın rakibi HDP’nin adayı Hişar Osal’dan iki kat daha fazla oy aldı. Mehmet Yarka, Şırnakspor ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.

19-04/01/nisan.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BÜYÜKŞEHİRLERİ KAYBETTİK AMA İLÇELERİ KAZANDIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin ardında Ankara’ya giderek Beştepe’deki balkon konuşmasını yaptı. Seçimden MHP ile kurdukları ittifakın yüzde 51 oy alarak birinci çıktığını söyleyen Erdoğan İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerini kaybetmeye neden olanlardan hesap soracaklarını söyledi. Erdoğan şunları söyledi: “Bu ülkemizdeki belediyelerin yaklaşık yüzde 56’sının AK Parti tarafından yönetileceği anlamına geliyor. Bazıları kendini darı ambarında sanıyor. Şunu bilmeleri lazım 4,5 yıl bu kardeşiniz Cumhurbaşkanı mı? Bu seçimde arzu ettiğimiz neticelerinde alamadığımız yerlerdeki tek sebebi milletimize kendimizi anlatamamış olmamız olarak görüyorum. Sabahtan itibaren eksiklerimizi tespit ve telafi etmenin çalışmalarına başlıyoruz. YSK, neticeleri açıkladığı zaman veya açıklayacağı ana kadar itirazlarımız varsa bu itirazlarımızı yapacağız nerede olursa olsun. Netice alırız veya almayız. Önemli değil. Her olanda hayır vardır. Şu anda Ankara’da bakıyorsunuz ilçelerin çoğu AK Parti’de, Cumhur İttifakı’nda. Şu anda İstanbul’da mevcut ilçe sayısından daha fazlası Cumhur İttifakı’nda veya başa baş. Bu ne demektir? Yine halkımız büyükşehiri belediye başkanı olarak verse dahi ilçeleri yine AK Parti’ye vermiş. Milletimizle arasındaki kalpten kalbe giden yolun zedelenmesine yol açanlardan, hesabını sormak da dahil gereken her gayreti göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Aslında bu muhalefet için de sıkıntı. Bakalım şimdi nasıl yönetecekler göreceğiz.”

KILIÇDAROĞLU: 48 SAAT KİMSE UYUMAYACAK

CHP lideri Kılıçdaroğlu “Bizim elimizdeki verilere göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu kazanmış durumda. Islak imzalı tutanaklara bakıyoruz” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’da parti genel merkezinde açıklama yaptı. “İlk kez bu kadar adaletsiz bir seçimle karşı karşıya kaldık” diyen CHP lideri şöyle devam etti: “Ama halk demokrasidan yana tavrını koydu. Halk demokrasiyi seçti. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi bölge için de önemli. Bizim elimizdeki verilere göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu kazanmış durumda. Islak imzalı tutanaklara bakıyoruz. Buradan İstanbul’daki bütün arkadaşlarıma sesleniyorum; 48 saat hiç kimse uyumayacak. Sandıklar terk edilmeyecek. İstanbul’a da bahar gelecek. Tıpkı Ankara’ya baharın geldiği gibi.”

HDP EŞ GENEL BAŞKANI BULDAN: OYUNU KULLANDI DİYARBAKIR'A UÇTU

Pervin Buldan oyunu kullanmak için saat 10.00 sıralarında İstanbul Murat Kölük İlköğretim Okulu’na geldi. Buldan, oyunu 1329 nolu sandıkta kullandı. Buldan, gazetecilere yaptığı açıklamada  “Umuyorum barışa, özgürlüğe, katkı sunacaktır bugün kullandığımız oylar. Çok yoğun bir seçim temposundan çıktık. Türkiye’nin geleceği için her şeyi yaptık, çok şeyi söyledik. Biz görevimizi yaptık, ben inanıyorum halkımız da bugün görevini yapacak. Oyumu kullandım Diyarbakır’a geçeceğim” dedi.

BAHÇELİ: SEÇİM ARTIK GERİDE KALDI

MHP lideri Devlet Bahçeli seçim sonuçlarının Türkiye’nin üzerinde oynanan oyunları boşa çıkardığını savunarak şunları söyledi: “Sandıktan çıkan sonuçlara saygı ve riayetimiz tartışma götürmez bir gerçektir. Demokrasiye bağlılığımız açıktır. 31 Mart seçimleri zilleti reddetmiş, ülkemizin zaaf ve zayıflığa düşmesini bekleyenleri bertaraf etmiştir. Cumhur İttifakı hedeflerine ulaşmıştır. Artık seçim geride kalmıştır. Ülke ve millet olarak dikkatle önümüze bakmak cetrefilleşen uluslararası ilişkilere titizlikle odaklanmak hayati önemdedir’’

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI AKŞENER: İYİ BİR SONUÇ ÇIKACAK

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri dolayısı ile oyunu Üsküdar Beylerbeyi’ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde kullandı. Oy kullanacağı okulda görev yapan polislerle el sıkışarak görevlerinde kolaylıklar dileyen Akşener, daha sonra 2132 numaralı sandığın bulunduğu sınıfa girdi.  Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İyi Parti Genel Başkanı Akşener, “Uzunca ve tırnak içerisinde hareketli bir seçim kampanyası dönemi geçirdik. Bütün adaylarımıza başarılar diliyorum. Bu seçimin Türkiye’ye hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Türkiye iyi olacak. Üsküdar iyi olacak inşallah, İstanbul iyi olacak. Şimdi buradan Ankara’ya gidiyorum. Sonuçları genel merkezde takip edeceğiz” diye konuştu. “Sandıktan sizce ne çıkar” şeklindeki soruya yanıt veren Akşener, “İyi bir sonuç çıkacak” dedi.

SP GENEL BAŞKANI KARAMOLLAOĞLU: YERİN DİBİNE BATSIN OYUNUZ

SP lideri Temel Karamollaoğlu Malatya Pötürge ilçesinde, partisinin 2 üyesinin sandık başında silahlı kavgada öldürülmesine tepki gösterdi. Saldırının basit bir husumet meselesi olmadığını söyleyen SP lideri ‘Malatya Pütürge’de AK Parti adayının yeğeninin saldırısı sonucu biri sandık görevlisi diğeri müşahit iki partilimiz vefat etmiştir. Yaşanan olay basit bir husumet değil, sandık başında açık oy kullandırılmak istenmiş ve bu duruma itiraz eden müşahitlerimiz katledilmiştir. Alacağınız birkaç fazla oy yerin dibine batsın. Bu elim hadisede hayatını kaybeden kardeşlerimiz Hasan Aktaş ve İlyas Aktaş’a Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum’ dedi.

ISLAK İMZALI TUTANAKLAR SİTEDE YAYINLANACAK

Seçimlerin nefes nefese gittiği saatlerde veri akışını kesen, İstanbul sonuçlarını açıklamayan YSK en çok tepki çekenlerinin başındaydı. Büyük tartışmalar yaşanırken kameralar karşısına geçen YSK Başkanı Sadi Güven, 57 milyon 58 bin 636 oy kullanma hakkına sahip seçmenin 195 bin 784 sandıkta oylarını kullandığını söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN