Konutta Alman modeli için ilk adım

Konutta Alman modeli için ilk adım

Yapı Tasarruf Sandıkları Derneği, İstanbul Finans Merkezi’nde resmen kuruldu. Kurucu Genel Başkan Kolo, özellikle Almanya’da yaygın olan yeni model ile çok düşük faizli veya faizsiz bir şekilde ev sahibi olunabileceğini söyledi.

Dar ve orta gelirlilerin konut edinmesi için dünyada öne çıkan modellerden biri olan yapı tasarruf sandıkları Türkiye’ye de geldi. Bu kapsamda oluşturulan Yapı Tasarruf Sandıkları Derneği, İstanbul’da resmen hayata geçti. Finansevim ve Vakıfevim gibi Türkiye’deki benzer uygulamaların mimarı ve Yapı Tasarruf Derneği’nin Kurucu Genel Başkanı Serdar Kolo, yaptığı sunumla sistem hakkında önemli bilgiler verdi. Kolo, Türkiye’de daha önce yapılan benzer ‘Evim’ uygulamalarının da bu sisteme dahil edileceğini ifade etti.

Kolo, Yapı Tasarruf Sandığı (YTS) ile konut edinmek isteyenlerin belirli bir süre boyunca yaptıkları tasarruf karşılığında önemli avantajlar elde edeceğini belirterek, “Sistemde piyasa koşullarından bağımsız olarak, düşük faizli ya da faizsiz seçeneklerden yararlanmak mümkün olacak. Sistem aslında düşük katılım oranlı kredi kullanılmasını öngören kapalı havuz bir konut finansman modeli. Yapı tasarruf sandıkları temel işleyişleri bakımından bankalar ile benzerlik arz etseler de bankalardan bağımsız, sadece konut sektörüne yönelik faaliyette bulunan mali kuruluşlar. Piyasa ile karşılaştırdığımızda kapalı havuz sistemine sahip oldukları için piyasadan daha düşük ve bağımsız bir şekilde faiz oranları belirleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

Almanya’da çok yaygın olan sistemin dünyanın başka yerlerinde de başarıyla insanları ev sahibi yapabildiğini belirten Kolo, konuşmalarını şöyle sürdürdü: Tasarruf sandıkları devletin öncülüğünde veya konut satın alacak bireylerin firmalar aracılığıyla örgütlenmesi yoluyla kurulabilmektedir. Günümüzde bu sistemi kullanan ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya’da sistem dört aşamadan oluşuyor; sözleşme, tasarruf dönemi, tasarrufların geri alınması ve kredi ödemesi. Daha detaylı bilgileri de önümüzdeki dönemde sunacağız. Biz bu derneği dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde uygulanan Yapı Kooperatifi, Yapı Tasarruf Sandıkları ve Bankaları’nın uygulamalarını etkin şekilde takip etmek ve dış ülkelerdeki işbirliklerini geliştirmek için ilk adım olarak kurduk.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN