Korona küresel sisteme bulaştı

Korona küresel sisteme bulaştı

Çin’den dünyaya yayılan hayalet virüs, ticaretten, turizme, spordan, kültür sanat aktivitelerine kadar uluslararası bütün organizasyonları da vurdu. Ticaretin nabzının düşmesi ile petrol fiyatları yakın dönemin en dip noktasına ulaştı. Dünyanın önemli ticaret fuarları bir bir iptal ediliyor, büyük spor organizasyonları seyircisiz yapılıyor, üniversiteler eğitime ara veriyor.

Yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınının çıkış kaynağı Çin’de giderek durum düzeliyor ancak başta İtalya ve İran olmak üzere dünyada kriz genişleyerek büyümeye devam ediyor. İtalya’da Kovid-19 nedeniyle nüfusu 16 milyona varan Lombardiya Bölgesi ve 14 kent karantinaya alındı. Başbakan Giuseppe Conte, “İki bölge oluşturduk. Bunlardan biri Lombardiya’yı, diğeri de farklı illeri ilgilendiriyor. Bu iki bölgeye daha sıkı bir güvenlik rejimi uygulayacağız ve giriş-çıkışlara yönelik bir kısıtlama olacak. Bu kararın tüm siyasi sorumluluğunu üzerime alıyorum” açıklamasını yaptı. Kovid-19 bulaşanların sayısının 5 bin 883’ü bulduğu ve 233 kişinin hayat kaybettiği İtalya’da hükumet, bu iki alana sadece acil durumlar için giriş-çıkışlara izin verileceğini duyurdu. Conte, Lombardiya bölgesi haricindeki 14 kentin Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso ve Venedik olduğunu açıkladı. Hükumetin çıkarmayı düşündüğü yeni kararnamenin basına yansımasının ardından özellikle Lombardiya Bölgesi’nde çok sayıda kişi bölgeden ayrılmak üzere tren garlarına akın etti.

İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen bölgesi olan Lombardiya’da son iki haftada 154 kişi öldü. Kovid-19 sadece bu bölgede toplam 3 bin 420 kişiye bulaştı. Çekya Başbakanı Andrej Babis dün yaptığı açıklamada İtalya’nın tüm vatandaşlarının Avrupa’ya seyahatinin yasaklanmasını istedi. İtalya’da Piemonte bölgesel başbakanı Alberto Cirio da koronavirüse yakalandı. Cumartesi de Lazio kulüp başkanı ve iktidardaki koalisyonun ortaklarından Demokratik Parti lideri Nicola Zingaretti, koronavirüs kaptığını açıklamıştı.

BİR KOMŞUMUZDA DAHA VİRÜS ÇIKTI

Yunanistan, İran, Ermenistan, Irak ve Gürcistan’ın ardından Türkiye’ye bir diğer komşu ülke Bulgaristan’da da ilk koronavirüs vakaları açıklandı. Bulgaristan’da incelenen 70 vakanın 4’ünde virüse rastlandı. Yaşlı bir kadının yalnız yaşadığı ve yurt dışına çıkmadığı bilgisi de paylaşıldı.

İRAN’DA HIZ KESMİYOR

Diğer komşumuz İran’da Kovid-19 nedeniyle dün 49 kişinin daha ölmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 194’e çıktı. Toplam vaka sayısı da 743 kişi artarak 6 bin 566’ya ulaştı. İran Hava Yolları Avrupa’ya tüm uçuşları durdurdu. Irak Sınır Kapıları Kurumu, İran’la arasındaki 5 kara sınır kapısının 15 Mart’a kadar kapatıldığını açıkladı. Irak’ta Kovid-19 vaka sayısı son verilere göre 56’ya yükselmiş, 4 kişi ölmüştü.

ÇİN’DE DÜŞÜŞ SÜRDÜ

Salgının çıkış kaynağında dün sadece 44 vaka saptandı, birönceki gün ise bu rakam 99’du. Ayrıca ölüm sayısı da azalarak 27’ye düştü. Bu arada Quanzhou kentinde karantina alanı yapılan ve önceki gün çöken otelde 10 kişi öldü. 49 kişinin ise enkazdan sağ kurtarıldığı açıklandı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

FRANSA’DA CİDDİ ARTIŞ

Fransa’da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 16’ya yükseldi. Vaka sayısı da 339 kişi artarak 949 oldu. Avrupa’da İtalya’dan sonra en çok ölü ve vaka sayısının görüldüğü ülke Fransa oldu. Hayatını kaybedenlerin arasında bir Türk vatandaşı da bulunuyor.

TRUMP’A ÖFKE BÜYÜK

ABD medyası salgının çıktığı 12 Aralık’tan bu yana çok zaman geçmesine rağmen Trump yönetimini gerekli önlemleri almamakla suçluyor. Ölü sayısının 19’a yükseldiği ülkede ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de katıldığı Maryland eyaletinde düzenlenen bir toplantının katılımcılardan birinde de virüs tespit edildiği ortaya çıktı. Bu kişinin Trump ve Pence ile hiçbir etkileşimde bulunmadığı bildirildi. ABD genelinde ise 30 eyalette görülen koronavirüs vakas 400’ü geçti. Acil durumun ilan edildiği New York’ta ise koronavirüs vakalarının sayısı 89’a çıktı. Washington D.C.’de de ilk koronavirüs vakası bildirildi. Dev market zincirleri, temizlik ürünlerinin satışına limit getirdi.

100 YAŞINDAKİ ADAM KURTULDU

Çin medyası, Wuhan’da 100 yaşındaki bir hastanın yeni tür korona virüsünü atlatarak taburcu edildiğini duyurdu. Birçok başka hastalığı bulunan erkek hastaya antiviral tedavinin yanı sıra geleneksel Çin tıbbı ve plazma tedavisi yöntemleri uygulandı. Arjantin’de Kovid-19 nedeniyle ilk kez bir kişi öldü. Paraguay, Moldova, Bangladeş’te ilk vakalar tespit edildi. ABD’de liman liman dolaşan 24000 yolcu ve 1100 mürettebat taşıyan Grand Princess adlı seyahat gemisi dün Oakland’a yönlendirilerek karantinaya alındı. Güney Kore’de vaka sayısı 7 bini aştı. İsviçre’de ölü sayısı 2’ye çıktı. Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın Bayreyn’deki 2. yarışına seyirci alınmayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN