Korona plajda

Korona plajda

Grip sezonuna hazırlık olarak görülen dönemde düşmesi gereken vaka sayıları alarm eşiğinin altına inmedi. Bu süreçte bayram tatilinin de etkisiyle sahil bölgelerinde artan yoğunluk ise kaygı verici bir boyuta ulaştı. Yaz rehavetiyle maske, mesafe unutuldu. Bilim insanlarından ‘hayalet vaka’ uyarısı geldi: Hastaların yüzde 80’i belirti göstermeden plajlarda saatli bomba gibi dolaşıyor. Böyle sürerse tüm mücadele boşa gidecek.

Vatandaşlar bayramda tatil beldelerinde sahilleri doldurdu. İstanbul’da kalanlar da yakın bölgelere akın etti. Şile’de Ayazma plajı yoğunluk nedeniyle araç trafiğine kapatıldı. Marmara Ereğlisi’nde denize girenler yoğunluk oluşturdu. Avşa, Marmara ve Paşalimanı adalarının 15 bin olan nüfusu bayram tatilinde 150 bine ulaştı. Sağlık Bakanı Koca “Birinci dalga sahillere indi. Tatilde dikkatli olalım” uyarısında bulundu.

"GEVŞEME DERKEN TAM ANLAMIYLA NORMALLEŞTİK"

Uzmanlar artan vaka sayılarınra karşı uyarıda bulundu. Ayasofya’nın ibadete açılmasında 350 bin kişinin katılımının etkisi de işaret edildi. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman “Hastaların yüzde 80’i semptom vermiyor. En büyük tehdit bu” ifadesini kullandı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova da “Sosyal mesafeye artık önem vermiyoruz. Normalleşme ya da hafif gevşeme derken tam normalleştik” dedi.

KAHRAMANLAR YORULDU! YÜKLERİNİ AZALTIP MORAL VERMEK ŞART

Uzmanlar, sonbaharda başlayacak influenza vakalarıyla birlikte hastanelerdeki yükün artacağını belirtiyor. Pandeminin başından bu yana özveriyle mücadele eden sağlık çalışanlarını ise yine zorlu bir süreç bekliyor. Yaz döneminde kurallara uyulup vakaların azaltılmasıyla sağlıkçıların dinlendirilmesini umduklarını belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova “Ancak böyle olmadı. Sağlık çalışanları yoruldu. Dinlendirilmeleri, motivasyonlarının artırılması gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Tevfik Özlü de “Vaka sayılarımızı düşürerek yüklerini azaltmalıyız. İyi bir tatili hak ettiler. Dinlenmiş, moralleri yüksek olarak önümüzdeki sezona girmeliler. Solunum hastalıklarının yoğunlaşacağı güzün ve kışın, onlara daha çok ihtiyacımız olacak” ifadesini kullandı.

Günlük vaka sayıları kritik seviyede seyrederken ‘önlem yorgunu’ vatandaşlar salgın kurallarını rafa kaldırdı. Bayramda tatil beldeleri tıka basa doldu. Çeşme’de yoğunluk bir milyonu buldu, Bodrum’a 750 bin kişi akın etti. Marmara’daki adalarda nüfus on kat arttı. Sağlık Bakanı Koca, tedirgin eden görüntülere ilişkin “Birinci dalga sahillere indi. Tatilde dikkatli olalım” uyarısı yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kritik eşikte bulunan vaka sayılarına ilişkin vatandaşlara yönelik uyarılarını sürdürdü. Koca, önceki gün verilerini açıklarken “Tedbire ihtiyaç var. Günlük yeni hasta sayımız bin sınırında. Bu sayının altına inmek için 33 gün süren bir çabamız olmuştu” diyerek hasta sayılarında artış gösteren şehirleri sıraladı. Ankara, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep ve Konya’da vaka sayılarının arttığını kaydeden Koca, 36 şehirde ise üç gündür yeni ağır hasta olmadığını bildirdi. Kurban Bayramı’nın üçüncü gününde sahillerden alarm veren görüntüler geldi. Bunun üzerine Koca “Birinci dalga sahillere indi. Tatilde dikkatli olalım” uyarısında bulundu.

BİRİNCİ DALGA SAHİLE İNDİ

karar manşet

BURSA: Hava sıcaklığının 31 dereceye yükseldiği kentte bayram tatilinin etkisiyle günübirlikçiler Kumla Sahili’ne akın etti. Vatandaşların sosyal mesafe ve maske kurallarını hiçe sayması ise tedirginliğe yol açtı. Deniz içerisindeki bazı vatandaşlar birbirine yakın mesafede oyun oynarken, bazı vatandaşların da maskesiz ve yan yana durdukları görüldü. Plajda güneşlenen Ayşe Temiz (33) “Yakın olduğumuz zaman uyarıyoruz. Gerektiği yerde tedbirimizi almaya çalışıyoruz ama alamayanların sayısı da çok fazla. Evden bunaldığımız için geldik, ama burada da korkuyoruz” dedi. Sahil görevlileri ise vatandaşlara sosyal mesafeye dikkat etmeleri için uyardı.

İSTANBUL: Çok sayıda İstanbullu Şile’ye akın etti. Şile yolunda yer yer trafik yoğunluğu yaşanırken plaj girişlerinde ise kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Otomobilini park edecek yer bulamayan bazı vatandaşlar, araçlarını kaldırımlara çekti. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de Şile yolunda denetim gerçekleştirdi.

İZMİR: Çeşme’de, bayramın ikinci gününden itibaren büyük bir yoğunluk yaşanmaya başlandı. İlçenin girişlerinde uzun kuyruklar oluşurken, Ilıca Halk Plajı doldu taştı. Bayram öncesi hafta sonlarında 650 bine ulaşan nüfus yoğunluğunun, bayramın ikinci gününden itibaren 1 milyonu aştığı öğrenildi. Tatilcilerden Gülay Akatay “Bayram için Çeşme’ye arkadaşlarımı getirdim ama pişman oldum. Gezmediğimiz yer kalmadı. Her yer dolu. İnanılmaz kalabalık. Tüm ülke buraya gelmiş gibi” diye konuştu.

TEKİRDAĞ: Marmara Ereğlisi ilçesinin sahilleri, tatilcilerin akınına uğradı. Hava sıcaklığının 35 dereceyi aştığı bölgede sahiller doldu. Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata “Kurallara uyulursa sıkıntı ve problemler yaşanmaz” ifadelerini kullandı.

BALIKESİR: Marmara Denizi’ndeki adalar da büyük yoğunluk vardı. Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, toplam nüfusu 15 bin olan Avşa, Marmara ve Paşalimanı adalarına bayram tatili için yaklaşık 150 bin kişinin geldiğini söyledi.

MUĞLA: Bodrum, Marmaris, Fethiye ilçelerinde sahiller doldu. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yerli turistin 750 bini aştığını açıklarken, Alanya’daki tatilci sayısı da benzer seviyeye ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN