Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener aşılama oranı ile varyant ilişkisini açıkladı: Tesadüf değil

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener aşılama oranı ile varyant ilişkisini açıkladı: Tesadüf değil

Türkiye'de koronavirüs aşısının birinci dozunu dahi olmayan yaklaşık 18 milyon vatandaş bulunuyor. Bu sayının çok ciddi olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener, salgının seyrini etkileyen yeni varyantların aşılama oranı düşük olan ülkelerden çıktığına işaret etti ve bunun tesadüf olmadığını söyledi.

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya, yaklaşık iki yıldır çok zor zamanlardan geçiyor. Bu yıl koronavirüse karşı geliştirilen aşının bulunması ile 'tünelin ucundaki ışık görüldü' yorumları yapıldı. Ancak her ülkede azımsanmayacak oranda aşı karşıtlarının olması, uzmanların belirlediği aşılama oranına ulaşmayı engelliyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de aşılama hızının yüksek olduğunu ancak buna rağmen ülkede 18 milyon insanın halen aşı yaptırmadığını belirtti. Bu duruma neden olanın ise kulaktan dolma bilgilerle aşıdan kaçma ve kaçınma olduğunu söyledi.

'YENİ VARYANTLARIN AŞILAMA ORANI DÜŞÜK ÜLKELERDEN ÇIKMASI TESADÜF DEĞİL'

Salgının seyrini etkileyen yeni varyantların, aşılama oranı az olan ülkelerden çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Şener, şu ifadeleri kullandı:

"Dünyanın başına bela olmuş varyant tiplerine baktığımızda özellikle kaynaklandığı ülkeleri sıralayacak olursak Brezilya, Günay Afrika ve Hindistan gibi aşılama oranının düşük olduğu ülkeler olduğunu görüyoruz. Bu bir tesadüf değil. Aşılama oranı düşük olan, toplumda sürü bağışıklığından çok uzak olan ülkelerde virüsün dolaşımda olma ihtimali ve virüs yükü çok daha fazla olduğu için karşımıza varyantlar çıkmaya başladı."

Şener, Peru'nun da aşılamanın düşük olduğu ülkeler arasında yer aldığını, buna bağlı olarak son günlerde dünyanın gündemine Peru varyantının gelmeye başladığını aktardı.

'TÜRKİYE'DE AŞI OLMAYAN GRUP NEDEN OLMADIĞINI BİLMİYOR'

Türkiye'de 18 milyon vatandaşın bir doz dahi aşı olmadığını belirten Prof. Dr. Şener, kulaktan dolma bilgilerle aşıdan kaçıldığını aktardı. Konuştuğu vatandaşların neden aşı olmadıklarına dair farklı bahaneler sunduğunu aktaran Prof. Dr. Şener, şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'de halen 18 milyon vatandaşımız bir doz dahi aşı olmadı. Bu ciddi bir rakam. Sokakta dolaşan 5-6 kişiden bir tanesine denk geliyor. Hastanede bizim sorumlu olduğumuz birimde aşısızlar, tek doz aşılılar ve 3. doz aşısı gelmiş olmasına rağmen olmayan ve enfekte olan 65 yaş üstü kişiler var. İnsanlar aşı olmamak için farklı bahaneler ileri sürüyorlar. En tuhafıma gideni ise eşi izin vermediği için olmayanlar. Bütün aile bireyleri aşı olmasına rağmen sosyal medyadaki paylaşımlara kanarak aşı olmayanlar da var. Aslında Türkiye'de aşı olmayan grup neden aşı olmadığını da bilmiyor. Tamamen kulaktan dolma bilgilerle aşıdan kaçma ve kaçınma var. Birebir konuştuğunuz zaman bunu görüyoruz. Aşı konusunda herkes Sağlık Bakanlığının internet sitesinden doğru bilgilere ulaşabilir."

Şener, Türkiye'de Kovid-19 salgınıyla mücadelede aşılamanın 15-17 yaş grubuna kadar indirilmesinin çok önemli olduğunu, virüsün toplumdaki dolaşım hızının azaltılması için mutlaka çocuklarla dolaylı yoldan temas kuran herkesin aşılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN