Fahrettin Koca'dan korkutan uyarı: Gelecek 3 yıl hasarı telafi etmekle geçecek

Fahrettin Koca'dan korkutan uyarı: Gelecek 3 yıl hasarı telafi etmekle geçecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basına kapalı şekilde gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Gelecek 3 yılın ortaya çıkan hasarı telafi etmekle geçeceği vurgusunu yapan Koca, cuma gününden itibaren aşı randevusunda yaş sınırının 18'e indiğini de bildirdi.

Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Hastalığın telafisinin zor olduğunu söyleyen Koca, "Hastalığı geçirdikten 45 gün sonrasında 65 yaş üzerinde vefatın iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecek" dedi.

Aşılama süreciyle ilgili de bilgi veren Koca, cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış herkesin aşı randevusunun açılacağını bildirdi.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Salgın sürecindeki dönemlere ayırarak yaşananları anlatan Koca, "Aşı yan etkilerinin durumu ve yerli aşımız TURKOVAC'ın faz üç klinik çalışması. Salgını aşıyla aşacağız demiştik. Zaferden emin ve yakınız ama temkinliyiz. Koronavirüs küresel salgının beraberliğinde birçok zorluğu getirdi. Salgın hastalık ülkemize ulaşmada ilk dönemi yani salgına hazırlık, karantina ve önlemlerin neler olabileceği hazırlık dönemiydi. Bu aşamada aldırdığımız tedbirler bize 3 ay kazandırdı.

İkinci bölüm ise tanımadığımız bu düşmandan nasıl korunacağımızı öğrenmekle uğraşma dönemiydi. Nasıl bulaşıyor, nasıl hasta ediyordu? Kişisel hangi tedbirler alınabilir, sosyal hayatımızı nasıl düzenleyebiliriz sorularıyla geçen üçüncü dönem. Salgın döneminde kontrollü sosyal hayatın nasıl olabileceğine odaklandık.

Bu dönemde dijital altyapımız çok hızlı sonuç almamızı sağladı. Üçüncü dönem ise mücadele dönemiydi. Salgın ilerledikçe hastalarımızı nasıl tedavi edeceğimizi öğrenmeye başladık. Bu bölümde çok canımız yandı, büyük kayıplar verdik." dedi.

"50 BİNDEN FAZLA VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK"

Salgından kurtulmanın eşğinde olduğumuzu belirten Koca, şunları söyledi, "Güçlü sağlık altyapımız dünyada hastaların entübe edildiği, oksijen maskeli hastaların sıra beklediği durumlardan bizi korudu. Hiçbir altyapı eksikliği yaşamadık. En iyi ve en etkili tedaviyi en kısa sürede devreye aldık. Evde izolasyon önlemleri ve filyasyon çalışmalarıyla tam bir seferberlikle hastalıkla mücadele ettik. Salgın yönetiminin en zorlu günleri bu günlerdi. Dördüncü bölüm ise salgının kontrolünü ele alarak aşılama programımızın başladığı, salgının gerileyip insanlığın ve bilimin kazanmaya başladığı aşama.

Şu an bu aşamadayız ve salgının kısa sürede son bulacağına inancım tam. Salgınla karşılaşmadan önlemler aldık, salgından toplumumuzu korumak için tedbirler aldık ve şimdi de aşıyla salgından kurtulmanın eşiğindeyiz. Salgın sebebiyle 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri nedeniyle yaşadığımız kayıp bundan çok daha büyük.

Bu durumun temel sebebi salgın dışında sağlık hizmetinin yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın salgın dışındaki sebeplerden hastaneye gitmelerinden imtina etmeleridir. Benzer birçok hastalığın teşhisinde azalış olurken o hastalığa bağlı kayıplarda artışlar yaşadık. Salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla artış gösterdi."

"GELECEK 3 YIL HASARI TELAFİ ETMEKLE GEÇECEK"

Önümüzdeki 3 yılla ilgili olarak korkutan uyarılar yapan Koca'nın açıklamaları şöyle, "Biz Kovid-19 ölümlerini DSÖ'nün belirlediği kriterlere göre tespit edip 50 bin kaybımız var derken, dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik.

Dünya genelinde de durum farklı seyretmedi. Bugün küresel ölçekte en az 3,9 milyon insan hayatını kaybetti ancak doğrulanmamış vakalar ve sağlık hizmetine erişimin kısıtlanması gibi 10 milyonun üzerinde ölüm de Kovid-19 ve onun yıkıcı etkisi değerlendiriliyor.

Üzücü olan hastalığı geçirmiş kişileri hastalığın bıraktığı hasarlarla neyin beklediği konusudur. Gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin üç dört katı kadar daha kayıp beklendiği belirtilmektedir. Bu son derece hazin vahim tablo ve beklentidir.

Öyle görünüyor ki gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecektir. Dünyanın en iyi aşı programlarından birini yürütüyoruz. Ağır bedeller ödedik ama güzel günlere çok ama çok yaklaştık. Son dönemeçte hata yapmadan bu dönemi kapatalım. Lütfen herkes kendi kişisel güvenlik çemberini oluşturarak bir süre daha dikkatli olmalı ve vakit geçirmeden aşısını olmalı."

AŞI ARASINDAKİ SÜRE KISALACAK

"Delta plus ile ilgili ülkemizde görülmedi, tespit etmedik. Ama delta varyantı ile ilgili 16 ilimizde 134 vakamız oldu. İstanbul 82, Düzce 18, Van'da 8, Ankara'da 4 diğer illerimizde bir iki şeklinde olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü delta varyantı" diyerek delta varyantı hakkında da açıklamalar yapan Koca, iki doz aşının bu varyantta daha etkili olduğunu ve gelecek süreçte iki aşı arasındaki 6 haftalık süreyi 4 haftaya çekebileceklerini bildirdi.

100 milyon sinovac aşının gelmiş olması gerektiğini ancak tamamlanmadığını söyleyen Fahrettin Koca, "Şu ana kadar bize 100 milyon sinovac gelmesi gerekiyordu. Şu ana kadar gelen aşı miktarı 34 milyon oldu. Biontech şu ana kadar 24,5 milyon aşımız gelmiş oldu. Pazartesi ve Salı günü 5 milyon doz daha gelecek. Uğur hoca hassasiyetle üzerinde durmaya gayret ediyor" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN