Bilim insanları, koronavirüs aşılarının kalp krizine ve kanda pıhtılaşmaya neden olduğuna dair iddialara dair yapılan 21 milyon kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı. Peki, kovid-19 aşısı kalp krizi yapar mı? Koronavirüsü aşısı kalp hastalıklarına neden olur mu? Kovid-19 aşısı kalp krizini tetikler mi? İşte detaylar...
Koronavirüs aşılarıyla ilgili en çok tartışılan konulardan biri de kalp krizine ve beyne pıhtı atıp felce neden olmasıyla ilgili iddiaydı.
KOVİD-19 AŞILARI KALP KRİZİNE NDEN OLUYOR MU?
Yeni yapılan ve 21 milyon insanın sağlık verileri taranarak yapılan çalışma bu tartışmaya noktayı koydu. 10 milyon 700 bin aşılanan ve 10 milyon 39 bin aşılanmayan insan üzerinde gerçekleştirilen araştırma, aşıların kalp krizine neden olmasının aksine, virüsü geçiren kişilerde oluşan emboli (pıhtı) riskini azalttığını gösterdi.
Hürriyet'in derlediği habere göre; İngiltere, İspanya ve Estonya'dan 21 milyon insanın sağlık verilerinin 365 gün boyunca izlenerek gerçekleştirilen araştırma Heart Journal'da yayımlandı.
KORONAVİRÜS AŞILARI KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR MU?
Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan:
"Bu çalışmaya dahil edilen ve aşılanan hastalar Astra Zeneca, Pfizer/Biontech ve Moderna'ya ait mRNA aşıları ile Janssen’e ait viral vektör aşısı olan kişiler. Aşı olan grupta toplardamarlarda, venöz sistemde ve atardamarlarda oluşan pıhtılaşma, kalp krizi ve inme gibi problemlerin, aşı yapılmayan gruba göre çok daha az olduğu görülmüş. Bu da bizim bugüne kadar savunduğumuz aşının koruyuculuğunu kanıtlıyor."
KOVİD-19 AŞILARI KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLUR MU?
Prof. Dr. Bingür Sönmez:
"Koronavirüs aşısı olup ciddi problem yaşayan hasta görmedim. Hastanemizde 1250 personel var ve hepsine 2 Sinovac, 3 Biontech olmak üzere 5 aşı yapıldı. Bundan daha büyük bir laboratuvar olabilir mi? Aşı karşıtları o kadar çok uydurma şeyler çıkarıyor ki. Ben size sigaranın sağlığa faydalı olduğuna dair makale de bulabilirim ama bu demek değildir ki sigara faydalıdır."