3 yeni kitap raflarda

3 yeni kitap raflarda

VakıfBank Kültür Yayınları, ‘Türk Tarihinde İz Bırakan Kadınlar’ kitabını okurla buluşturdu. Ötüken Neşriyat, ‘Adanmış Bir Ruh: Galip Eldem’ kitabını yayımladı. Doç. Dr. Ulaş Işıklar’ın akademik sinema incelemesi/biyografik anı türündeki ‘Demirkubuz Yolu Yok… Çekeceksin!’ adlı yeni kitabı Doruk Yayınları etiketiyle rafta.

ORTA ASYA’DAN CUMHURİYET’E İZ BIRAKAN KADINLAR

VakıfBank Kültür Yayınları, ‘Türk Tarihinde İz Bırakan Kadınlar’ kitabını okurla buluşturdu. Okan Yeşilot ve Bihter Gürışık Köksal’ın yayına hazırladıkları bu arşivlik çalışma, Türk tarihinin farklı dönemlerinde yaşamış ve tarihin akışına yön vermiş Bâciyân-ı Rûm, Kurmancan Datka, Şerife Bacı, Hz. Hatice, Hürrem Sultan, Dilhayat Kalfa, Kabac Hatun, Şerife Gaspıralı, Nene Hatun, Adile Sultan gibi tarihte iz bırakmış kadınların hayat hikâyelerini hem sosyo-kültürel hem de tarihsel bağlamda inceliyor. Türk kadınının tarih sahnesindeki yerini ele alan bu kitap, okurlarını Anadolu’nun kadim topraklarından Orta Asya’nın sonsuz bozkırlarına, Osmanlı’nın kadim saraylarından Cumhuriyet’in aydınlık yıllarına uzanan bir zaman yolculuğuna davet ediyor. Kitaptaki kadınlar Latife Kabaklı Çimen, Başak Kuzakçı, Hülya Küçük, Hatice Çubukcu, Hava Selçuk, Ayşen Müderrisoğlu, Mustafa Sabri Küçükaşcı, Gülgün Uyar, Aynur Uraler, Aydın Usta, Erkan Göksu, Vedat Turğut, Arif Koray, İlyas Kemaloğlu, Alimcan İnayet, Nur Çetin, Okan Yeşilot, Elif Uzunağaç, İbrahim Ethem Atnur, Tülay Alim Baran, Esma Torun Çelik, Hülya Eraydın Argunşah ve Ali Tan gibi her biri alanında uzman akademisyenler tarafından yazıldı.

10kr02sol.jpg

ÖTÜKEN’DEN ‘TÜRK MİLLİYETÇELERİNİN GALİP AĞABEYİ’NE ARMAĞAN

Ötüken Neşriyat, ‘Adanmış Bir Ruh: Galip Eldem’ kitabını yayımladı. Ahmet Şahin tarafından Türk milliyetçiliği fikrinin mümtaz şahsiyetlerinden Galip Erdem’in hatıratı hakkında hazırlanan bu çalışmada ‘Türk milliyetçilerinin Galip ağabeyi’ birçok açıdan tahlil ediliyor. Dört bölümden oluşan çalışmanın ‘Türk Milliyetçiliği ve Galip Erdem’ başlıklı ilk bölümünde şahsiyeti, hayata bakışı, Türk milliyetçiliği ve Turancılık hakkındaki görüşleri, 12 Eylül darbesi akabindeki faaliyetleri, Devlet gazetesi ile Türk Yurdu, Töre ve Bozkurt dergilerindeki yazıları inceleniyor. ‘Hatıralarda Galip Erdem’ başlıklı ikinci bölümde yakın çevresinde bulunan isimlerin hatıraları kayıt altına alınıyor. Üçüncü bölüm, Galip Erdem’in eserleri ile kendisi hakkında yapılan çalışmaların değerlendirildiği yazılardan oluşuyor. Dördüncü bölümde ise Galip Erdem’in tüm kitap ve yazılarının -ilk kez- bir araya getirilmesiyle oluşturulan ‘Galip Erdem Bibliyografyası’ yer alıyor.

10kr02sl.jpg

YÖNETMEN DEMİRKUBUZ’A AKADEMİK BİR İNCELEME

Doç. Dr. Ulaş Işıklar’ın akademik sinema incelemesi/biyografik anı türündeki ‘Demirkubuz Yolu Yok… Çekeceksin!’ adlı yeni kitabı Doruk Yayınları etiketiyle rafta. Işıklar, kitapta yönetmen Zeki Demirkubuz filmlerinin felsefi analizlerinin yanı sıra, doktora tezi yazım aşamasındaki tanışmalarından başlayarak kendisiyle birlikte geçirdiği kimi zamanların anlatımına da yer veriyor. Böylece, auteur bir yönetmenin sadece filmlerinden değil, o filmlerin yaratıcısı olarak bizatihi kendisinin yaşam serüveninden bazı kesitler aktarıyor. Felsefi bağlam olarak nihilizm olgusunu temel aldığı çözümlemelerinde Işıklar, yönetmenin özellikle ‘Yazgı’, ‘Bekleme Odası’ ve ‘Bulantı’ filmlerine odaklanıyor. Nietzsche, Camus ve Sartre gibi düşünürlerin felsefi öğretilerinden de yararlanıyor. Kitapta ayrıca yönetmen Demirkubuz’un daha önce yayımlanmamış bir röportajı ve fotoğrafları yer alıyor.

10kr02sol2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN