4 yeni kitap çıktı

4 yeni kitap çıktı

Ayşe Kulin’in yeni romanı ‘4 Gün 3 Gece’ Everest Yayınları’ndan çıktı. Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu’nun ‘Tatar Tarihi’ çalışması Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda. Yazar Melih Esen Cengiz’in yeni romanı ‘Ayasofya’da Bir Çığlık’, Altın Kitaplar tarafından okura sunuldu. Burçak Gönül’ün modern çağda bir gezgin külkedisi masalı niteliğindeki ‘Ayağımın Tozuyla Aşk’ romanı Remzi Kitabevi’nden çıktı.

SALİHA SULTAN

AYŞE KULİN ASKERİ DARBENİN GÖLGESİNDE AŞKI YAZDI

Usta yazar Ayşe Kulin’in yeni romanı ‘4 Gün 3 Gece’ Everest Yayınları’ndan çıktı. Kulin yeni romanında, 27 Mayıs 1960 darbesine farklı bir yöntemle, aşkla, ayna tutuyor. Okurlarını bu kez Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi öncesinde yaşanan günlere götüren yazarın satırlarında kendimizi İstanbul’da 1960 Mayıs’ının sokak direnişlerinden birinde bulacaksınız. Protesto yürüyüşçülerine coplarıyla saldıran polis şiddetine maruz kalan öğrenciler, gençler, kadınlar, erkekler, apartmanlara sığınan insanlar… Kulin sonrasında okurlarını, sokaklardan hanelere sıçrayan bir ateşin ortasına atıyor ve çıkan yangının kızıllığında bir meşke ortak ediyor. Zor olanın altından kalkıp küçücük bir mekânda, kısa bir zaman aralığında geçen hikâyeyle okurlarını dört duvar arasında, üç gece dört gün süren, darbenin gölgesinde kalan bir aşk hikâyesine davet ediyor.

12kr02sol2.jpg

TATAR TÜRKLERİNİN TARİHİNE DERİN BİR DALIŞ

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu’nun Tatar tarihinin en önemli devrelerini ele almanın yanı sıra ihtilaflı konulara da değindiği ‘Tatar Tarihi’ çalışması Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda. Kendisi de Tatar Türkü olan Kemaloğlu, ‘İdil Bulgarları, Moğollar, Altın Orda, Hanlıklar’ alt başlığı ile okurla buluşan çalışmasında, Tatar adının tarihçesi, İdil Bulgarlarının İslamiyet’i kabulü, Çengiz Han’ın sefer ve sonuçları, Rusya üzerindeki Türk-Tatar etkisi, Rus yayılmacılığına karşı Osmanlının sessizliği, Rusya’da kurulan ilk Tatarca matbaa, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve gelişiminde önemli rol oynayan Tatar aydınları, Tataristan’ın başkenti Kazan’ın Türk dünyasındaki yeri ve önemi gibi birçok konuya ışık tutuyor.

12kr02sol1.jpg

AYASOFYA’DAN YÜKSELEN GİZEMLİ ÇIĞLIKLAR

Yazar Melih Esen Cengiz’in yeni romanı ‘Ayasofya’da Bir Çığlık’, Altın Kitaplar tarafından okura sunuldu. Cengiz romanında üç semavi dinin elem ve korkuda birleşmeye zorlandığı; üzüntüleri, hayal kırıklıklarını ve sevinçleri birlikte yasadığı sırlarla dolu bir hikâyeyi anlatarıyor. Cengiz, merak eden okurları için kitabı hakkında şu yorumda bulunuyor: “1943 Yılı kışında mütevazi yaşamlarını sürdüren İstanbullular. Ve sakin, sıradan günlerini aniden bölen Ayasofya’dan yükselen çığlıklar! Ne geçmişin yazgıları belli oyuncuları ne de 1943 yılında dünyayı şekillendirmeye çalışan duygu ve dua yoksunları İstanbulluları rahat bırakıyor. Geçmişi ve dünyanın üstüne çökmüş o karanlık 1943 Şubatını bir gizem, bir bulmaca ve bir polisiye gibi kurgulasam da aslında kitabım her sayfasıyla bir dizi insanın dramlarını sergiliyor; Talat Paşadan bir Komisere ve bir Karay Türküne kadar… Ayasofya’da Bir Çığlık cennet ve cehennemin kapılarının aynı anda İstanbul’da açıldığı bir dramlar manzumesi bence…”

12kr02sol.jpg

OKURKEN HEM DÜNYAYI GEZECEK HEM ACIKACAKSINIZ

Burçak Gönül’ün modern çağda bir gezgin külkedisi masalı niteliğindeki ‘Ayağımın Tozuyla Aşk’ romanı Remzi Kitabevi’nden çıktı. Yazar romanında sürekli seyahat eden bir gezgin ve popüler bir gezi programı yapımcısı, plaza kadını Asuman’ın öyküsünü anlatıyor. Bu genç kadın, gezgin yaşamı ve İstanbul’daki rutini arasında gidip gelirken aşk konusunda ikilemde kalıyor. Gönül, bkitabında ayrıca dünya mutfaklarından yemek tariflerine de yer veriyor. ‘Acı Çikolata’ ‘Aşk Tarifi’ gibi eserlere selam veren Gönül, dünyanın değişik destinasyonlarında tattığı, döndükten sonra araştırıp deneyerek kendi mutfağına uyarladığı yemek tariflerini hikayenin içine entegre ederek okuyucuya farklı bir deneyim sunuyor.

12kr02sol3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN