4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Nahid Sırrı Örik’in ‘Vatan Beldelerine Seyahatler’ Everest Yayınları’ndan çıktı. Filiz Ali’nin kaleme aldığı ‘Bir Tutkunun Peşinde Carl Ebert’ kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda. Ötüken Neşriyat, Sabri Kızıltan’ın ‘Amerikan Dış Politikasının Gölge Akılları’ çalışmasını Dış Politika dizisinde okurla buluşturdu. Yazar Bahar Gerçek Doğru, ilk romanı ‘Zamansız’ın ardından bu kez bir öykü kitabıyla okurların karşısında.

ERKEN CUMHURİYETTEN GÜNÜMÜZE EŞSİZ BİR KÜLTÜREL AKTARIM

Hikâye, roman ve oyun yazarı Nahid Sırrı Örik’in imzasını taşıyan ‘Vatan Beldelerine Seyahatler’ Everest Yayınları’ndan çıktı. Erken Cumhuriyetten günümüze eşsiz bir kültürel aktarım niteliğindeki kitap Avrupa’nın pek çok önemli bölgesini seyahat etmiş bir gezginin gözlemleri ile Türkiye’nin beldeleri hakkında yazılmış pek çok değerli eseri bir araya getiriyor. Bahriye Çeri tarafından Örik’in üç seyahat kitabından ve kıyıda köşede kalmış yazılarından derlenen derlenen yazılar; günümüzde tarih, coğrafya ve kültür alanlarında belleğimize ışık tutuyor. Örik’in çocukluk yıllarından çevirmenlik yıllarına kadar uzan kitap derin ve uzun soluklu bir kültürel birikimin eseri olarak okurun karşısında.

saliha2.jpg

FİLİZ ALİ’NİN GÖZÜNDEN OPERA TARİHİMİZİN ARDINDAKİ AKTÖR

Filiz Ali’nin kaleme aldığı ‘Bir Tutkunun Peşinde Carl Ebert’ kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda. Ankara’da bir Musiki ve Temsil Akademisi ve bunun devamı olarak Devlet Tiyatro ve Operası’nı kurmak üzere Türk hükümeti tarafından davet edilen Ebert, 1936’da yazdığı raporla bir yol haritası hazırlar. Bu rapor doğrultusunda kurucu kadroya dahil olan uzmanlarla birlikte son derece disiplinli bir çalışma süreci başlar. Ebert, dört yıl gibi kısa bir sürenin sonunda Türk seyircisine Türkçe olarak oynanan iki opera örneği sunarak Atatürk’e verdiği sözü tutar. Filiz Ali kitapta kişisel hayatında derin izler bırakan Cebert’in opera çalışmalarını, eğitim anlayışını, çalışma arkadaşlarını ve öğrencilerini anlatırken Cumhuriyet’in ilk yıllarında sanat ve kültür hayatımızdaki gelişmeleri ve bu sürecin aktörlerini de tüm ayrıntılarıyla ele alıyor.

saliha3.jpg

‘KÜRESEL EMPERYALİZM’ TANIMINI İRDELEMEK İSTEYENLERE

Ötüken Neşriyat, Sabri Kızıltan’ın ‘Amerikan Dış Politikasının Gölge Akılları’ çalışmasını Dış Politika dizisinde okurla buluşturdu. Kızıltan kitapta ABD dış politikasının tarihsel gelişimini, ‘finans-kapitalizminin’ Batı medeniyeti içerisindeki yükselişi ve Amerikan dış politikasının kurmay kadrolarını içlerinden çıkaran ‘think tankler’ ile kurduğu ilişki üzerinden, inter-disipliner bir yaklaşımla ele alıyor. Düşünce kuruluşu olgusunun ortaya çıkmasına ön açan tarihsel konjonktürü ve süreç içerisindeki hızlı gelişimini Yakın Çağ Avrupa’sının kaotik siyasi atmosferinden itibaren irdeleyen bu eser, tarihe Wallersteincı bir anlayış ile yaklaşarak 20. yüzyıl ABD’sinin ekonomi, siyaset ve sivil toplum alanları arasındaki emperyal çıkar ilişkilerini bilimsel veriler üzerinden okuyucuya sunmayı amaçlıyor.

saliha1.jpg

İNSANOĞLUNUN HAYATA TUTUNMA ÇABASINI ANLATAN 12 ÖYKÜ

Yazar Bahar Gerçek Doğru, ilk romanı ‘Zamansız’ın ardından bu kez bir öykü kitabıyla okurların karşısında. Birbirinden çok farklı insanların hayata tutunma çabalarını, özlemlerini ve umut arayışlarını anlatan 12 öyküyü bir araya getiren ‘Gündedün’, Tara Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. ‘Nostalji’ anlamına gelen ‘Gündedün’de yer alan hikâyeler, birbirinden çok farklı insanların hayata tutunma çabalarını, geçmişe duydukları özlemi, yaşama dair umut ve anlam arayışlarını yansıtıyor. Doğru, akıcı dili ve samimi üslubuyla kaleme aldığı öykülerinde sıradan hayatlara odaklanıyor.

saliha4.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN