4 yeni kitap raflarda

4 yeni kitap raflarda

Joni Murphy’nin ‘Konuşan Hayvanlar’ romanı Timaş Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. İlkay Kanık’ın yeni kitabı ‘Aç mısın Kuzum? Donatın Masaları’ Alfa Kitap’tan çıktı. Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın’ın iklim krizi meselesini iletişimci merceğinden okura aktardığı ‘İklim Değil, İnsanlık Krizi’ kitabı Yeni İnsan Yayınevi’nden çıktı. Abdullah Aren Çelik'in ‘Reva’n kitabı Everest Yayınları tarafından okura sunuldu.

SALİHA SULTAN

HAYVAN ÇİFTLİĞİ’NİN 21’NCİ YÜZYIL KOMBİNASYONU

New York’ta yaşayan New Mexicolu yazar Joni Murphy’nin ‘Konuşan Hayvanlar’ romanı Timaş Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Çevirisine Mehmet Emin Baş’ın imza attığı roman yalnızca hayvanların yaşadığı bir New York kentinde geçiyor. Sürekli bir yere yetişmeye çalışan kalabalıkların eksik olmadığı bir şehir, ama bir farkla: Bu şehrin tüm sakinleri hayvanlardan oluşuyor. ‘Kafka’nın hayvanlar âleminin vârisi’ olarak anılan yazar romanında, ‘Hayvan Çiftliği’ ve ‘Ezop Masalları’nın yirmi birinci yüzyıl kombinasyonu sunuyor. İklim değişikliği, ötekileştirme ve toplumsal kutuplaşma gibi birçok güncel meseleye parmak basan roman, bir hayvan hikâyesi üzerinden sistem eleştirisi yapıyor. Kitabın kapak tasarımında ise Ayşegül Babalı’nın imzası yer alıyor.

24kr02sol3.jpg

YEŞİLÇAM’IN SOFRALARINA SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ

Gastronomiyle medyayı buluşturan çalışmalarıyla tanınan İlkay Kanık’ın yeni kitabı ‘Aç mısın Kuzum? Donatın Masaları’ Alfa Kitap’tan çıktı. Kanık yeni kitabında toplumsal hafızamızı şekillendiren Yeşilçam filmlerine dalıyor, tüpgazdan semavere, konyaktan bozaya, horozşekerinden kağıt helvaya, Yeşilçam’ın isimsiz aktörleri ve sofraları merceğine alıyor. Kanık, kitapta filmlerde gördüğümüz yemekler hakkında şu ifadeleri kullanıyor: “Yeşilçam sinemasında karakterlerin yediği yemekler bu karakterlerin parçası olduğu durumun tasvirinde yönetmen için önemli bir malzeme sunar. Ekmek yoksulluğun, simit umudun simgesi olur. Yoksul ve onurlu olmak köylülükle ilişkilendirilirken, kuru fasulye, tarhana çorbası ve bulgur pilavı bu bağlantıyı güçlendirir. Kuzu çevirme, pirzola ise statü göstergesidir, ağaların veya şehir zenginlerinin sofralarında görülür.”

24kr02sol2.jpg

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM BU KEZ İLETİŞİMCİNİN MERCEĞİNDE

Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın’ın iklim krizi meselesini iletişimci merceğinden okura aktardığı ‘İklim Değil, İnsanlık Krizi’ kitabı Yeni İnsan Yayınevi’nden çıktı. Kitap, karmaşık sürdürülebilirlik meselelerini insan, gezegen, ekonomi ve teknoloji boyutlarıyla bir iletişimcinin perspektifinden sade, şeffaf ve çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Ayrıca bireysel sorumlulukların önemine işaret ederek, alınacak basit önlemlerin sürdürülebilir dönüşümün anahtarı olduğunun da altını çiziyor. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için küçük adımlarla olsa da eyleme geçmekle ilgili daha fazla kişiye farkındalık tohumu atmayı amaçlayan kitabın yazar telifinden doğan tüm geliri iseTürkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanacak.

24kr02sol1.jpg

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE AŞKI VE DOSTLUĞU SINAYAN HESAPLAŞMA

Abdullah Aren Çelik, Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne değer bulunan Yediler Teknesi’nin ardından, ‘Reva’n ile yeni bir yola koyuluyor. Çelik, Everest Yayınları tarafından okura sunulan romanında dostluğu ve aşkı sınayan büyük bir hesaplaşmanın izini sürüyor. Bir yanda Yaşar Kemal’in ‘Kürtlerin Homeros’u’ diye andığı Evdal, diğer yanda fermanlara dağlarla kafa tutan Dadaloğlu; bir yanda Kozanoğlu isyanını bastırmak için Çukurova’da bulunan büyük Osmanlı birliği, bir yanda Avşar Türkmenleri... Roman, ozanca söylenen her sözün yaban kaldığı, âşık atışmalarının cenk meydanlarına eğlence kılındığı bir zamanda, silahların gölgesinde sazıyla sözüyle karşı karşıya gelen iki büyük ozanın hikâyesi.

24kr02sol.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN