Amazon'da devasa antik kent bulundu

Amazon'da devasa antik kent bulundu

Amazon'da binlerce yıldır yemyeşil bitki örtüsüyle gizlenmiş devasa bir antik kent bulundu. Bu keşif, Amazon'da yaşayan insanların tarihi hakkında bildiklerimizi değiştiriyor. Arkeologlara göre şehir yaklaşık 2 bin 500 yıl önce inşa edilmiş ve insanlar burada bin yıla kadar yaşamışlar.

Ekvador'un doğusundaki Upano bölgesindeki evler ve plazalar, şaşırtıcı bir yol ve kanal ağıyla birbirine bağlıydı. Bölge, zengin yerel topraklar yaratan ancak aynı zamanda toplumun yok olmasına da yol açmış olabilecek bir yanardağın gölgesinde yer alıyor.

Amazon'da binlerce yıldır yemyeşil bitki örtüsüyle gizlenmiş devasa bir antik kent bulundu. Bu keşif, Amazon'da yaşayan insanların tarihi hakkında bildiklerimizi değiştiriyor.

Peru'daki Machu Picchu gibi Güney Amerika'nın dağlık bölgelerindeki şehirleri biliyorken, insanların yalnızca göçebe olarak veya Amazon'daki küçük yerleşim birimlerinde yaşadıklarına inanılıyordu.

BBC'de yer alan habere göre, National Araştırma Direktörü Prof Stephen Rostain, "Bu, Amazon'da bildiğimiz tüm sitelerden daha eski. Avrupa merkezli bir medeniyet bakış açımız var, ancak bu, kültür ve medeniyetin ne olduğuna dair fikirlerimizi değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Araştırmanın yazarlarından Antoine Dorison, "Amazon kültürlerine bakış açımızı değiştiriyor. Çoğu insan, kulübelerde yaşayan ve araziyi temizleyen küçük grupları, muhtemelen çıplakları hayal ediyor; bu, eski insanların karmaşık kentsel toplumlarda yaşadığını gösteriyor" dedi.

Arkeologlara göre şehir yaklaşık 2 bin 500 yıl önce inşa edilmiş ve insanlar burada bin yıla kadar yaşamışlar.

HAVADAN LAZER TESPİT YÖNTEMİ KULLANILDI

Herhangi bir zamanda kaç kişinin yaşadığını doğru bir şekilde tahmin etmek zordur, ancak bilim adamları bu sayının 100 bin olmasa da kesinlikle 10 binlerde olduğunu söylüyor.

Arkeologlar, yoğun bitki ve ağaçların altındaki şehrin kalıntılarını tanımlayabilen bir uçakta uçurulan lazer sensörleri kullanarak, yer kazılarını 300 kilometrekarelik bir alanda yapılan araştırmayla birleştirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN