Antalya’nın 2 bin yıllık caddesi geri dönüyor

Antalya’nın 2 bin yıllık caddesi geri dönüyor

Antalya’nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti’nde Sezar ve Büyük İskender gibi birçok ünlü tarihi şahsiyetin yürüdüğü 2 bin yıllı aşkın geçmişe sahip ana caddenin toprak altında kalan kısımları da turizme kazandırılacak.

Antalya’nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarıyla, Sezar ve Büyük İskender gibi birçok ünlü tarihi şahsiyetin yürüdüğü 2 bin yıllı aşkın geçmişe sahip ana caddenin toprak altında kalan kısımları da turizme kazandırılacak. Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan başkanlığındaki 45 kişilik ekip, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde bölgenin en önemli ticaret merkezi konumundaki antik kentte titiz bir çalışma yürütüyor.

05kr02gobek3.jpg

Kazı ekibi, geçit töreni düzenlenen ve büyük depremler sonucu toprak altında kalan ana caddenin limana uzanan kısmını da ortaya çıkarıyor. Antik kentin kalbi konumundaki ana caddede çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Arslan şöyle devam etti: Ana cadde yaklaşık 225 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde.

Phaselis’in merkezi limanıyla güney limanını ve ana ticaret aksını birbirine bağlayan bir cadde konumunda. Caddenin her iki etrafında kent agoraları, tüccarların, tacirlerin iş yaptıkları dükkanlar, kamu yapıları yer alıyor.

2023 kazı hedeflerimiz Phaselis’in ana merkezini ve ana ticaretini oluşturan caddeyi onararak yerli ve yabancı ziyaretçilerin kullanımına kazandırmak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN