Beyazperdenin geleceğini ‘yeşil sinema’ kurtaracak

Beyazperdenin geleceğini ‘yeşil sinema’ kurtaracak

Türkiye’de seyirciyle buluşan ilk sürdürülebilir film olma özelliğini taşıyan ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’in setinde hayata geçirilen çevre dostu uygulamalar, hem doğanın korunmasına hem de film maliyetinin azaltılmasına katkı sağladı.

İklim kriziyle mücadele iş dünyasından sanat dünyasına her alanda sürdürülebilir uygulamalar hayata geçirilirken sinema sektöründe de sürdürülebilirliğe dair farkındalık oluşmaya başladı. Türkiye’de geçen yılın kasım ayında vizyona giren ve seyirciyle buluşan ilk sürdürülebilir film olan “Bir Zamanlar Gelecek: 2121’in yönetmeni Serpil Altın, yapımcısı Korhan Uğur ve başrol oyuncusu Selen Öztürk, iklim krizini konu edinen film hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bugünden yüzyıl sonrasında geçen filmde, iklim krizinin etkileri nedeniyle yer altında yaşamak zorunda kalan bir grup insanın yaşam koşullarını beyaz perdeye aktardıklarını belirten yönetmen Altın “Hikayede bir grup insan, ‘kıtlık kanunları’ olarak adlandırılan kurallar çerçevesinde kendilerine bir yaşama sistemi kuruyor” dedi.

Filmin, her aileye bir numara verildiği bir dünyada, 2121 numaralı ailenin yaşadığı bir krize odaklandığını aktaran Altın, şöyle devam etti:

“Hikayedeki annenin yeni bir hayata gebe olduğunu öğrenmesiyle aile bir kriz içerisine giriyor. Var olan sınırlı kaynakların verimli kullanılması ve insan sayısının belli bir oranda tutulması için oluşturulan kıtlık kanunlarına göre yeni bir bebek dünyaya geldiğinde yaşlı bir kişinin hayatına son verilmesi gerekiyor. Bu da hamile olduğunu öğrenen ana karakterimizi, yeni doğacak çocuğuyla yaşlı annesi arasında tercih yapmak zorunda bırakan bir çatışmaya sürüklüyor.”

Sürdürülebilir bir filmi, doğaya en az zarar veren, en az karbon ayak izi oluşturarak çekilen bir film olarak nitelendiren yapımcı Korhan Uğur, sürdürülebilirliğin maliyet noktasında da yapıma olumlu katkıları olduğuna dikkati çekti.

Uğur, şunları söyledi:

“Sürdürülebilir uygulamalar, filmi finansal olarak yüzde 20 oranında daha düşük bir bütçeyle tamamlamamızı sağladı. Bu uzun metraj bir film için oldukça ciddi bir rakam. Bu uygulamalarla film yapma sürecindeki tüm fazlalıklardan ve lükslerden kurtulduk.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN