British Museum'a bir uyarı da Ankara'dan: Koruyamıyorsanız eserlerimizi geri verin

British Museum'a bir uyarı da Ankara'dan: Koruyamıyorsanız eserlerimizi geri verin

British Museum'dan son 30 yılda yaklaşık 2 bin eserin çalındığı ortaya çıkınca, Türkiye'nin Kültür Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla resmi bir mektup gönderdi. Bu mektupta, müzedeki Anadolu eserlerinin durumu hakkında bilgi talep edilirken, bu eserlerin vatanlarına iade edilmesi istendi. 1800'lerin sonlarında çalınan Mausoleum, Nereidler Anıtı gibi eserler güvenlik bahanesiyle yıllardır iade edilmezken artık iade edilme ihtimalleri var.

Geçen hafta uluslararası ajanslara düşen bir arkeoloji haberi, Londra'daki British Museum'dan çalınan ve değeri yaklaşık 50 bin pound olan mücevher, yarı değerli taş ve cam eserlerin eBay'de 40 pound gibi komik fiyatlara satıldığını ortaya çıkardı. Bu haberde, 1840'ta Londra'ya kaçırılan ve bir süredir restorasyonu devam eden Nereidler Anıtı'nın fotoğrafı da kullanıldı.

1-016.jpg(MÖ 4. yüzyıla tarihlenen ve Lykia bölgesinden bir anıt mezar olan Nereidler Anıtı, İngiliz gezgin Charles Fellows tarafından keşfedilip British Museum'a götürüldü.)

SULTAN1966 İSMİ ŞÜPHELENDİRDİ

Açıklamada görevden alındığı söylenen kişi, British Museum’da yaklaşık 30 yıl görev yapan ve en son Yunan-Roma bölümü baş küratörü olan Peter Higgs. İddiaya göre geçen yıl işten ayrılan Higgs müzeden özellikle küçük boyutlu eserleri peyderpey çıkarmış. 2016’da da bu konu hakkında bir soruşturma geçirmiş ama tutuklanmamış. Bu sefer hedefte onun yer almasının nedeni ise eserleri eBay’de satışa sunan "sultan1966" isminin Higgs’in geçmişte Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te kullanıcı adı olması.

1-015.jpgYunan-Roma bölümü baş küratörlüğünden geçen yıl ayrılan Peter Higgs

Tabii ki, bu hırsızlık olayında Türkiye'den ve özellikle restorasyonu daha yeni biten bu anıttan kaçırılan parçaların olup olmadığı sorusu akıllara geldi. British Museum'dan yapılan resmi açıklamada, çalınan eserlerin birçoğunun müzenin koleksiyonlarından birine ait depo dairesinde saklanan küçük parçalar olduğu belirtildi ve bu eserlerin genellikle akademik ve araştırma amaçlı olarak tutulduğu vurgulandı.

Ancak bu olayın boyutu oldukça büyüktü. Çünkü bu müze, yıllardır dünyanın dört bir yanından eserleri topluyor ve bazılarını çalıntı olduğunu bile bile bünyesine katıyor. Bu da, "Biz bu eserleri koruyoruz" argümanının sorgulanmasına neden oluyor.

1-017.jpg(Komagene Krallığı’na ait Samsat Steli, 1917’de Leonard Woolley’nin yaptığı kazılarda bulunmuş ve British Museum’a götürülmüştü.)

ANKARA'DAN UYARI

Gazete Oksijen'den Pınar Çelik'in haberine göre, bu olayın ardından Türkiye'nin Kültür Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla resmi bir mektup gönderdi. Bu mektupta, müzedeki Anadolu eserlerinin durumu hakkında bilgi talep edilirken, bu eserlerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne iadesini talep etti. Ancak British Museum, iade taleplerini uzun yıllardır reddediyor ve bu eserlerin büyük bir kısmını sergilemiyor.

1-018.jpgKültür Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz

British Museum'un bu olayın ardından yeni bir politika benimsemesi ve çalıntı eserlerin iadesi konusunda daha işbirliği yapıcı olması gerekebilir. Bu, müze ve kültürel miras dünyası için önemli bir adım olabilir ve köken ülkelerin tarihlerine ait eserlere yeniden sahip olmalarına yardımcı olabilir. Ancak bu sürecin karmaşıklığı ve hukuki boyutları göz önüne alındığında, bu iadelerin gerçekleşmesi zaman alabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN