Çin dünyayı kurtarırsa... Wandering Earth II dünya sinemalarında

Çin dünyayı kurtarırsa... Wandering Earth II dünya sinemalarında

Çinli yönetmen Frant Gwo’nun Wandering EarthII filmi dünya sinemalarında vizyona girdi. Film yok olmak üzere olan dünyayı kurtarmak için Hollywood alternatifi "kolektif" bir Çin projesi sunuyor.

KARAR / ALMANYA

Birincisi dört yıl önce vizyona giren ve dünya genelinde 700 milyon dolara yakın kasa yapan Çinli yönetmen Frant Gwo’nun Wandering Earth II filmi Kuzey Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere dünyada vizyona girdi. Olağan üstü dijital efektlerin kullanıldığı ve on binlerce figüranın rol aldığı filmin 88,5 milyon dolara mal olduğu bildiriliyor.

Filmin konusu 2044 yılında başlıyor. Güneşteki patlamalar ve genişleme, dünyayı ve güneş sistemini 100 sonra yok edecek boyutlara ulaşıyor. İnsanlığın önünde iki alternatif var. Birinci alternatif dünyayı güneş sistemindeki yörüngesinden çıkaracak devasa bir teknik askeri operasyon. Bu operasyona ‘‘Dağları yerinden oynatmak’’ ismi veriliyor. Bunun için dünyadaki bütün nükleer silahlar Ayda patlatılıyor ve dünya yeni Alpha Centauri sistemine 2 bin 500 yıl sürecek bir yolculuğa başlıyor.

İkinci çözüm yöntemi ise filmde teröristlerin tercih ettiği bunun için kahramanları ve insanlığı zor durumda bırakan terör eylemi yaptıkları “dijital yaşam’’. Bu yönteme göre insanların bilinçleri dijiltalleştirilerek sanal alemde sonsuz şekilde yaşamaları. Film real yaşamcılar ve dijital yaşamcılar arasındaki savaşın bir hikayesi.

BİLGE ÇİNLİ’NİN DİRAYETİ

Filmin önemli sahneleri yine New York’ta Birleşmiş Milletler binasına benzer bir binada geçiyor. Ancak BM yerine bütün ulusların temsil edildiği Dünya Hükümeti var. Filmin başrollerinden birisi de Çin Büyükelçisi Zhou Zhezhi (oyuncu Li Xuejian). Zhou filmde çok zor ve riskli kararlar alınırken sükûnet ve bilgeliği temsil eden bir karakter. Amerikalı muadili ise tez canlı ve fevri kararlar vermeye meyilli bir şahsiyet.

Zhou, "dağları yerinden oynatmak" projesinin meslektaşlarının itiraz ve çekincelerine rağmen kolektif bir bilinçle gerçekleşebileceğini savunuyor. Çin yaşam felsefesinde de derin bir yer tutan, kolektif hareket ve fedakarlık filmin başından sonuna kadar vaz ediliyor. Tüm itirazlara rağmen dirayet ve kararlılıkla uzun vadeli hedefleri ulaşmak Çin devletinin diğer uluslara kıyasla ancak kendisinde gördüğü bir özellik.

Filmin merkez bir mesajı dağları yerinden oynatmak deyimi eski bir Çin anlatısına dayanıyor. Milattan önce 4. Yüzyılda “Yu Gong dağları yerinden oynatıyor’’ isimli bir efsane var. Bu efsaneye göre Yu oğullarıyla birlikte yolunu kesen iki dağı yerinden kaydırmaya kalkışınca kendisiyle alay ediliyor. Ancak Yu çocuklarına ve gelecek nesillere ısrarcı olurlarsa başarılı olacaklarını söylüyor. Bu kararlı tutumdan Gök Tanrısı da çok etkileniyor ve kendisine iki yardımcı gönderiyor.

Bu anlatıdan Çin’in komünist lideri Mao da yararlanıyor. Mao’ya göre Çin halkı dirayetini kaybetmezse Gök Tanrı Çin halkı formunda yardıma gelerek kapitalizm ve feodalizm dağlarını yıkacak.

KOLLEKTİVİZM VE FEDEKARLIK

Filmde bu mitten istifade ediliyor. Verilmek istenen mesaj ise 2500 sürecek dünya yolculuğu, dirayet gösterilirse, elbette Çin öncülüğünde tüm ulusların desteği ile başarıya ulaşabilir. Çin’in İngilizce yayın yapan resm internet sitesi Global Times da film hakkında yaptığı yorumda "İnsanlık medeniyetinin temeli kolektivizmdir" ifadesini kullanıyor.

New York Times’ta çıkan bir yorumda film milliyetçi olarak nitelendirildi. Daily China ise bu yoruma "Görünen o ki, bazı Batılı eleştirmenler, başka ulusların yardımıyla da olsa dünyayı Çinli profesyonellerin kurtarması düşüncesine tahammül edemiyor" ifadesi yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN