Denizli milletvekili yıkılmak üzere olan tarihi camii için bakana seslendi: ‘Korumak için ille Galata Kulesi mi olması gerek?’

Denizli milletvekili yıkılmak üzere olan tarihi camii için bakana seslendi: ‘Korumak için ille Galata Kulesi mi olması gerek?’

Denizli’deki 150 yıllık tarihi Akköy Yukarı Camii bakımsızlıktan yıkılma noktasına geldi. TBMM’de caminin durumuna dikkat çeken Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Kaderine terk edilmiş bu camiyi korumak kimin görevi? İlla Galata Kulesi gibi rant sağlayan bir eser mi olması gerekiyor?” sorusunu yönelterek, sorumluluk alma çağrısında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuşan Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, enizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Akköy Mahallesi’nde bulunan 1880 yapımı ve 150 yıllık Akköy Yukarı Camii’nin ciddi bir tahribata uğradığını ve yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Ün, şu bilgileri verdi:

“Pamukkale ilçemizde 150 yıllık tarihi Akköy Yukarı Camii’miz var. 1880 yapımı bu camii, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kanunu çerçevesince koruma altında. Ahşap oymalarının yanı sıra, geleneksel kalem işi sanatımızın en nadide örneklerinden bir tanesi bu camimiz. Ancak koruma altında olmasına rağmen kaderine terk edilmiş bir camimiz. Camii tavanından su akıyor ve bakımsızlık nedeniyle tahrip olmuş durumda. Çatısının çökme tehlikesi nedeniyle de şu an ibadete de kapalı.”

Camiyi beş ay önce ziyaret ettiğini aktaran Ün, “Yaptığım açıklamada ‘bu kış caminin geçireceği son kışı olmasın’, ‘bu vebalin altında kalmayın’ diye hem yetkililere hem de kurumlara basın aracılığıyla ve telefonla yaptığım görüşmelerde çağrıda bulundum” diye konuştu. Ün, Bakanlıkla yaptığı görüşmelerde caminin mülkiyetinin belediyeye ait olduğu, bakanlığın caminin kendilerine devredilmeden restore edilemeyeceği yanıtını aldığını vurgulayarak, “Tarihi bir eserimiz göz göre göre yıkımın eşiğine sürükleniyor” dedi.

Denizli Milletvekili Ün ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruyu yöneltti:

“Hakkında koruma kararı bulunan ancak görüldüğü üzere kaderine terkedilmiş olan bu camiiyi korumak kimin görevi? Ülkemizde bu durumdaki bir eseri restore etmek için o eserin illa Galata Kulesi gibi rant sağlayan bir eser mi olması gerekiyor? Ya da bir tarihi esere sahip çıkmak için illa o eserin mülkiyetinin muhalif bir belediyede mi olması gerekiyor? 1880’de inşa edilen Akköy yukarı camii bir Osmanlı Vakfı değil midir?”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN