Hobbit kitabının ilk baskısı açık arttırmada satıldı! Rakam ise dudak uçuklatıyor: Araba parasına...

Hobbit kitabının ilk baskısı açık arttırmada satıldı! Rakam ise dudak uçuklatıyor: Araba parasına...

J.R.R. Tolkien tarafından kaleme alınan Hobbit kitabının çok nadir bulunan ilk baskısı açık arttırma usulüyle satıldı! Rakam ise dudak uçuklattı! Tam bir araba parasına...

J.R.R. Tolkien'in ikonik eseri "Hobbit" kitabının az bulunan bir ilk baskısı, yıllar sonra açık artırmada 31.200 sterline (yaklaşık 1.263.415 TL) satıldı.

1937 yılında basılan ve sadece 1.500 adet üretilen bu nadir eser, Berkshire'daki bir evin çekmecesinde yıllarca gözden uzak bir şekilde saklı kalmıştı. Kitabın sahibi, eserin değerinden habersizken, bir aile üyesinden miras aldığı bu kitabın binlerce sterlin değerinde olduğunu öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşadı.

87 YILLIK KİTAP KOLEKSİYONCULARIN GÖZDESİ OLDU

hobbit-1.jpg

21 Eylül 1937'de yayımlanan bu özel baskı, Tolkien'in siyah beyaz illüstrasyonlarını da içeriyor. İlk baskısı hızla tükenen "Hobbit," savaş sırasında kâğıt sıkıntısı nedeniyle nadir bulunan bir eser haline gelmişti.

Kinghams Auctioneers tarafından düzenlenen açık artırmada, kitabın 7.000 ila 10.000 sterlin arasında bir fiyata satılması bekleniyordu. Ancak yoğun ilgi sayesinde, kitap beklenenden çok daha yüksek bir fiyata alıcı buldu.

TOLKİEN’İN BÜYÜLÜ DÜNYASI

"Hobbit" kitabı, Bilbo Baggins'in büyücü Gandalf ve Thorin'in liderliğindeki on üç cüceyle birlikte çıktığı maceraları anlatıyor. Bu yolculuk, okurları Tolkien’in ünlü Orta Dünya’sına davet ederken, Bilbo'nun "Tek Yüzük" ile tanışma hikayesini de içeriyor. Kitap, yayımlandığı dönemde Carnegie Madalyası’na aday gösterilmiş ve New York Herald Tribune tarafından en iyi çocuk romanı ödülüne layık görülmüştü.

Yüzüklerin Efendisi'nin yazarı Tolkien'den 100 yıl sonra yeni roman - Kültür Sanat Haberleri

AÇIK ARTIRMADA YÜKSEK TALEP

Açık artırma şirketi Kinghams Auctioneers, kitabın yüksek talep gördüğünü ve koleksiyoncuların nadir baskılar için pazarı şekillendirmeye devam ettiğini belirtti. Şirket yetkilileri, "Hobbit" ilk baskısının satış fiyatının, koleksiyon piyasasında büyük bir ilgi gördüğünü ve bu tür nadir eserlerin değerinin giderek arttığını vurguladı.

Kitap, Tolkien tarafından tasarlanan siyah beyaz illüstrasyonlarla süslenmiş ve savaş dönemi kâğıt sıkıntısı nedeniyle sınırlı sayıda basılmıştı. Ayrıca, bu baskının arka iç kapağında Lewis Carroll’ın "Dodgeson" olarak bilinen el yazısı düzeltmesi bulunuyor, bu da eserin koleksiyon değeri açısından önemini artırıyor.

GEÇMİŞTEKİ REKOR SATIŞLAR

2015 yılında, içerisinde Tolkien'in Elfçe bir notunun da bulunduğu başka bir ilk baskı "Hobbit" kitabı, 137.000 sterline alıcı bulmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN