‘Hürmüz’lerin en güzeliydi

‘Hürmüz’lerin  en güzeliydi

Taçsız Kral’ın Mine’si, Yedi Kocalı Hürmüz’ün başrolü, Yılan Hikayesi’nin Belgin Ablası, Türk tiyatrosunun duayen oyuncusu Ayten Gökçer 84 yaşında İstanbul’da vefat etti. Oyunculuğunun yanı sıra zarafeti ve nezaketiyle de gönüllerde taht kuran usta sanatçı bugün İstanbul’da son yolculuğuna uğurlanacak. Gökçer’in cenazesi bugün öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na 45 yıl aynı yastığa baş koyduğu merhum eşi Cüneyt Gökçer’in yanına defnedilecek

SALİHA SULTAN

Taçsız Kral filminin Mine’si, Yedi Kocalı Hürmüz müzikalinin Hürmüz’ü, Yılan Hikayesi dizisinin Belgin Ablası, Türk tiyatrosunun duayen oyuncusu Ayten Gökçer 84 yaşında İstanbul’da vefat etti. Uzun süredir sağlık problemleri yaşayan devlet sanatçısı Gökçer, 2017’de felç geçirmişti. 2009’da hayata veda eden usta aktör Cüneyt Gökçer ile yaklaşık 50 yıl boyunca evli olan çiftin bu evlilikten Aslı isimli bir kızı bulunuyordu.

1953 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın bale bölümü ile başlayan sanat hayatına, 1958’de Devlet Tiyatroları kadrosunda devam eden Gökçer, sinema kariyerine ise 1965 yılında ‘Taçsız Kral’ filmiyle adım attı. 1980’lerde TRT ekranlarında yayınlanan ‘Yedi Kocalı Hürmüz’ müzikalindeki Hürmüz performansı ile Türkiye’nin gönlünde taht kuran Gökçer, yine TRT’nin IV. Murat dizisinde canlandırdığı ‘Kösem Sultan’ rolü ile de geniş kitlelerce tanındı. 2000’lerde ekrana gelen ‘Yılan Hikayesi’ dizisindeki ‘Belgin Abla’ rolünü de başarıyla canlandırın usta oyuncunun son oynadığı film ise Ferdan Özpetek’in 2017 tarihli ‘İstanbul Kırmızısı’ filmi oldu. 1988 yılında Devlet Sanatçısı ünvanını alan Gökçer, 1992 yılında Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü dahil yaşamı boyunca birçok ödüle layık görüldü. Gökçer’in cenazesi bugün öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na eşi Cüneyt Gökçer’in yanına defnedilecek.

15kr02-man.jpg
Sanatçının vefatının ardından kızı Aslı’nın sosyal medya hesabından iki gün önce paylaştığı “Koynunda uyandım, anne kokusu” notuyla paylaştığı fotoğraf yürekleri yaraladı.

‘SAMİMİ VE SAHİCİYDİ’

IŞIL YÜCESOY: Bir ömrü tiyatroya adamak, bir ömür zirvede kalıp efsane olmak… Ayten Gökçer’i tarif etmek zor. O dosttu. Anneydi, o çok iyi bir arkadaştı. Acım çok ağır. Ülkemin başı sağ olsun.

EROL EVGİN: Sinema ve tiyatromuzun çok değerli sanatçısı sevgili Ayten Gökçer’i sonsuzluğa uğurlarken; ailesine, sanat dünyamıza ve sevenlerine sabır ve başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun!..

MELEK BAYKAL: Ayten ablam. Çok değerliydin benim için. 3 gün önce rüyamdaydın... Çok üzgünüm çok... Hepimizin başı sağ olsun... Bir tanecik kızı Aslı’ya, torunlarına tüm ailesine sabırlar diliyorum. Değerli ve güzel kadın huzur içinde uyu. Mekânın cennet olsun. Sizi hiç unutmayacağız.

DERYA BAYKAL: Türk tiyatrosunun usta ismi Ayten Gökçer için çok üzgünüm... Mekanı cennet olsun... Başta kızı sevgili Aslı yakınları ve tüm sanat camiasının başı sağ olsun, sabırlar dilerim...

HÜLYA KOÇYİĞİT: Türk tiyatrosu ve sinemamızın kıymetli isimi Ayten Gökçer’in vefat haberini büyük bir üzüntü ile öğrendim. Daha dün seni anmıştık oysa ki… Ne diyeceğimi bilmiyorum. Bir an var, o da şu an… Keşke anmışken arasaydım. Başta sevgili kızına, tüm aileye, sevenlerine sabır diliyorum. Allah rahmet eylesin.

SİNEMAYA ‘TAÇSIZ KRAL’LA ADIM ATTI

Usta oyuncu Ayten Gökçer, 26 Ocak 1940’da Ankara’da dünyaya geldi. 1952 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın bale bölümüne başlayan Gökçer, 1958 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sanatçı kadrosunda göreve başladı. 1964’te tiyatro oyuncusu Cüneyt Gökçer ile evlendi. 1965 yılında yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı ve Ajda Pekkan, Erol Taş, Gönül Yazar ile beraber Galatasaray’ın eski futbolcusu ve gol kralı Metin Oktay’la başrolü paylaştığı Taçsız Kral filmiyle sinemaya başladı. Yedi Kocalı Hürmüz adlı müzikalde Hürmüz rolü ile başrolde oynadı.1988’de Devlet Sanatçısı olan Ayten Gökçer, pek çok ödül kazandı. Damdaki Kemancı, Elif Ana gibi sinema filmlerinde, Yılan Hikayesi, Hoşça kal Güzin gibi TV dizilerinde rol alan Gökçer, Yedi Kocalı Hürmüz müzikalenin yanı sıra, Hastalık Hastası, Cadı Kazanı, Polyanna, Don Huan gibi birçok tiyatro oyununda rol aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN