İsrail’in bombaları Lübnan’ın üç Roma tapınağına ev sahipliği yapan UNESCO Dünya Mirası Alanı Baalbek’e kadar ulaştı. Lübnan Kültür Bakanı Muhammed Mortada, antik kalıntıların yanı başında bomba dumanının yükselmesinin ardından uluslararası eylem çağrısında bulundu. UNESCO’ya seslenen Mortada, “İsrail’den uluslararası yasalara saygı duymasını ve mirasımıza zarar vermemesini talep etmeliler” dedi. İsrail’in tarihi şehire terör örgütü IŞİD’den farkı olmayan saldırısı büyük tepki topladı.
SALİHA SULTAN
Gazze’nin ardından Lübnan’a da bomba yağdıran İsrail güçleri, UNESCO Dünya Mirası Alanı antik Baalbek şehrine de bomba yağdırdı. Lübnan Kültür Bakanı Muhammed Mortada, İsrail’in Lübnan’daki üçlü Roma tapınağı ve UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Baalbek kenti yakınındaki bölgeye düzenlediği hava saldırısının ardından uluslararası eylem çağrısında bulundu. Yerel basında bombaların tapınak kalıntılarının sadece 500 metre yakınına düştüğü bildirildi. Mortada, anıtların zarar görmediğini doğruladı ancak hava bombardımanlarının devam ettiğini ve tehlikenin arttığını vurguladı. Lübnan’ın UNESCO elçisine durumun aciliyetini kuruma iletmesi talimat verdiğini de sözlerine ekleyen Mortada, “UNESCO bu ülkelerden sorumludur ve biz misyonumuzdan BM’yi ve Güvenlik Konseyi’ni İsrail’den uluslararası yasalara saygı duymasını ve mirasımıza zarar vermemesini talep etmesi için bilgilendirilmelerini istedik” dedi. Öte yandan hafta sonu sosyal medyadaki görüntülerde Baalbek’teki Jüpiter Tapınağı’nın anıtsal sütunlarının arkasında duman bulutlarının yükseldiği görüldü. Kâr amacı gütmeyen bir sanat ve insan hakları örgütü olan Slow Factory’nin kurucusu Céline Semaan, Instagram’da Baalbek’te çalan tehlike çanlarına işaret eden bir fotoğraf paylaşarak şunları yazdı: “Mirasımızın alevler içinde kalmasına nasıl izin veriyoruz ve sözde medeni dünyanın her yerinden sesimizi ve varlığımızı nasıl siliyoruz?” 11 bin yıllık Fenike şehri olan, Helenistik dönemde ‘Güneş Şehri’ olarak anılan Baalbek, Roma tanrıları Jüpiter, Venüs ve Merkür’e adanmış üçlü tapınağa ev sahipliği yapıyor. Şehrin sütunlu yapılarının iki yüzyıldan fazla bir sürede inşa edildiği ve o dönemde dini hac yeri olarak hizmet verdiği biliniyor. Lübnan’daki altı dünya miras alanını koruyan UNESCO, şehirle ilgili “Baalbek, yapılarıyla birlikte Roma imparatorluk mimarisinin zirvedeki en iyi örneklerinden biridir” tanımını yapıyor. Baalbek kentinin eteklerine ek olarak doğu Lübnan’daki Bekaa’da bulunan Baalbek bölgesi, İsrail’in 23 Eylül’de Lübnan’a yönelik bombardımanını yoğunlaştırmasından bu yana defalarca İsrail saldırılarına maruz kaldı. İsrail’in tarihi şehire terör örgütü IŞİD’den farkı olmayan saldırısı büyük tepki topladı.
GAZZE’NİN ESERLERİNİ TAHRİP ETTİ
Lübnan’daki askeri saldırı kısmen İsrail’in Gazze’deki savaşının bir uzantısı. Gazze’de son bir yılda İsrail’in saldırıları nedeniyle çoğunluğu çocuk ve kadın 41 binden fazla insan öldü. Filistin’deki çok sayıda kültürel anıt da zarar görüyor veya tamamen yok ediliyor. İsrail’in Gazze’ye saldırılarında aralarında Gazze Ulu Camii’nin de bulunduğu çok sayıda tarihi dini ve arkeolojik alanın yanı sıra müzeler de tahrip edildi. Dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğuna inanılan Gazze’deki Aziz Porfiry Kilisesi di İsrail roketleri tarafından iki kez vuruldu. Mayıs ayında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın bir raporunda 341 caminin yıkıldığı tahmini paylaşıldı. UNESCO son olarak Gazze’de devam eden savaşın bölgede yarattığı tahribattan ‘derin endişe’ duyduğunu belirterek, mayıs ayında Saint Hilarion Manastırı’nı hızla Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne ekledi.