‘Kız Kulesi’nin İBB’den alınması söz konusu değil’

‘Kız Kulesi’nin İBB’den alınması söz konusu değil’

İşletmesi Hamamoğlu Holding’de bulunan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Kulenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bakanlığa devredildiğine yönelik yanlış haberlere yönelik açıklama yapan İBB Sözcüsü Murat Ongun “Kız Kulesi, İBB mülkiyetinde yer alan bir alan değildir. Bu yüzden mülkiyetinin İBB’den alınması söz konusu değildir” açıklaması yaptı.

SALİHA SULTAN | KARAR

Mülkiyeti Milli Emlak’ta bulunan, 1995’ten beri Hamoğlu Holding'in işlettiği Kız Kulesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti. Bakanlık yetkilileri, restorasyon sürecine gireceği belirtilen Kız Kulesi'nin kültür ve sanat merkezi haline getirileceğini söyledi. Kuleyi 26 yıldır işleten Hamamoğlu Holding, işletmeyi 49 yıllığına devralmıştı.  

MURAT ONGUN AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan basında yer alan haberlerde kulenin mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçtiği bilgisi kamuoyunda karmaşaya neden oldu. İBB Sözcüsü Murat Ongun, haberlerde kullanılan yanlış bilginin ardından “Kız Kulesi, İBB mülkiyetinde yer alan bir alan değildir. Bu yüzden mülkiyetinin İBB’den alınması söz konusu değildir, kamuoyunun bilgisine” açıklaması yaptı. 

 

 

Ulaşımın Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapıldığı kule, kısa sürecek restorasyon çalışmasının ardından yeniden düzenlenerek kültür ve sanat merkezi haline getirilecek.

KIZ KULESİNİN MÜLKİYET SÜRECİ

Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında bulunan Kız Kulesi’nin ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bazı kaynaklarda Kule’nin mimari yapılanma süreci M.Ö. 341’e kadar indiği bilgisi yer alıyor. 

Cumhuriyet’ten sonra bir süre deniz feneri olarak da kullanılan kule; 1964’te Savunma Bakanlığı’na, 1982’de Denizcilik İşletmeleri’ne devredildi. 1995’te Kızkulesi’nin işletmesi Turizm Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Hamoğlu Holding’e kiralandı. 

Kızkulesi, Hamoğlu Holding tarafından aslına uygun olarak gerçekleştirilen restorasyon sürecinin ardından 2000 yılında tarihinde ilk defa ziyarete açıldı ve o günden sonra İstanbul’un yaşayan bir mekanı haline geldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN