Müzik mezatta!

Müzik mezatta!

Hükümete yönelik ‘anlamlı destek’ çağrıları sürerken bir dikkat çeken proje daha hayata geçti. Pandemi nedeniyle sahnelerden kopan, programları iptal edilen sanatçılar seslerini duyurmak için ‘Gözünü Yumma’ kampanyası başlattı. Redd grubundan Doğan Duru, evinin kirasını ödemek için iki gitarını sattığını duyurdu. Halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu bağlamasını, Melek Mosso flütünü, Kurtalan Ekspres’in gitaristi Ahmet Güvenç ise bas gitarını işsiz kalan müzisyenler yararına satışa çıkardı.

SALİHA SULTAN | KARAR

Kültür sanat dünyasındaki ‘normalleşememe’ye tepkiler devam ediyor. 15 aydır süren Kovid yasaklarında işsiz kalan Diyarbakırlı müzisyen ve sahne emekçileri kararları protesto etti. Halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu bağlamasını, Melek Mosso flütünü, Kurtalan Ekspres’in gitaristi Ahmet Güvenç ise bas gitarını işsiz kalan müzisyenler yararına satışa çıkardı.

Türkiye’nin dört bir yanında sanat dünyası ayakta. Kültür Bakanlığı’nın ‘Müzik Susmasın’ projesindeki müzisyenlere 3 bin lira ek destek açıklamasına rağmen müzisyenlerin ‘normalleşememeye’ tepkileri dinmiyor. Haluk Levent’in kurduğu Ahbap Platformu’nun müzisyenlerin elektrik, doğalgaz ve su faturaları için başlattığı kampanya sanatçıların desteğiyle büyüyor.

Aleyna Tilki ve Edis’in kostümlerini bağışladığı kampanyaya, halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu bağlamasını, Melek Mosso flütünü, Kurtalan Ekspres’in bas gitaristi Ahmet Güvenç ise bas gitarını satışa çıkararak destek oldu. Diyarbakır’da ise 15’nci aya giren Kovid yasaklarında ekonomik krize giren müzisyen ve sahne emekçileri kararları protesto etti.

100’aşkın sanatçının intihar ettiğini söyleyen müzisyenler “Yaşam hakkı kısıtlanıyor. İntiharların daha fazla olmamasını dilerken, yetkililerden acilen müzik ve eğlence sektörünü destekleyici yeni karar ve uygulamalarla sanata, sanatçıya, tüm sanat çalışanlarına ve emekçilerine sahip çıkılmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

muzisyenler-sonm.jpg

BUTİK SİNEMALARIN ‘KADERİ’ AVM SİNEMALARININ ELİNDE

Önce açılacağı duyurulan, ardından ‘sektör temsilcileri ile yapılan görüşme sonucu’ 1 Temmuz’a ertelenen sinema salonları kararına da sinemaseverlerden ve butik sinemalardan tepki yağıyor. Açılışın ertelenmesine destek veren Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği de (SİSAY) tepkilerin odağında. Dernek sosyal medyadan karara teşekkür ederek, “Mücbir Sebep olanağını yitirmemek için böyle bir talepte bulunduk” ifadelerini kullanmıştı.

Beyoğlu Sineması’nın işletmecisi Utku Ögetürk ise ertelemeye “Çok merak ediyorum. Sektör temsilcileri kimlerden oluşuyor? Bu temsilciler gerçek anlamda sinema ile ne kadar ilgili?” sözleriyle itiraz etti.

Ögetürk, “Bugüne kadar bu temsilcilerden çıkıp kamuoyuna sinema salonlarının mevcut durumu ya da geleceğine dair tek bir açıklama yapıldı mı, gören duyan oldu mu? Sinema salonlarına dair her kriz ortamı oluştuğunda bir söz dolanıyor ‘sektörün genel eğilimi’ göz önüne alınarak. Her şey o kadar farazi ki. ‘Sektör temsilcileri’, ‘genel eğilim’... İktidarın kültür ve sanata bakış açısı zaten ortada. Hele bir de iktidar eliyle bitirilen Beyoğlu’ndaysanız vay halinize.

Üstüne, sinema salon işletmecilerinin genel düşünce yapıları ve bakış acılarına şahit olunca da bundan fazlasını zaten beklemek mümkün değil” ifadeleriyle, sektörün AVM’lerdeki salonlara indirgenmesini eleştirdi.

Öte yandan, Mars Group’a bağlı Cinemaximum sinema zinciri dün üyelerine bir anket gönderdi. Üyelere sinemaların açık olduğu Ağustos-Kasım 2020’de kaç kez sinemaya gittiğini soran şirketin “Sinemalar açıldıktan sonraki süreçte sinemaya gitme konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusu ise akıllara, sinema zincirleri 1 Temmuz’da açılma konusunda da mı kararsız sorusunu getirdi.

‘İKİ GİTARIMI SATIP KİRAMI ÖDEDİM’

Redd grubundan Doğan Duru, sosyal medyada evinin kirasını ödemek için iki gitarını da sattığını açıkladı. ‘Kademeli normalleşme’de müzisyen ve sahne emekçilerinin yer almamasına tepki gösteren Duru “Destek, yardım vs gibi şeyler yerine sesimizi yükseltmeli sahnelerimize kavuşmalıyız.

Bu konuyu normalleştirmeyelim, İsyan etme noktasındayız, edelim! Kimsenin kahramanlığının yeterli olmayacağı bir konu bu. Sahte kahramanların pelerinine vantilatör tutmayın. Bizim işimiz sahnede olmak. Amacımız destek yaratmak değil sahneye çıkmak için şartları zorlamak olmalı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN