Onbeşlilerin zaferine senfonik kutlama

Onbeşlilerin zaferine senfonik kutlama

Türkiye, Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılını kutlamaya hazırlanıyor. Süleyman Alnıtemiz’in Türk ve Anzak şehitlerine ithaf ettiği ‘Kanlısırt/Anzak Senfonik Şiiri’ İstanbul’da, Fikret Kızılok’un ölümsüz eseri ‘Bir Devrimcinin Güncesi’nin senfonik düzenlemesi Bursa’da sanatseverlerle buluşacak. Yenilenen AKM’de ise ilk Türk müziği operası Çanakkale’ye Ağıt ve ‘Çanakkale Destanı’ konserleriyle bir günde iki etkinliğe imza atacak.

SALİHA SULTAN

Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılında sinema salonlarında da anlamlı bir belgesel vizyona giriyor. Yönetmenliğini Mehmet Balaban’ın yapımcılığını Aydın Baran ve Tamer Yiğit’in üstlendiği ‘Orman Vatandır Çanakkale Ruhu’ belgeseli, Çanakkale Savaşlarında yaşananlar ve kahramanca mücadeleleri anlatıyor. Belgesel film ayrıca ormanları yangınlara karşı savunan ormancılarla da paralel bir şekilde ilerliyor. Belgesele; tarihçi Ahmet Taşağıl, Tufan Gündüz, güvenlik uzmanı Bülent Orakoğlu, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Taşdemir ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de röportajlarıyla katkı sunuyor. Film, günümüzde ormanları bir başka düşmandan, orman yangınlarından korumak için hala şehitler vermeye devam edildiğine vurgu da yapıyor. 70 dakikalık belgeselde Murat Tavlı ve Ferit Kılıç Atatürk rolü, Harun Kocatürk Koca Seit rolü, Korkut Çözer ise Benjamin Smith rolüyle yer alıyor.

Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılı 18 Mart’ta Türkiye’nin dört bir yanında konserden, sergiye, tiyatrodan belgesele birçok sanat etkinliğiyle kutlanacak. Kutlamalar kapsamında en anlamlı etkinliklerden birine İstanbul’da imza atılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zaferi Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda ‘Kanlısırt/Anzak Senfonik Şiiri’ ile kutlamaya hazırlanıyor. Besteci Süleyman Alnıtemiz’in, Çanakkale savaşlarının 100. yıl dönümü için yazdığı, senfonik şiir 2015’te ilk kez seslendirildiğinde orkestrayı ünlü Polonyalı şef Marek Pijarowski yönetmişti. Türk ve Anzak şehitlerine ithaf edilen şiirin senfonik sunumunda, sahnede; Volkan Akkoç yönetimindeki koro, opera sanatçısı Zafer Erdaş, müezzin Akif Kılıç, anlatıcı Ali Rıza Kubilay’ın yanı sıra 20 Avustralyalı müzisyen de yer alacak. Murat Cem Orhan yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası’nın icra edeceği konser öncesi ayrıca CRR fuayesinde gerçekleşen Girişte Solda başlıklı müzik söyleşileri kapsamında da Çanakkale Deniz Zaferi ve Gelibolu’nun konuşulacağı bir de söyleşi gerçekleşecek. Müzikolog Ersin Antep moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide, tarihçi ve müzisyenler konuşmacı olarak bulunacak. İBB aynı gün Zeytinburnu’nda da Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde de İBB Türk Halk Müziği Topluluğu’nun saat 19.00’da sahne alacağı bir Çanakkale konseri de düzenleyecek.

Bursa’da da Fikret Kızılok’un ölümsüz eseri ‘Bir Devrimcinin Güncesi’ albümünü senfonik düzenlemesi sanatseverlerle buluşacak. Şef ve besteci Orhan Şallıel’in senfonik düzenlemelerini yaptığı, solist ve anlatıcı Barbaros’un Atatürk’ün kendi kaleminden yazdığı anılarını paylaştığı ‘Bir Devrimcinin Güncesi’, Nilüfer Oda Orkestrası ve Nilüfer Çoksesli Koro eşliğinde 18 Mart’ta Fethiye Kültür Merkezi’nde sahne alacak. İlk kez Adana’da 2017 yılının 10 Kasım’ında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve Gençlik Korosu eşliğinde sahnelenen ve izleyicilerin yoğun isteği üzerine 2 yıl üst üste icra edilen eserde, Mustafa Kemal Atatürk’ü Kızılok yerine bu kez hem Yunanca hem de Fransızca olarak söylediği şarkılar ve anlatıcılığıyla unutulmaz bir performans sergileyen Barbaros canlandırıyor.

AKM’DE İKİ ETKİNLİK BİRDEN

29.jpg

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ise bir günde iki etkinliğe imza atacak. İlk olarak Çanakkale konulu ilk Türk müziği operası ‘Çanakkale’ye Ağıt’ 18 Mart saat 11.00’da Tiyatro Salonunda sahnelenecek. Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları destekli konser, Bakanlık ses ve saz sanatçılarını, Âşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi Korosu ve Müfredans Dans Grubu’nu bir araya getirecek. Türk ordusunun şanlı zaferini sahneye taşıyan eserin genel sanat yönetmenliğini Aylin Şengün Taşçı, librettosunu ise orkestra şefi Nihat Gönül üstleniyor. İkinci etkinlikte ise, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu ‘Çanakkale Destanı’ konseriyle sahne alacak. Özata Ayan’ın hazırladığı barkovizyon gösterisini seyirciyle buluşturan konser, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayacak. Etkinlik, marşlar, türküler, ilahiler, ağıtlarla devam edecek. Sanat yönetmenliğini Mehmet İhsan Özer’in üstlendiği konser 20.00’da başlayacak.

‘OSMANLI’NIN İLK SAHTE PARASI’NDAN İLHAM ALAN TABLO
27.jpg

Çanakkale Savaşı’nda askerlere postal alınması için Mehmet Muzaffer Bey’in yaptığı bilinen ve ‘Osmanlı’nın ilk sahte parası’ olarak tarih sayfalarında yer alan paranın yağlı boya bir yorumu 18 Mart’ta sergilenecek. Ressam Selda İnci’nin tek eserlik bu 18’nci kişisel sergisindeki tabloyu görmek isteyenler İstanbul Kadıköy’deki Moda SB Sanat Galerisi’ni ziyaret edebilir. Sadece bir gün sergilenecek esere imza atan ressam İnci, eseri Mehmet Muzaffer Bey gibi bir gecede yaptığını belirterek “Bu resmin üzerinde yazan ‘Bedeli Çanakkale de şehit kanlarıyla ödenecektir’ ibaresi beni kahraman askerlerimizin savaştığı o cepheye götürmüştü. Ve resmin etrafına bu kahramanların kanlarını akıttım” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN