Oscar’ın yönetmenleri bir adım öne çıktı

Oscar’ın yönetmenleri bir adım öne çıktı

Oscar’ın habercisi Altın Küre adayları açıklandı. Filmler arasında Jane Campion’un western filmi ‘The Power of the Dog’ ve Kenneth Branagh’ın Kuzey İrlanda’daki Katolik-Protestan iç savaşını anlatan ‘Belfast’ filmleri yedi adaylıkla öne çıktı. Yönetmen Asgar Farhadi’nin İran’ın bu yılki Oscar adayı ‘A Hero-Kahraman’ filmi ise ‘En İyi Yabancı Dilde Film’ adayı olarak yönetmen üçüncü kez Oscar’a mı koşuyor sorusunu akıllara getirdi.

SALİHA SULTAN

Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) tarafından sinema ve televizyon dünyasının en iyilerine verilen 79’uncu Altın Küre (Golden Gbobes) ödülleri için geri sayım başladı.

HFPA tarafından açıklanan ödül listesinde Kenneth Branagh’ın Kuzey İrlanda’da geçen ‘Belfast’ ile Jane Campion’un westerni ‘The Power of the Dog’ yapımları ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’ dahil 7 adaylıkla öne çıktı.

Ödül listesinde Netflix 17 , HBO/HBO Max ise 10 yapımla adaylık aldı. ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Lady Gaga ‘House of Gucci’, Nicole Kidman ‘Being the Ricardos’ , Kristen Stewart ise ‘Spencer’ filmlerindeki rolüyle birbiriyle yarışıyor. Will Smith ‘King Richard’, ve Denzel Washington ‘The Tragedy of Macbeth’ filmlerindeki rolleriyle en iyi drama performansına aday gösterilen erkek oyuncular arasında. ‘Curella’ filmindeki performansıyla büyük beğeni toplayan Emma Stone ise Steven Spielberg’ün ‘West Side Story’ uyarlamasında yer alan Rachel Zegler ile müzikal komedi dalında yarışıyor.

Listede dikkat çeken bir aday da İran’ın bu yılki Oscar adayı ‘A Hero’ filmi oldu. Adaylık, iki Oscarlı yönetmen üçüncü kez Oscar’a mı koşuyor sorusunu akıllara getirdi.

‘En İyi Dizi’ dalında da ‘Lupin’, ‘The Morning Show’, ‘Pose’, ‘Succession’ dizilerinin yanında bu yıl bütün dünyayı saran ve birçok tartışmayı beraberinde getiren Güney Kore yapımı ‘Squid Game’ dizisi dikkati çekiyor.

78’nci Altın Küre’de ‘Nomadland’, dram kategorisinde en iyi film ödülüne değer görülmüş, filmin yönetmeni Chloé Zhao, Altın Küre’de en iyi yönetmen ödülünü kazanan ikinci kadın yönetmen ve ilk Asyalı kadın olmuştu. Ardından Nisan ayında Oscar’da ‘En İyi Film Ödülü’ Nomadland’e verilmiş, ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ de Zhao’ya verilerek yönetmen bu kategoride Oscar alan ilk Asyalı kadın olmuştu. 79’uncu Altın Küre ödülleri 9 Ocak’ta sahiplerini bulacak.

ADAYLAR HAZIR AMA TÖRENİN NEREDE OLACAĞI MUALLAK

Öte yandan geçen yıldan beri cinsiyet eşitsizliği eleştirilerine maruz kaldığı için NBC tarafından töreni canlı yayınlanmayacağı açıklanan HFPA’nın Altın Küre ödül töreninin bu yıl nasıl gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor. HFPA, bu yılki seçimlerini ise sinema salonlarında, gösterimlerde ve ‘adil ve eşitlikçi bir oylama süreci’ olarak adlandırdığı akış yoluyla izleyerek yaptığını açıkladı. Adayları açıklamadan önce bir mektup yayınlayan HFPA, “Altın Küre Ocak 2022’de televizyonda yayınlanmayacak olsa da 78 yıllık geleneğimizi sürdüreceğiz. Son sekiz ay zor oldu, ancak şu ana kadar elde ettiğimiz değişikliklerden gurur duyuyoruz” dedi. Eleştirmenler, birliği siyah üyesinin az olmasına itiraz etmiş, Tom Cruise de Mayıs ayında kazandığı üç Altın Küre heykelini iade etmişti. HFPA birliğe 6’sı siyah olan 21 yeni üye eklese, cinsiyet eşitliğine yönelik bir takım kampanyalar yürütse de büyük film ve TV stüdyoları Altın Küre ile arasındaki mesafeyi koruyor.

İRAN’IN BOYKOTÇU ‘KAHRAMAN’I

Tanınmış İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin son draması ‘A Hero’, En İyi Yabancı Film dalında Altın Küre adayı. Orta Doğu’dan aday gösterilen tek film olan yapım Farhadi’nin dördüncü filmi dünya prömiyerini Grand Prix’yi kazandığı Cannes Film Festivali’nde yaptı. Aynı zamanda İran’ın 2022 Oscar adayı olan film, ödeyemediği bir borç nedeniyle hapsedilen bir aile babası olan Rahim’in (Amir Jadidi) hikayesini anlatıyor.

Yönetmen Farhadi ise daha önce iki kez Oscar kazandı. 2012’de ‘A Separation’ adlı filmi En İyi Yabancı Film Oscar’ını kazanan ilk İran filmi oldu. Yönetmen 2017’de ‘The Salesma’n ile tekrar Akademi Ödülü kazandı. O yıl ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın da aralarında bulunduğu yedi ülkenin vatandaşlarına vize kısıtlaması getirmesinin ardından, Oscar törenine katılamayacağı ortaya çıkan Farhadi, töreni boykot ederek, katılmama kararı almıştı.

İŞTE ÖDÜLE KOŞAN YAPIMLAR

En İyi Film (Drama)
Belfast
CODA
Dune
King Richard
The Power of the Dog

En İyi Film (Müzikal veya Komedi)

Cyrano
Don’t Look Up
Licorice Pizza
Tick, Tick... Boom!
West Side Story

En İyi Yabancı Dilde Film
Compartment No. 6
(Finlandiya, Rusya, Almanya)
Drive My Car (Japonya)
The Hand of God (İtalya)
A Hero (Fransa, İran)
Parallel Mothers (İspanya)

En İyi Yönetmen

Kenneth Branagh, Belfast
Jane Campion, The Power of the Dog
Maggie Gyllenhaal, The Lost Daughter
Steven Spielberg, West Side Story
Denis Villeneuve, Dune

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN